Política

estats units

Commoció als EUA

El balanç de víctimes mortals del tiroteig en una escola de primària de Texas s’eleva fins a 21, inclosos dinou nens

Biden fa una crida al país a enfrontar-se al ‘lobby’ de les armes per aturar les matances massives als EUA

L’autor de l’atac va comprar dos fusells d’assalt la setmana passada

La història es torna a repetir als Estats Units. Un tiroteig sense sentit va posar fi a la vida d’estudiants i professors mentre eren a la seva aula. Aquesta vegada un noi de divuit anys, exalumne de l’escola de primària Robb, a Uvalde (Texas), va entrar armat a aquest centre educatiu i va disparar mortalment contra dinou nens i dos adults. També va ferir disset persones més, tot i que, segons el governador de Texas, el republicà Greg Abbott, estan fora de perill.

La massacre va deixar commocionat tot el país i la petita ciutat d’Uvalde, d’uns 16.000 habitants, amb un 70% de població hispana i situada a prop de San Antonio. Fins aquest tràgic tiroteig, aquesta ciutat sempre havia estat lluny de l’atenció mediàtica. De fet, era bàsicament coneguda pel fet de ser el lloc on va néixer el famós actor Matthew McConaughey.

Però la salvatjada comesa per Salvador Ramos, identificat per les autoritats com l’autor material dels fets, va canviar la història d’aquesta ciutat texana per sempre. El presumpte botxí, que es creu que va actuar sol, era un estudiant de secundària amb pocs o cap amic, segons el cap de policia del districte escolar independent d’Uvalde, Pete Arredondo.

Ramos va comprar legalment dos fusells d’assalt, un dels quals utilitzat en la massacre, i un munt de munició la setmana passada pel seu divuitè aniversari. Abans d’anar cap a l’escola, va disparar a la seva àvia, que l’havia cuidat des de petit. Poc després va conduir cap a l’escola Robb i va disparar indiscriminadament contra més de 35 alumnes, la majoria d’uns deu anys.

En una roda de premsa, Abbott va explicar que Ramos havia enviat diversos missatges per Facebook assegurant que dispararia a la seva àvia i atacaria una escola de primària. Segons un portaveu d’aquesta xarxa social, el presumpte atacant va trametre tres missatges privats: un anunciant que dispararia a seva àvia; el segon assegurant que ja ho havia fet, i el tercer advertint que atacaria l’escola. Aquest últim el va enviar només quinze minuts abans de l’inici de la massacre.

La terrible escena va deixar tocat el president nord-americà, Joe Biden, que va comparèixer davant dels mitjans amb llàgrimes als ulls. “Com a nació, ens hem de preguntar: quan, en nom de Déu, ens enfrontarem al lobby de les armes? Quan, en nom de Déu, farem el que tots sabem que cal fer?”, es va preguntar.

Precisament, l’Associació Nacional del Rifle (NRA), el lobby més gran a favor de les armes, celebrarà demà a Houston (Texas) la seva trobada anual. Entre els convidats estrella hi seran l’expresident Donald Trump i el governador Abbot.

Biden va recordar la massacre a l’escola de primària Sandy Hook, a Connecticut, fa just deu anys. En aquella ocasió, 26 persones van ser assassinades, inclosos 20 nens i nenes. “Des d’aleshores, s’han registrat més de 900 incidents de trets als recintes escolars”, va afegir.

L’etern debat sobre el control de les armes va tornar a l’actualitat informativa nord-americana, però la realitat és que el Congrés federal està lluny de prendre mesures. La bancada conservadora defensa el dret a portar armes, protegit en la segona esmena de la Constitució, i d’allà no es mou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.