Política

balcans

L’OTAN, preparada per intervenir si perilla l’estabilitat de Kosova

La tensió amb Sèrbia escala per trets i bloquejos a la frontera coincidint amb l’entrada en vigor de la nova normativa sobre matrícules dels cotxes

La tensió ha tornat a escalar als Balcans amb trets a la frontera entre Sèrbia i Kosova. Tot i que no s’han de lamentar víctimes, es tracta de l’incident més greu registrat en els darrers temps a la zona i l’OTAN ja ha anunciat que està preparada per inter venir en cas de ser necessari. En un comunicat, difós diumenge al vespre, la KFOR –la força de l’OTAN desplegada a Kosova des del juny de 1999– destacava que la seva missió es basa en el mandat de l’ONU per assegurar la pau i la llibertat de moviments de tots els ciutadans a territori kosovar.

El detonant de les noves tensions és una nova normativa sobre les matrícules dels vehicles que havia d’entrar en vigor avui i que finalment el primer ministre kosovar,Albin Kurti, va anunciar que ajornava un mes. La nova normativa prohibeix l’entrada a territori kosovar de vehicles amb matrícula sèrbia. Segons la nova llei, els qui entrin a Kosova hauran de comprar una matrícula provisional amb símbols kovosars, que Sèrbia considera il·legítims. El govern de Pristina ho justifica al·legant que la policia sèrbia obliga els cotxes procedents de Kosova que entren a Sèrbia a retirar les plaques kosovars dels cotxes.

Arran dels incidents registrats diumenge el vespre, Pristina va tancar els passos fronterers de Brnjak i Jarinje. El primer ministre de Kosova denunciar que hi ha havien hagut trets contra la policia local i va acusar “elements rebels controlats pel govern serbi en el nord” dels incidents. Per la seva banda, el ministre de Defensa de Sèrbia va negar enfrontaments entre l’exèrcit serbi i la policia de Kosova.

Des de Rússia, la portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors, Maria Zakharova, va culpar de l’augment de la tensió al que va anomenar “normes discriminatòries infundades” imposades per les autoritats de Kosova.

Catorze anys després que Kosova declarés la seva independència de Sèrbia, 50.000 serbis que viuen al nord utilitzen matrícules i documents d’identitat emesos per les autoritats sèrbies i es neguen a reconèixer les institucions de Pristina. Kosova ha estat reconegut com a estat independent per més de cent països, però no per Sèrbia, Rússia o l’Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.