Societat

Indignació per la massacre a la frontera de Melilla

Una ONG avisa que Rabat prepara l’enterrament dels migrants morts sense fer una investigació

Més crítiques a Sánchez

Indignació arreu de l’Estat per la massacre a Melilla. Unes 600 persones es van concentrar ahir a Madrid per manifestar el seu rebuig pels tràgics fets registrats divendres a la frontera entre el Marroc i Melilla, que es van saldar amb la mort de 27 migrants, segons les autoritats marroquines, i d’almenys 37, segons les ONG, que temen que en puguin ser moltes més. Bilbao, Saragossa, València, Sevilla i Granada, entre altres ciutats, es van mobilitzar ahir per rebutjar l’actuació policial i les polítiques migratòries que “maten”.

L’actuació de la policia marroquina, beneïda pel president espanyol, Pedro Sánchez, que va utilitzar gas, pilotes de goma, porres i pedres llançades amb fones, centra la polèmica després dels vídeos que circulen del dia de la tragèdia difosos per l’Associació Marroquina de Drets Humans a Nador (AMDH-Nador). En aquests vídeos, es mostra la policia marroquina custodiant desenes de persones migrants ferides o mortes per la repressió policial en l’intent fallit de saltar la tanca fronterera que separa el Marroc de Melilla. Només 133 van aconseguir travessar-la.

Però la indignació cada dia que passa és més gran a mesura que es van coneixent noves dades, com ara que agents de les forces de seguretat marroquines van creuar totalment la tanca de Melilla per colpejar, detenir i retornar en calent diversos migrants que havien aconseguit accedir a la ciutat autònoma, segons diversos vídeos difosos ahir pel diari digital Público. Una actuació que, segons mostren les imatges del vídeo, es va fer en total connivència amb efectius de la Guàrdia Civil i la policia espanyola. L’intent de salt a la tanca de Melilla registrat divendres era el primer després del canvi de relacions entre Rabat i Madrid arran del gir pro Marroc del govern de Pedro Sánchez sobre el Sàhara Occidental.

Petició de cessaments

De fet, el mateix divendres el president espanyol va defensar l’actuació de la policia marroquina i dissabte es va ratificar en la seva defensa tot i saber-se que la brutalitat de l’actuació policial havia causat prop de divuit morts, quantitat que les ONG van elevar dissabte a última hora de la tarda a 37 i el govern marroquí, a 23. Les paraules de Sánchez han estat durament criticades. Si dissabte el líder de Més País, Íñigo Errejón, va qualificar d’“horrible” que el president espanyol hagi lloat la policia marroquina, ahir va ser el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, qui va demanar la compareixença “urgent” de Sánchez a la cambra alta per la seva “cínica” resposta a la tragèdia i va reclamar el cessament “fulminant” del ministre d’Afers Estrangers, José Manuel Albares, i el d’Interior, Fernando Grande-Marlaska. El primer, perquè el consideren artífex de la nova relació amb el Marroc, i el segon, per l’actuació de les forces de seguretat de l’Estat.

Reclam d’investigació

Diverses organitzacions han reclamat una investigació independent sobre els fets amb assumpció de responsabilitats. Petició a a la qual es va afegir ahir el Consell de l’Advocacia Catalana. El Marroc, però, no sembla que tingui intenció d’obrir una investigació. De fet, AMDH-Nador va denunciar ahir que s’estan excavant 21 tombes al cementiri de Sidi Salem de Nador sense que s’hagin fet autòpsies ni s’hagi obert cap mena d’investigació. La tragèdia de Melilla també ha estat objecte de reaccions internacionals. Algèria va qualificar els fets de “matança”, mentre que el president del Consell Europeu, Charles Michel, va donar suport al govern espanyol en la seva gestió migratòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.