Cinema

‘Multiversos’ a Sitges

El cartell del festival homenatjarà ‘Tron’ amb motiu del 40è aniversari del film

‘Tron’ tractava el 1982 de temes tan actuals com el ‘metavers’, el ‘multivers’, la realitat virtual...

L’any 1982 va ser “molt impor­tant per al cinema fantàstic”, comenta Àngel Sala, direc­tor del Fes­ti­val de Sit­ges. No és l’única anyada sobre la qual fa aquest comen­tari (ja ho va dir del 1979, per exem­ple), però real­ment la llista de títols del 1982 que es poden situar sota el paraigües del gènere fantàstic és espec­ta­cu­lar. Alguns varen tenir un gran èxit de públic, com E.T., l’extra­ter­res­tre, de Ste­ven Spi­el­berg, i Pol­ter­geist, de Tobe Hoo­per. D’altres van tenir una rebuda dis­creta dels espec­ta­dors, però amb els anys han gua­nyat adep­tes i han esde­vin­gut films de culte: és el cas de Blade run­ner, de Rid­ley Scott; La cosa, de John Car­pen­ter, i Tron, una pel·lícula diri­gida per Ste­ven Lis­ber­ger que ins­pira el car­tell i el leit­mo­tiv de la pro­pera edició del Fes­ti­val de Sit­ges, que se cele­brarà entre el 6 i el 16 d’octu­bre.

“Tron era una pro­ducció de Walt Dis­ney, que inten­tava tro­bar el seu lloc en un pano­rama molt comer­cial –ha expli­cat avui Àngel Sala–. Va ser una pro­ducció molt tren­ca­dora que no va arri­bar a la gent, però després s’ha con­ver­tit en una pel·lícula de culte.” Els uni­ver­sos paral·lels i els mons vir­tu­als ja eren pre­sents al film pro­ta­go­nit­zat per Jeff Brid­ges: “Trac­tava sobre el meta­vers, el mul­ti­vers, la rea­li­tat vir­tual... que són de pro­funda actu­a­li­tat en aquests moments. Par­la­rem de totes aques­tes influències o pre­mo­ni­ci­ons al fes­ti­val.”

El car­tell de la 55a edició, ela­bo­rat de nou per l’agència China, mos­tra el ros­tre en pri­mer pla de King Kong, icona que sim­bo­litza el fes­ti­val, per­fi­lat amb línies paral·leles de neó verd.

Àngel Sala i Mònica Gar­cia, direc­tora de la Fun­dació Sit­ges, han avançat en una roda de premsa als cine­mes Verdi de Bar­ce­lona alguns títols i esde­ve­ni­ments del fes­ti­val. Hi haurà direc­tors habi­tu­als, com el mes­tre italià Dario Argento, amb Occ­hi­ali Neri (Dark Glas­ses); el francès Quen­tin Dupi­eux, cine­asta de l’absurd, que pre­sen­tarà les seves dues últi­mes pel·lícules (Incroya­ble mais vrais i Fumer fait tous­ser) o el britànic Peter Strick­land, que estre­narà Flux Gour­met, “una visió molt dife­rent de la gas­tro­no­mia”, diu Àngel Sala. El nou talent femení del gènere fantàstic serà a la selecció amb les òperes pri­mes Hatc­hing, de la finesa Hanna Berg­holm, i Les cinq dia­bles, de la pres­ti­gi­osa guio­nista fran­cesa Léa Mysius. El fes­ti­val recu­pera la secció dedi­cada al thri­ller Òrbita, després de la pandèmia, amb títols com Hunt, el debut en la direcció de Lee Jung-jae, el pro­ta­go­nista d’El juego del cala­mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.