Política

Estats Units

Biden visita l’Aràbia Saudita per reparar la seva relació amb Bin Salman

El president nord-americà dona la mà rei Salman bin Abd-al-Aziz però no al príncep hereu

Els EUA busquen el suport de Riad per rebaixar el preu del petroli

El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, ha arribat aquest divendres a l’Aràbia Saudita amb l’objectiu de restaurar la seva relació amb el príncep hereu Mohamed bin Salman, que governa el país de facto, i aconseguir la seva ajuda per rebaixar els preus del petroli.

L’avió presidencial Air Force One ha aterrat a l’aeroport internacional Rei Abd-al-Aziz a les 17.53 hora local (16.53 hora catalana), amb el cel ennuvolat. Després de desembarcar, Biden s’ha dirigit directament al palau reial d’Al Salam de Jiddah, on s’ha reunit amb el rei saudita, Salman bin Abd-al-Aziz, i el seu fill Mohamed Bin Salman.

Segons les fotografies distribuïdes per l’agència oficial de notícies, SPA, Biden ha donat la mà al monarca saudita, de 86 anys, abans de procedir a la reunió, a la qual ha assistit Bin Salman i una comitiva dels dos països. En la salutació amb el príncep hereu, una imatge esperada pels mitjans, només han xocat el puny.

La trobada entre Bin Salman i Biden ha generat molta expectació i els periodistes de la Casa Blanca fa dies que preguntaven si el polític nord-americà donaria la mà al príncep hereu, cosa que es percebia com un gest negatiu després de l’assassinat del periodista Jamal Khaixoggi.

Abans d’arribar a Aràbia i en resposta a preguntes de la premsa, un alt funcionari nord-americà ha tret importància als gestos o el llenguatge corporal de la visita. “Estem centrats en les reunions, no en les salutacions”, ha afirmat.

No obstant això, la salutació ha generat tanta expectativa que la Casa Blanca va anunciar al principi de la gira pel Pròxim Orient que Biden, de 79 anys, no donaria la mà a altres líders per precaució davant la Covid-19. A Israel, la primera parada de la gira, el mandatari ha saludat al principi les autoritats israelianes amb el puny, però després ha acabat estrenyent mans i fins ha donat abraçades.

En la reunió, el president nord-americà sí que preveu parlar de drets humans i petroli, segons ha avançat l’assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan. “Ell sempre parla sobre drets humans i aquesta vegada no serà diferent”, ha dit Sullivan. A més, ha assegurat que la conversa amb Bin Salman serà “directa”, “càndida” i “franca”.

En declaracions als periodistes que han viatjat a bord de l’avió presidencial des d’Israel, Sullivan no ha aclarit si el president esmentarà l’assassinat del periodista saudita Jamal Khaixoggi. La intel·ligència nord-americana acusa Bin Salman d’haver aprovat l’operació que el 2018 va acabar amb la vida del periodista saudita.

La vídua de del periodista, Hanan Elatr, va dir dimecres al canal nord-americà Spectrum News que Biden s’ha compromès a treure l’assumpte del crim del periodista durant la seva reunió amb Bin Salman; però la Casa Blanca i el mateix Biden s’han negat repetidament a revelar si aquest afer sortirà a la conversa.

Khaixoggi, un dissident saudita que vivia als EUA i era columnista al diari The Washington Post, va ser assassinat al consolat del seu país a Istanbul, on havia acudit per recollir uns documents que necessitava per casar-se amb la seva parella turca.

L’assassinat de Khaixoggi va provocar la condemna de l’aleshores candidat demòcrata a la presidència, el qual va prometre durant la campanya per a les eleccions del 2020 que tractaria el règim saudita com un “pària” en l’escena internacional.

Sullivan també ha avançat que el petroli ocuparà un lloc central en les reunions amb la monarquia saudita. Biden vol rebaixar els preus del cru, que s’han disparat després de la guerra a Ucraïna i les sancions d’Occident a Rússia.

L’Aràbia Saudita lidera l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i a finals de juny va arribar a un acord amb un altre grup de països productors de cru liderat per Rússia per augmentar la producció al juliol i agost, cosa que podria rebaixar-ne el cost.

Washington i Riad buscaran una ampliació de la treva al Iemen

Agències

Estats Units i l’Aràbia Saudita treballaran per aconseguir una ampliació de la treva al Iemen, que ja porta més de tres mesos en vigor i expira a principis d’agost, ha assegurat aquest divendres Biden després de la trobada amb el monarca saudita.

“Hem acordat treballar junts per aprofundir i estendre la treva al Iemen (...) Porta més de tres mesos i ha resultat el període més pacífic al Iemen en set anys”, ha destacat el polític nord-americà en una compareixença davant els mitjans a Jiddah.

“També hem acordat cercar un procés diplomàtic per aconseguir un acord més ampli al Iemen i els líders s’han compromès igualment a seguir facilitant la distribució d’aliments i béns humanitaris entre civils”, ha afegit.

Biden ha explicat que, com a part de la conversa sobre el conflicte iemenita, han parlat sobre “les necessitats de seguretat de l’Aràbia Saudita per defensar el regne, ateses les amenaces molt reals de l’Iran i els seus aliats”.

La guerra al Iemen ha estat un altre dels afers espinosos que ha sortit durant la trobada a Jiddah. S’esperava que el president dels EUA pressionés l’Aràbia Saudita perquè ajudi a aturar el conflicte i a convertir en permanent la treva assolida a l’abril entre les dues parts.

El conflicte que enfronta els rebels hutis, que tenen el suport de l’Iran, i una coalició militar encapçalada per l’Aràbia Saudita i que dona suport al govern reconegut internacionalment es perllonga des del 2014. Estats Units va donar suport inicialment a l’aliança liderada per Riad, tot i que poc després d’arribar a la Casa Blanca Biden va deixar de vendre al regne saudita les armes de fabricació nord-americana que utilitzava al Iemen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.