Política

PSOE, PP i Vox fan pinya per mantenir el blindatge del rei

Els socialistes s’alien amb la dreta i a la ultradreta per tombar una proposició de llei del PNB per limitar la inviolabilitat del monarca

Han repetit l’estratègia usada per vetar que s’investigués Joan Carles de Borbó

El PSOE va tornar ahir a unir els seus vots als del PP i Vox en una votació a la mesa del Congrés sobre la corona espanyola, ara per mantenir el blindatge constitucional al rei. De la mateixa manera que han fet sempre per vetar totes les peticions d’investigació sobre Joan Carles de Borbó en el Congrés, els socialistes, la dreta i la ultradreta han fet pinya per tombar una proposició de llei presentada pel PNB per limitar la inviolabilitat del rei espanyol. La iniciativa dels nacionalistes bascos tenia el suport d’Unides Podem, ERC, Junts, PDeCAT, Més País, Compromís i EH Bildu, però no va ser admesa a tràmit per la mesa del Congrés després en sumar el PSOE, el PP i Vox. Només van estar a favor de tramitar la iniciativa basca Unides Podem, socis del PSOE al govern espanyol.

Els socialistes, la dreta i la ultradreta es van agafar a l’informe desfavorable emès just el dia anterior pels lletrats del Congrés al·legant que la proposició de llei registrada pels nacionalistes bascos “envaeix la reserva constitucional existent pel que fa als elements essencials de la Corona definits en el títol II de la Constitució espanyola, en pretendre un desenvolupament normatiu contrari al règim jurídic de la inviolabilitat de la Prefectura de l’Estat”. L’article 56.3 de la Constitució diu textualment que “la persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat”.

La iniciativa basca

El PNB va registrar una proposició de llei de modificació de la llei del poder judicial de 1985 que pretenia atorgar a les sales civil i penal del Suprem la potestat de tramitar i jutjar les demandes dirigides contra el rei o la reina per actes que no tinguin relació amb les seves funcions institucionals al capdavant de l’Estat.

Abans que la mesa del Congrés votés la iniciativa, el rebuig de la qual era previsible després que les quatre formacions representades en l’òrgan de govern de la cambra baixa –PSOE, PP, Unides Podem i Vox– haguessin anunciat el sentit del seu vot, Aitor Esteban, del PNB, es va mostrar molt dur amb els socialistes en una entrevista a Radio Euskadi. El PSOE, va dir, “mai ha volgut tocar” algunes matèries com la monarquia o la llei de secrets oficials, tot i que ha tingut la majoria per fer aquestes “reformes estructurals que mai s’atreveixen a fer”. “El partit clau és el PSOE”, hi va afegir el jeltzale. El diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu, per la seva banda, va recordar que el mateix Sánchez va defensar en el seu moment retirar aquesta inviolabilitat “fins que la casa reial va dir que no”.

Canvi d’opinió

En aquest sentit, l’octubre del 2021, Sánchez es va mostrar partidari de suprimir el tercer punt de l’article 56 de la Constitució, que recull la inviolabilitat del rei. “Ho he dit, crec que no és necessari que es reconegui aquesta condició, que es producte d’una altra època; una etapa legítima, però no una etapa d’una democràcia consolidada amb més de quaranta anys d’història”, va afirmar el cap de l’executiu espanyol en una entrevista a la SER, el 18 d’octubre. Abans, però, el president espanyol ja s’havia pronunciat en aquest sentit. Concretament, el 9 de juliol del 2020, Sánchez va defensar una reforma de la Constitució per “revisar els aforaments dels càrrecs públics perquè estiguin circumscrits a la seva activitat parlamentària i no una altra”. “Per tant, crec que si això ho defenso per a qualsevol càrrec públic, lògicament també per al cap d’estat”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.