Gran angular

El sector eòlic demana a la Generalitat mesures per accelerar els expedients de projectes

Eoliccat apel·la a les recomanacions de la UE perquè la declaració d’urgència de la tramitació de projectes s’estengui als de fins a 50 MW

El sec­tor eòlic català, repre­sen­tat en l’asso­ci­ació Eolic­cat, demana a la Gene­ra­li­tat que, tot seguint les reco­ma­na­ci­ons de la UE en el seu pla REPowe­rEU, s’apli­quin mesu­res urgents per sim­pli­fi­car tràmits i acce­le­rar expe­di­ents de pro­jec­tes d’ener­gia eòlica, com ara que la decla­ració d’urgència de la tra­mi­tació de pro­jec­tes de menys de 5 MW s’esten­gui als de fins a 50 MW.

Segons estima Eolic­cat, la recent reforma del Decret 24/2021, a par­tir del DL 5/2022, ha estat una opor­tu­ni­tat per­duda per incor­po­rar nor­ma­ti­va­ment bona part de les pro­pos­tes del Pla REPowe­rEU a Cata­lu­nya i agi­lit­zar els pro­jec­tes de reno­va­bles, ampli­ant l’abast de les mesu­res pre­ses als parcs de fins a 50 MW. Aquesta modi­fi­cació del DL 5/2022, que limita el seu efecte als pro­jec­tes de menys de 5 MW, topa amb dos fets que difi­cul­ten la seva efec­ti­vi­tat: pri­me­ra­ment, la capa­ci­tat i l’estat de la xarxa de dis­tri­bució de mitja tensió per aquests pro­jec­tes a Cata­lu­nya. En segon terme, la baixa rellevància, en ter­mes de potència, que aquests pro­jec­tes tenen en el con­junt dels objec­tius de la PRO­EN­CAT 2050: si pre­nem com a refe­rent els pre­sen­tats a l’empara del DL 16/2019, només un 3% de les pro­pos­tes pre­sen­ta­des eren pro­jec­tes de menys de 5 MW, que suma­ven 450 MW; men­tre que gai­rebé 14.000 MW cor­res­po­nien als de fins a 50 MW; una dada que posa de mani­fest que cal sim­pli­fi­car la tra­mi­tació en tots els pro­jec­tes perquè la mesura sigui efec­tiva.

Des de l’apro­vació del DL 24/2021, la Gene­ra­li­tat no tra­mita més que el 14% dels MW pro­jec­tats que tenen com a fina­li­tat sub­mi­nis­trar elec­tri­ci­tat reno­va­ble a Cata­lu­nya, davant al 86% que es tra­mi­ten via Minis­teri. Per a Víctor Cusí, pre­si­dent d’Eolc­cat, “la urgent adopció del con­junt de mesu­res que pro­posa la Comissió Euro­pea per acce­le­rar la tran­sició energètica és el termòmetre que per­met valo­rar la volun­tat i el com­promís del Govern amb la tran­sició energètica. De moment, tret de l’auto­con­sum, que en el con­junt de la demanda elèctrica té un molt baix impacte, el balanç és nega­tiu i l’evo­lució dels pro­jec­tes no apunta a que Cata­lu­nya pugui aban­do­nar els llocs de cua d’Europa en gene­ració reno­va­ble”. Per a Cusí “amb les dades a la mà es pot afir­mar que la tran­sició energètica a Cata­lu­nya ens l’estan fent a Madrid.”

Eolic­cat pro­posa que es gene­ra­litzi e la fines­treta única per a la gestió de qual­se­vol tràmit davant qual­se­vol admi­nis­tració vin­cu­lada. Eolic­cat exi­geix ter­mi­nis de reso­lució breus i clars, als que espu­gui apli­car el silenci posi­tiu en cas de no res­posta per part de l’admi­nis­tració. Per fer-ho fac­ti­ble es pro­posa que es reforci l’admi­nis­tració amb pro­fes­si­o­nals qua­li­fi­cats interns o externs (cer­ti­fi­ca­do­res, con­sul­to­res o col·legis pro­fes­si­o­nals) que resol­guin els expe­di­ents. Eolic­cat insis­teix en la neces­si­tat de la figura d’un comis­si­o­nat per la Tran­sició Energètica amb poder i capa­ci­tat per resol­dre con­flic­tes entre admi­nis­tra­ci­ons i depar­ta­ments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.