Política

Unió Europea

La UE insta els 27 a incrementar la despesa militar

Brussel·les calcula que el dèficit d’inversió en defensa entre els anys 2009 i 2018 arriba als 160.000 milions d’euros

Borrell assegura que la invasió russa d’Ucraïna ha estat un “toc d’atenció” i aposta per “gastar més i millor”

La Unió Euro­pea (UE) ha fet una crida als estats mem­bres perquè incre­men­tin la des­pesa mili­tar i es pugui reduir el dèficit en aquest àmbit que s’ha regis­trat durant els últims anys, i que ha supo­sat una carència de 160.000 mili­ons d’euros, segons l’alt repre­sen­tant per als Afers Exte­ri­ors i Política de Segu­re­tat de la Unió Euro­pea, Josep Bor­rell.

“Ha estat un procés silenciós de des­ar­ma­ment que han tra­ves­sat els països”, ha indi­cat Bor­rell en una roda de premsa després del Con­sell de minis­tres de defensa de la UE, que ha abor­dat un informe sobre les man­can­ces en el pres­su­post de Defensa.

Segons Bor­rell, la guerra d’Ucraïna ha supo­sat “un toc d’atenció” i ha dema­nat als vint-i-set que recu­pe­rin els nivells de des­pesa mili­tar pre­vis a l’esclat de la crisi finan­cera l’any 2009. “El resul­tat és que els euro­peus neces­si­tem gas­tar junts, més i millor”, ha asse­nya­lat.

Brus­sel·les xifra en 160.000 mili­ons d’euros el dèficit de des­pesa en matèria de defensa entre aquell any i 2018 a la UE. “Si haguéssim gas­tat en defensa cada any, des de 2009 i fins al 2018, la mateixa quan­ti­tat que gastàvem el 2009, durant nou anys, hauríem gas­tat en defensa 160.000 mili­ons més”, ha expli­cat el polític espa­nyol.

De fet, el repre­sen­tant d’Exte­ri­ors i Segu­re­tat comu­ni­tari ha apun­tat que la des­pesa mili­tar al con­junt dels Estats mem­bres ha recu­pe­rat els nivells pre­vis a l’esclat de la crisi finan­cera just aquest exer­cici, coin­ci­dint amb l’esclat de la guerra d’Ucraïna, i actu­al­ment està “al mateix nivell de 2008”. No obs­tant, ha adver­tit que el dèficit acu­mu­lat aquests anys “ha pro­vo­cat un des­ar­ma­ment pro­gres­siu”.

El cap de la diplomàcia comu­nitària a afir­mat que la reta­llada de la des­pesa mili­tar ha permès que hi hagués “més diners per a altres propòsits”, però “ara afron­tem les con­seqüències d’aquesta man­cança acu­mu­lada i hem de recu­pe­rar-nos d’aques­tes dinàmiques”.” “Com recu­pe­rar-nos és la gran pre­gunta”, ha afe­git.

En aquest punt, ha asse­nya­lat que a curt ter­mini caldrà rea­bas­tar les existències de mate­rial mili­tar; a mig ter­mini, aug­men­tar les capa­ci­tats exis­tents, i a llarg ter­mini, reforçar-les i moder­nit­zar-les.

I és que a banda de la neces­si­tat d’incre­men­tar la des­pesa mili­tar, Bor­rell ha subrat­llat la importància d’inno­var en matèria de defensa. En relació amb aquesta qüestió, ha anun­ciat que el Con­sell ha arri­bat a un acord per impul­sar un hub per la inno­vació de la defensa euro­pea.

“Serà una gran tasca i una gran ocasió també per a la nos­tra indústria”, ha indi­cat.

Per Bor­rell, la invasió russa d’Ucraïna ha donat el senyal d’alarma i ha “dei­xat clar que hem de reom­plir aques­tes man­can­ces i incre­men­tar les nos­tres capa­ci­tats de defensa”.

Bor­rell ha insis­tit en la neces­si­tat de con­ti­nuar donant suport a Ucraïna en un moment que con­si­dera “crític”. “El nos­tre suport està sent dife­ren­cial al camp de bata­lla [...] i no podem per­me­tre que el país es quedi sense equi­pa­ment”, ha apun­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.