Societat

Les famílies acollidores de refugiats, “desemparades”

La Generalitat retreu que el pla estatal només cobreix 5.028 persones allotjades, quan n’hi ha un total de 21.507

Lamenten que no es transfereixi “ni un euro” per reforçar els serveis d’acollida

Quan s’han com­plert tres mesos de l’inici de la guerra, con­ti­nuen arri­bant cada dia amb tren a l’estació de Sants un cen­te­nar de per­so­nes des­plaçades pel con­flicte d’Ucraïna. Són mol­tes menys que els milers que arri­ba­ven a l’inici de la guerra i que els volun­ta­ris de la Creu Roja ate­nien a peu d’andana per si volien con­ti­nuar el viatge o deci­dien que­dar-se a Cata­lu­nya. A mit­jan maig, els dis­po­si­tius d’emergència aco­llien 5.028 per­so­nes dins del pro­grama esta­tal d’asil que coor­dina la Creu Roja i que cobreix la manu­tenció i l’estada dels que han fugit de la zona de con­flicte.

L’arri­bada cons­tant de refu­gi­ats ha obli­gat la Creu Roja a deri­var 4.248 per­so­nes a altres enti­tats i comu­ni­tats autònomes que tenien pla­ces dis­po­ni­bles. El coor­di­na­dor de Creu Roja Cata­lu­nya, Enric Morist, manté que s’han bus­cat més hotels per donar la màxima cabuda pos­si­ble als que neces­si­ten una estada tem­po­ral tot i que la tendència està can­vi­ant i hi ha cada cop més famílies que estan retor­nant a les zones més allu­nya­des dels com­bats.

El gros més impor­tant de des­plaçats per la guerra que­den al marge del pro­grama esta­tal d’asil, i es cal­cula que el 70% dels refu­gi­ats estan allot­jats en xar­xes de fami­li­ars i cone­guts. Segons les dades de la Gene­ra­li­tat, hi ha regis­trats 21.507 refu­gi­ats ucraïnesos ate­sos pels muni­ci­pis i la Gene­ra­li­tat.

La con­se­llera d’Igual­tat i Femi­nis­mes, Tània Verge, denun­cia que l’Estat s’hagi “desentès” en l’aco­llida dels refu­gi­ats a Cata­lu­nya, perquè no s’ha rebut “ni un euro” dels fons euro­peus des­ti­nats a la pro­tecció tem­po­ral de les per­so­nes des­plaçades. Segons Verge, en vista de la “negligència” de Madrid, el govern català ha hagut de reforçar els ser­veis d’aco­llida “amb recur­sos pro­pis” per acom­pa­nyar els muni­ci­pis en els pro­gra­mes d’aco­llida.

La secretària d’Igual­tat, Mireia Mata, reco­neix que, si l’Estat “no trans­fe­reix un mínim” dels 1.200 mili­ons d’euros dels fons euro­peus anun­ci­ats, les famílies aco­lli­do­res con­ti­nu­a­ran “des­em­pa­ra­des”, perquè no hi ha recur­sos dis­po­ni­bles per a les per­so­nes des­plaçades. La res­pon­sa­ble de la con­se­lle­ria asse­gura que s’han reforçat els pro­gra­mes de la xarxa de pri­mera aco­llida amb 2,9 mili­ons d’euros per als ajun­ta­ments i con­sells comar­cals, con­trac­tant 54 agents més d’aco­llida, per aju­dar a millo­rar la tra­mi­tació de la tar­geta sanitària, l’esco­la­rit­zació dels infants, les tra­duc­ci­ons i els iti­ne­ra­ris d’ocu­pació pro­fes­si­o­nal.

De l’escola a l’esplai

A Cata­lu­nya s’han esco­la­rit­zat en els dar­rers tres mesos 5.145 alum­nes ucraïnesos a les esco­les i ins­ti­tuts del país. La secretària d’Igual­tat asse­gura que a finals de maig es dei­xa­ran d’esco­la­rit­zar els infants que arri­bin i s’impul­sarà el pro­grama Temps per a cures, per tal que els infants i joves puguin fer acti­vi­tats en el lleure i a la vegada les mares tin­guin temps per poder bus­car feina. L’acció dis­posa d’un pres­su­post de gai­rebé 1,5 mili­ons d’euros i pre­veu també la for­mació de per­so­nes adul­tes perquè puguin obte­nir el títol de moni­tora o moni­tor de lleure, i faci­li­tar així la seva inserció labo­ral. En el punt d’infor­mació que la Gene­ra­li­tat té al cen­tre d’aco­llida a la Fira de Montjuïc es dona cita per regis­trar-se al Ser­vei d’Ocu­pació de Cata­lu­nya. “Hi ha poca gent ins­crita, però prop d’un cen­te­nar ja tenen feina”, asse­gura Mata, que reclama més recur­sos per aten­dre els milers de refu­gi­ats que han dema­nat la pro­tecció d’asil. A Cata­lu­nya, la Policía Naci­o­nal ha tra­mi­tat 25.000 pro­tec­ci­ons tem­po­rals des del 14 de març, de les quals 17.000 a Bar­ce­lona, 3.500 a Girona, 1.700 a Lleida i 2.800 a Tar­ra­gona. La pro­tecció tem­po­ral, que dona accés a permís de residència i dret a tre­ba­llar, té una duració mínima d’un any i es podrà pror­ro­gar fins a tres en funció de la situ­ació a Ucraïna.

LES XIFRES

5.145
infants i joves arribats en els darrers mesos s’han escolaritzat en escoles i instituts del país.
25.000
proteccions temporals a ucraïnesos s’han tramitat a Catalunya (17.000 de les quals, a Barcelona).
1.200
milions d’euros es van anunciar que provenien dels fons europeus per a l’acollida de refugiats.

“Estàs ajudant i veus que només tens pegues”

La Jordina Roig es va oferir a una ONG com a persona acollidora i al març ampliava de cop la família. Aprofitant que estava de baixa per maternitat, va acollir una adolescent ucraïnesa de setze anys que havia arribat sola amb autobús a Barcelona. “Treballant hauria estat impossible estar per ella i fer tots els tràmits”, assegura aquesta veïna d’Arenys de Munt, on va empadronar la menor sense problemes i ha tingut el suport dels serveis socials per rebre ajuda en forma d’aliments i roba. A l’institut tampoc li va ser complicat el procés d’escolarització, amb material adaptat per seguir les classes.

Les famílies que han decidit acollir persones refugiades lamenten que no arribi cap línia d’ajudes com es va anunciar, però també la falta d’orientació en tot el procés, en què s’han trobat soles. En el seu cas, la menor està sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), i això ha fet que, a més de tramitar documents com el NIE, hagi hagut de fer entrevistes i seguir els protocols com a família d’acollida. “Estàs ajudant i veus que només tens pegues”, diu la mare d’acollida, que tot just fa una setmana ha aconseguit la documentació després de tres hores de cua al centre d’acollida de Montjuïc. Des dels ajuntaments s’ha facilitat ajudar-les més o menys, en funció de la seva disponibilitat econòmica. I, mentrestant, són les famílies les que assumeixen de la seva butxaca el cost d’auxiliar els refugiats en un moment en què el preu dels subministraments està disparat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.