Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

El Bundestag avala enviar armes a Ucraïna

La coalició de Scholz i els conservadors defensen una moció per garantir el subministrament d’armament pesant

Només dos grups par­la­men­ta­ris –l’Esquerra i la ultra­dre­tana Alter­na­tiva per Ale­ma­nya (AfD)– van opo­sar-se en bloc ahir a l’envi­a­ment d’arma­ment pesant a Ucraïna. Per a la resta, ja sigui la coa­lició entre soci­al­demòcra­tes, verds i libe­rals d’Olaf Scholz o l’opo­sició del dretà Fri­e­drich Merz, no hi ha dub­tes que donar suport a Ucraïna és defen­sar Europa.

Aquest era el títol de la moció con­junta al Bun­des­tag de la coa­lició i el bloc con­ser­va­dor: Defen­sar la pau i la lli­ber­tat a Europa. Suport inte­gral a Ucraïna. Va obte­nir 586 vots a favor i cent en con­tra, a més de set abs­ten­ci­ons. El rebuig de l’Esquerra, una for­mació agònica que en les dar­re­res elec­ci­ons gene­rals va que­dar en un 4,9%, era pre­vi­si­ble. Mal­grat que con­demna l’agressió russa, rebutja la via del rear­ma­ment empresa per Scholz. El de l’AfD entra en la dinàmica del con­junt de les ultra­dre­tes euro­pees, “ami­gues” de Vladímir Putin.

Ale­ma­nya sem­bla haver dei­xat enrere les dècades de timi­desa en matèria de defensa. La pri­mera cosa que va fer Scholz quan va començar la invasió d’Ucraïna va ser anun­ciar un paquet d’inver­si­ons de 100.000 mili­ons d’euros per moder­nit­zar l’exèrcit ale­many. Ara s’hi ha sumat el des­blo­queig a l’expor­ta­ci­ons de tancs que recla­mava Kíiv. Fa pocs dies Berlín va auto­rit­zar l’envi­a­ment de cin­quanta tancs del tipus Gepard de fabri­cació ale­ma­nya, men­tre es pre­pa­ren altres lliu­ra­ments via “països ter­cers” de l’OTAN de blin­dats de pro­ducció soviètica.

Ini­ci­al­ment, els con­ser­va­dors de Merz, que ha cri­ti­cat la pas­si­vi­tat de Scholz en tota la crisi ucraïnesa, volien pre­sen­tar una moció per mar­car amb un segell propi la ini­ci­a­tiva par­la­mentària. Final­ment van deci­dir sumar-se a la de la coa­lició del can­ce­ller.

Merz va apro­fi­tar encara el debat previ a la votació per con­ti­nuar cri­ti­cant Scholz. Però també per fer èmfasi en la neces­si­tat de mos­trar uni­tat davant Mos­cou.

“Ningú no sap quin serà el següent pas de [Vladímir] Putin”, havia admès prèvia­ment la minis­tra d’Afers Estran­gers, la verda Anna­lena Baer­bock. El par­tit eco­lo­gista s’ha des­mar­cat del paci­fisme clàssic des del minut zero de la invasió russa. Baer­bock, com el vice­can­ce­ller i minis­tre d’Eco­no­mia, Robert Habeck, ha estat entre els defen­sors sense embuts dels sub­mi­nis­tra­ments d’armes a Kíiv. Sense càrrecs al govern, però com a pre­si­dent de la comissió d’Exte­ri­ors del Par­la­ment, el també verd Anton Hofrei­ter feia set­ma­nes que ata­cava la pas­si­vi­tat de Scholz, amb una ànsia sem­blant a la de l’opo­si­tor Merz.

El gir en els Verds és espe­ci­al­ment des­ta­ca­ble, si tenim en compte que Hofrei­ter era un repre­sen­tant de l’ala més esquer­rana i ads­crita al paci­fisme clàssic dins el par­tit.

LA XIFRA

586
vots
a favor i cent en contra va obtenir al Bundestag la moció sobre l’enviament d’armament pesant a Ucraïna.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.