Política

Estat espanyol

Brussel·les dona un nou toc d’atenció a Espanya per la renovació del Poder Judicial

La Comissió Europea expressa la seva “preocupació” pel bloqueig al CGPJ, que ja dura tres anys, i demana que es reformi per reforçar la seva independència

L’informe sobre l’Estat de Dret de l’executiu europeu demana adaptar l’estatut de la fiscalia general als estàndards europeus i acabar amb la “coincidència de mandat”

La Comissió Euro­pea (CE) ha ins­tat per ter­cer any con­se­cu­tiu Espa­nya a des­blo­que­jar la reno­vació del Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial (CGPJ), que ja dura tres anys, i empren­dre una pro­funda reforma per reforçar la seva inde­pendència.

L’exe­cu­tiu comu­ni­tari fa aquesta petició a l’informe anual 2022 sobre l’Estat de Dret a la Unió Euro­pea, publi­cat aquest dime­cres, i que inclou cinc reco­ma­na­ci­ons més. El docu­ment publi­cat exa­mina per ter­cera vegada el sis­tema judi­cial, la cor­rupció i la lli­ber­tat de premsa en cadas­cun dels Estats mem­bre de la Unió Euro­pea (UE).

En el cas de l’Estat, la ter­cera edició de l’exa­men de l’exe­cu­tiu euro­peu és simi­lar a les dues ante­ri­ors, sense cap referència a l’afer català. Tot i que l’informe reco­neix alguns pro­gres­sos en el sis­tema judi­cial espa­nyol per millo­rar la seva qua­li­tat, per exem­ple en la digi­ta­lit­zació, mani­festa la seva “pre­o­cu­pació” perquè la reno­vació de l’òrgan de govern de la judi­ca­tura “segueix pen­dent des de desem­bre de 2018”.

És per això que demana “pro­ce­dir a la reno­vació del CGPJ amb caràcter pri­o­ri­tari”, i que “imme­di­a­ta­ment” després s’iniciï una revisió del sis­tema d’elecció dels seus inte­grants per “adap­tar-lo” als “estàndards euro­peus”. Això vol dir que almenys la mei­tat dels mem­bres siguin desig­nats pels matei­xos jut­ges.

L’exe­cu­tiu comu­ni­tari també veu amb “pre­o­cu­pació” la “relació” entre el govern i la Fis­ca­lia Gene­ral de l’Estat. En con­cret, l’informe demana “reforçar l’esta­tut del fis­cal gene­ral” i aca­bar amb la “coin­cidència dels man­dats” del poder exe­cu­tiu i el judi­cial per seguir els “estàndards euro­peus d’inde­pendència i auto­no­mia en els pro­ces­sa­ments”.

La Comissió fa qua­tre reco­ma­na­ci­ons més a l’Estat i li recorda “els com­pro­mi­sos assu­mits en el marc del Pla Naci­o­nal de Recu­pe­ració i Resiliència en relació amb deter­mi­nats aspec­tes del sis­tema de justícia”.

En matèria de cor­rupció, l’informe cri­tica que les inves­ti­ga­ci­ons i els judi­cis con­ti­nuen sent “llargs i com­ple­xos” i demana acci­ons perquè siguin “més efi­ci­ents”. Amb tot, l’exe­cu­tiu comu­ni­tari avala els intents de l’Estat per desen­vo­lu­par un marc “fort” per pre­ve­nir els con­flic­tes d’interès i les nor­mes d’incom­pa­ti­bi­li­tats, així com una llei per pro­te­gir els qui denun­cien la cor­rupció.

Una altra de les reco­ma­na­ci­ons de la Comissió Euro­pea a l’Estat és tirar enda­vant una llei sobre els lob­bies que inclo­gui l’obli­ga­to­ri­e­tat de tenir un regis­tre públic.

Pel que fa a la lli­ber­tat de premsa i el plu­ra­lisme en els mit­jans, Brus­sel·les diu que l’Estat encara té “rep­tes” sobre la trans­parència de la pro­pi­e­tat dels mit­jans escrits, així com sobre “l’auto­no­mia” i els “recur­sos” del regu­la­dor de l’audi­o­vi­sual, pel qual demana “garan­tir els recur­sos ade­quats”.

Final­ment, la CE anima a “con­ti­nuar tre­ba­llant per reforçar l’accés a la infor­mació, en par­ti­cu­lar a través de la revisió de la Llei de secrets ofi­ci­als”.

A banda de les debi­li­tats detec­ta­des, l’exe­cu­tiu comu­ni­tari reco­neix en l’informe els “pro­gres­sos en curs” a l’Estat per tal de millo­rar el sis­tema judi­cial. Per exem­ple, el “progrés” de la llei sobre el dret a la defensa i la reforma del Codi de Pro­ce­di­ment Penal. Brus­sel·les també veu avenços en els recur­sos des­ti­nats al sis­tema judi­cial, però avisa que la llarga durada dels pro­ce­di­ments és encara un “repte” que cal abor­dar.


“Pre­o­cu­pació” pel blo­queig
En una tro­bada amb mit­jans de comu­ni­cació, la vice­pre­si­denta de la CE res­pon­sa­ble de Valors i Trans­parència, Vera Jou­rová, ha reco­ne­gut està “pre­o­cu­pada pel blo­queig” del CGPJ. Segons ella, si la situ­ació no es des­llo­riga aviat, hi pot haver “un seriós pro­blema a la judi­ca­tura”.

“Espero que aviat les auto­ri­tats espa­nyo­les es moguin en la direcció reco­ma­nada, en pri­mer lloc des­blo­que­jant els nome­na­ments i després refor­mant el procés”, ha dit.  Jou­rová ha insis­tit que  des­blo­que­jar la desig­nació del CGPJ és en “interès de la població espa­nyola”.

Segons ella, això reque­reix un acord a nivell polític sobre la neces­si­tat d’adop­tar “deci­si­ons comu­nes” i ha afe­git que “aquest no sem­bla ser el cas” de moment, segons ha com­pro­vat després dels seus con­tac­tes amb “dife­rents per­so­nes que juguen un paper impor­tant en l’escena política espa­nyola”.

De fet, aquesta set­mana el govern i el PP han fra­cas­sat en un nou intent de tan­car un acord per des­blo­que­jar el poder judi­cial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.