Política

Biden fa pinya amb Lapid i alerten l’Iran des d’Israel

El president dels EUA es compromet a fer tot el possible perquè el règim iranià no obtingui armament nuclear

El primer ministre israelià crida a amenaçar militarment Teheran per posar-lo a ratlla

Tenen l’Iran entre cella i cella. El pre­si­dent nord-ame­ricà, Joe Biden, i el pri­mer minis­tre isra­elià, Yair Lapid, van esce­ni­fi­car ahir la seva aliança con­tra la república ira­ni­ana, a la qual van llançar un toc d’advertència –i algú diria que fins i tot d’amenaça–. Biden es tro­bava en el seu segon dia de visita a l’Estat jueu i en el quart d’una gira que el por­tarà a visi­tar els ter­ri­to­ris pales­tins ocu­pats i l’Aràbia Sau­dita. La intenció del viatge és reforçar la coor­di­nació en ter­mes de segu­re­tat entre la Casa Blanca i la Knes­set i enfor­tir les rela­ci­ons diplomàtiques entre Israel i potències àrabs, com ara Riad. Però les parau­les d’ambdós líders dei­xen entre­veure que agru­par-se en con­tra de Tehe­ran és l’objec­tiu número u de la cimera.

Biden, en una roda de premsa con­junta amb Lapid, va adver­tir els líders ira­ni­ans que “els EUA no espe­ra­ran per sem­pre” l’Iran. Múlti­ples potències occi­den­tals fa mesos que nego­cien amb Tehe­ran la represa de l’acord nuclear, que ha d’evi­tar que obtin­gui la bomba atòmica, però no sem­bla que els diri­gents de la república islàmica tin­guin pressa per posar-lo de nou en marxa. Tot i que Biden diu que con­fia en la diplomàcia, el pre­si­dent esta­tu­ni­denc havia dit un dia abans, en una entre­vista en directe a la cadena de tele­visió isra­e­li­ana Canal 12, que calia no treure del damunt de la taula l’ús de força con­tra Tehe­ran.

Lapid va anar més enllà: “El règim iranià ha de saber que si con­ti­nua enga­nyant el món paga­ran un preu molt car.” Segons el pri­mer minis­tre, que ocu­parà el càrrec fins a les elec­ci­ons isra­e­li­a­nes del novem­bre que ve, “l’única manera d’atu­rar-los és posant damunt la taula una amenaça mili­tar con­si­de­ra­ble”.

La roda de premsa entre tots dos líders es va dur a terme després que sig­nes­sin un acord segons el qual Was­hing­ton es com­pro­me­tia “a fer ser­vir tots els ele­ments al seu poder naci­o­nal” per evi­tar que l’Iran obtingués arma­ment nuclear. L’acord també estén en el temps el suport dels EUA a l’acord sobre la segu­re­tat d’Israel, rubri­cat el 2016 –quan Biden era vice­pre­si­dent de Barak Obama–, segons el qual Was­hing­ton inver­ti­ria milers de mili­ons de dòlars cada any durant la pro­pera dècada.

Pel que fa al con­flicte pales­ti­nois­ra­elià, Biden va rea­fir­mar-se en la defensa de la solució dels dos estats, una posició que els demòcra­tes i els par­tits cen­tris­tes isra­e­li­ans sem­pre han man­tin­gut tot i dur a terme acci­ons en la direcció contrària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.