Societat

Focs descomunals

L’estiu del 1994 va ser un “infern” a Catalunya, on van cremar 77.000 hectàrees i el foc va causar cinc morts i més de 6.500 persones evacuades

La Catalunya Central va patir aquests focs i quatre anys més tard van cremar de nou el Bages, el Berguedà, el Solsonès i la Segarra

L’Alt Empordà és, però, la zona que acumula més hectàrees calcinades

Els grans incendis del 1994 van obrir el debat sobre l’adequació de les polítiques de prevenció i extinció

Milers i milers d’hectàrees cal­ci­na­des cada estiu pels incen­dis fores­tals. Entre els focs més des­co­mu­nals que es recor­den hi ha l’epi­sodi tràgic i devas­ta­dor de l’estiu del 1994, en què en un sol dia, el 4 de juliol, es van decla­rar 80 focs a tot el país, una sei­xan­tena dels quals cre­ma­ven alhora, dei­xant un ras­tre deso­la­dor a mol­tes comar­ques, espe­ci­al­ment al Bages i el Ber­guedà. Van patir el pit­jor foc, que no es va con­tro­lar fins al 8 de juliol, on van morir cinc per­so­nes, 40 van resul­tar feri­des i es van eva­cuar més de 6.500 veïns. Els dis­po­si­tius antiin­cen­dis es van mos­trar clara­ment insu­fi­ci­ents, des­bor­dats per la mag­ni­tud del foc, que va arra­sar més de 45.000 hectàrees i va mobi­lit­zar més de 3.000 bom­bers, 1.400 agents d’altres cos­sos de segu­re­tat i 20.000 volun­ta­ris per inten­tar apa­gar les fla­mes. Es va viure un autèntic “infern” que con­ti­nua ben viu en la memòria dels qui van patir en pri­mera per­sona aque­lla desgràcia, que va can­viar per sem­pre el pai­satge i va obli­gar a començar de zero els qui ho havien per­dut tot. El foc va començar en dos punts dife­rents a Sant Mateu de Bages, al Bages, i a Gar­gallà, al Ber­guedà, i quan es van unir van cau­sar un autèntic des­as­tre. Fecsa va ser res­pon­sa­bi­lit­zada pels veïns i, després de 25 anys de procés judi­cial i que ho dictés el Tri­bu­nal Suprem, la com­pa­nyia, ara absor­bida per Endesa, va haver d’indem­nit­zar els afec­tats.

Aquell mateix estiu, encara a ple agost, en una set­mana es van cal­ci­nar 9.000 hectàrees prin­ci­pal­ment al Mont­seny, la Selva, el Maresme i el Penedès. Els focs del Mont­seny i la Selva es van unir en un sol front, cosa que va difi­cul­tar-ne l’extinció. I, en una segona ton­gada, de nou van cre­mar el Bages, la Selva i altres focus a la Noguera, el Vallès, el Maresme i el Baix Llo­bre­gat. Les altes tem­pe­ra­tu­res no dona­ven treva i al setem­bre un incendi va afec­tar la Franja de Ponent, en un foc ini­ciat a la Terra Alta que va esde­ve­nir tràgic per la mort de qua­tre bom­bers. Els grans incen­dis del 1994, con­si­de­rats dels més greus al Medi­ter­rani, van obrir el debat sobre l’ade­quació de les polítiques de pre­venció i extinció, així com de la gestió dels bos­cos.

Qua­tre anys després, l’estiu del 1998, les altes tem­pe­ra­tu­res i la poca humi­tat van aju­dar a expan­dir el foc des d’Agui­lar de Segarra, que quan ja estava con­tro­lat va tenir un segon focus a Car­dona, amb un total de 27.000 hectàrees cre­ma­des altra vegada al Bages, al Ber­guedà, al Sol­sonès i a la Segarra. L’incendi fores­tal més impor­tant de l’any 2003 es va pro­duir el 10 d’agost a Sant Llo­renç Savall i va ser espe­ci­al­ment greu perquè es va empor­tar la vida de cinc per­so­nes d’una mateixa família. L’àrea cre­mada va incloure la zona de la riera de la Vall d’Horta, al muni­cipi de Sant Llo­renç Savall, i el 10% de les 13.600 hectàrees que for­men el Parc Natu­ral de Sant Llo­renç del Munt i l’Obac. Simultània­ment es van regis­trar incen­dis fores­tals a l’Albiol, a Tor­tosa, al Baix Ebre i a Sant Feliu de Guíxols. L’endemà es van decla­rar sis focs més que van cre­mar a tot el país, entre els quals des­ta­cava el de Maials i la Granja d’Escarp, al Segrià.

El 22 de juliol del 2012 és una data negra per a la història de l’Alt Empordà. Dos incen­dis, pri­mer a la Jon­quera i després a Port­bou, ati­ats per la tra­mun­tana van sem­brar el pànic a les comar­ques giro­ni­nes. Unes buri­lles de tabac tira­des al cos­tat del voral, de les quals tot i les inves­ti­ga­ci­ons no es va conèixer l’auto­ria, va ori­gi­nar el foc que va sem­brar el caos durant vuit dies. Hi van morir qua­tre per­so­nes i milers de veïns es van con­fi­nar a casa o bé van haver de ser eva­cu­ats. La comarca va estar amb el cor encon­git fins que els Bom­bers van con­tro­lar el foc al cap de vuit dies.

Va ser el pit­jor incendi que es va viure en els dar­rers 26 anys a les comar­ques giro­ni­nes, on el 1986 es van cal­ci­nar 20.000 hectàrees a la serra de l’Albera. El foc es va man­te­nir actiu durant sis nits i es va escam­par a 21 muni­ci­pis empor­da­ne­sos. L’acci­dent aeri d’un hidro­avió francès que col·labo­rava en les tas­ques d’extinció i la mort dels qua­tre ocu­pants van fer encara més tràgic l’epi­sodi, més enllà de les pèrdues fores­tals i mate­ri­als.

El rànquing acumulat.
Els registres d’hectàrees calcinades i l’històric acumulat des del 1986 situa l’Alt Empordà al capdavant del rànquing. La comarca té el trist rècord de ser la zona amb més hectàrees calcinades, un total de 43.360. Segons les dades de l’Observatori Forestal Català, la segueixen el Bages (27.696), el Berguedà (20.456), l’Anoia (17.923), la Ribera d’Ebre (13.232), el Solsonès (10.296), el Baix Ebre (9.095) i la Selva (9.457)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.