Empreses

La via nanotecnològica contra el càncer

Nanoligent desenvolupa tractaments contra vint tipus de malalties oncològiques metastàtiques basats en la manipulació de la matèria a escala d’àtoms i molècules

Ha aprovat una ampliació de capital per 1,5 milions d’euros

La nano­tec­no­lo­gia, la mani­pu­lació de la matèria a l’escala d’àtoms i molècules, ja fa uns quants anys que revo­lu­ci­ona molts camps de l’explo­ració científica, i l’onco­lo­gia no podia ser menys que altres àmbits de recerca. Nano­li­gent és una spin-off de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB) i de l’Ins­ti­tut de Recerca de l’Hos­pi­tal de la Santa Creu i Sant Pau que s’ha espe­ci­a­lit­zat en el desen­vo­lu­pa­ment con­tra el càncer basat en nano­tec­no­lo­gia.

Nano­li­gent desen­vo­lupa fàrmacs per trac­tar més de vint tipus de càncer metastàtic, en una línia de recerca basada a eli­mi­nar cèl·lules can­ce­ro­ses que sobre­ex­pres­sen el recep­tor CXCR4, un bio­mar­ca­dor que es dis­tin­geix per ser resis­tent a les teràpies habi­tu­als. Hom con­si­dera que aquest recep­tor té un paper impor­tant en el desen­vo­lu­pa­ment de la metàstasi. Nano­li­gent tre­ba­lla en una nova pla­ta­forma nano­tec­nològica pio­nera que de fet con­ju­mina l’engi­nye­ria de proteïnes i la nano­bi­o­tec­no­lo­gia per ata­car les fases metastàtiques de diver­sos tipus de tumors, amb l’objec­tiu de superar les limi­ta­ci­ons dels trac­ta­ments actu­als, que es basen en com­bi­nats de dro­gues citotòxiques amb anti­cos­sos.

Més pre­cisió.

Mont­ser­rat Cano, CEO de Nano­li­gent, explica: “La nos­tra apor­tació és que amb la pla­ta­forma nano­tec­nològica podem con­fe­gir proteïnes més peti­tes que anti­cos­sos i diri­gir-les amb pre­cisió a l’inte­rior de les cèl·lules tumo­rals i dipo­si­tar-hi la càrrega desit­jada per eli­mi­nar-les. Són capa­ces de fer aquesta inter­na­lit­zació, cosa que con­tri­bu­eix a reduir la toxi­ci­tat sistèmica.” Val a dir que altres grups de recerca han acon­se­guit acos­tar nano­con­ju­gats de proteïnes i fàrmacs al tumor, però no tenen la pro­pi­e­tat de dis­tri­bució selec­tiva per endin­sar-se a la cèl·lula i eli­mi­nar-la.

Nano­li­gent es troba ara mateix en “l’etapa de demos­tració que aquesta arqui­tec­tura de proteïnes és eficaç però amb un nivell de toxi­ci­tat tole­ra­ble”. Els anys 2023 i 2024 es dedi­ca­ran al desen­vo­lu­pa­ment de la fase preclínica, per ini­ciar a finals del 2024 la fase clínica en paci­ents, que en tres fases con­clourà l’any 2027, data a par­tir de la qual ja es podria col·labo­rar amb empre­ses far­macèuti­ques, i estar dis­po­ni­ble per als paci­ents a par­tir del 2028.

Fins ara, Nano­li­gent s’ha finançat amb 400.000 euros apor­tats per inver­sors locals i 950.000 euros aixe­cats en una ronda que es va cloure fa pocs mesos, i que va tenir de pro­ta­go­nis­tes Ita­lian Angels for Growth (IAG), una de les xar­xes d’àngels inver­sors d’Itàlia, i Avan­teca Part­ners, una empresa suïssa de gestió d’actius. A més, hi ha oberta per cap­tar finançament addi­ci­o­nal la pla­ta­forma d’inversió en línia Doorway. Mic­hele Mar­zola, un dels líders d’IAG, ha decla­rat: “Vam començar l’ava­lu­ació d’una pos­si­ble inversió a Nano­li­gent fa un any, i des de lla­vors hem rebut res­pos­tes entu­si­as­tes d’experts del sec­tor.” Per la seva banda, Mic­hael Milor, d’Avan­teca Part­ners, con­si­dera que “aquesta pla­ta­forma té el poten­cial de trans­for­mar la teràpia con­tra el càncer”.

Com avança Mont­ser­rat Cano, el procés de mus­cu­lació finan­cera de Nano­li­gent no s’atura aquí: “Hem apro­vat una ampli­ació d’1,5 mili­ons d’euros més, dels quals ja n’hem com­promès 500.000, i tenim entau­la­des nego­ci­a­ci­ons per mate­ri­a­lit­zar la resta aviat.”

Nano­li­gent es va fun­dar el 2017, “com a resul­tat de la col·labo­ració acadèmica entre el grup de bio­tec­no­lo­gia i medi­cina de la UAB, que ha apor­tat l’essen­cial conei­xe­ment bio­tec­nològic de dis­seny del pro­ducte, i el grup d’oncogènesi i fàrmacs anti­tu­mo­rals de l’Ins­ti­tut d’Inves­ti­gació Biomèdica Sant Pau de l’Hos­pi­tal de la Santa Creu i Sant Pau, que presta la seva experiència en tests in vivo i in vitro”, recorda Mont­ser­rat Cano, que remarca l’impuls de l’empre­ne­dor Manuel Rodríguez Maris­cal, amb una reco­ne­guda tra­jectòria en la inversió en pro­jec­tes de bio­tec­no­lo­gia, perquè la recerca es mate­ri­a­litzés en un pro­jecte empre­sa­rial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.