Opinió

Estem sols davant del ciberespionatge

Tot plegat forma part d’una indústria de dubtosa licitud però molt lucrativa, que posa en escac la protecció de la privadesa dels ciutadans

Ens hem vist bom­bar­de­jats per la polèmica de cibe­res­pi­o­natge a polítics del nos­tre entorn, i ara Pega­sus està en boca de tots. El cert és que el cibe­res­pi­o­natge és més comú del que ens pen­sem; no en va, hi ha tota una indústria al dar­rere amb una potent maquinària que afecta polítics, empre­sa­ris i ciu­ta­dans de tota mena, i de la qual els estats també són partícips.

Pega­sus no deixa de ser una forma de malware, una apli­cació espia oculta que, un cop entra en un dis­po­si­tiu, té accés a tota la infor­mació, per­met pun­xar tru­ca­des, con­nec­tar la càmera i el micròfon, acce­dir a la geo­lo­ca­lit­zació, etc. No és sen­zill intro­duir-lo en un dis­po­si­tiu, però tam­poc calen mètodes gaire sofis­ti­cats.

El propòsit d’una infecció d’aquest tipus pot ser d’allò més variat. Polítics i empre­sa­ris pro­pers als poders són objec­tius diri­gits, atesa la infor­mació valu­osa que mane­guen. Però qual­se­vol ciu­tadà pot ser un objec­tiu indis­cri­mi­nat si el que es busca és algun tipus de frau, extorsió, o sim­ple­ment emprar els seu dis­po­si­tiu com a pont per posar en marxa acti­vi­tats il·lícites.

Pega­sus està desen­vo­lu­pat per la com­pa­nyia Isra­e­li­ana NSO Group i és cone­gut des del 2016. Sobre el paper, només el poden adqui­rir orga­nis­mes públics i amb la fina­li­tat con­creta d’inves­ti­gar delic­tes com el ter­ro­risme, el crim orga­nit­zat i simi­lars. De fet, l’orde­na­ment jurídic espa­nyol ja pre­veu el “regis­tre remot”, una forma de refe­rir-se al cibe­res­pi­o­natge, en el marc de la llei d’enju­di­ci­a­ment cri­mi­nal com a forma legal per a la inves­ti­gació de delic­tes. En el marc polític en què ens movem, un debat sen­si­ble és, lògica­ment, de qui­nes acti­vi­tats cri­mi­nals par­lem, perquè sovint ni tan sols ens posem d’acord en què és ter­ro­risme i què no ho és.

Dit això, hi ha algu­nes pre­gun­tes a fer-se. Per exem­ple, tot i que és públic que casi cin­quanta governs d’arreu del món han adqui­rit Pega­sus, com sabem que NSO no l’ha venut a orga­nit­za­ci­ons cri­mi­nals o a governs poc democràtics i amb pocs escrúpols? I, en una altra línia de pen­sa­ment, quants altres pro­gra­mes simi­lars a Pega­sus hi ha cir­cu­lant? O és que no sen­tim notícies periòdica­ment d’extor­si­ons a per­so­nes i empre­ses xifrant-los tota la seva infor­mació, o espi­ant la vida pri­vada de tal o qual per­sona pública?

Tot ple­gat forma part d’una indústria de dub­tosa lici­tud però molt lucra­tiva, que posa en escac la pro­tecció de la pri­va­desa dels ciu­ta­dans. A la UE hem avançat enor­me­ment en pro de gene­rar consciència sobre el tema i de garan­tir-la tant com es pugui. Admi­nis­tra­ci­ons i empre­ses tre­ba­llen dur perquè així sigui gràcies a un marc legal prou estricte que les obliga. Però ja és sabut que si ele­vem les mires cap a objec­tius majors, la història ens ense­nya que la pri­va­desa d’un ciu­tadà queda fàcil­ment en segon terme, fins i tot quan es diu que tot ple­gat es fa per defen­sar la democràcia.

Sem­pre ens hem espiat. Podem escan­da­lit­zar-nos, deba­tre, enfor­tir els meca­nis­mes de con­trol, però seguirà suc­ceint. Com a ciu­ta­dans, cal que pren­guem consciència de l’entorn digi­tal i que apren­guem a auto­pro­te­gir-nos, perquè ningú no ho farà per nosal­tres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.