Política

corea del sud

Pelosi arriba a Corea del Sud des de Taiwan per a seguir amb la seva gira asiàtica

La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units viatjarà avui mateix al Japó després de reunir-se a Seül amb el seu homòleg sud-coreà, Kim Jin-pyo

La pre­si­denta de la Cam­bra de Repre­sen­tants dels Estats Units, Nancy Pelosi, ha arri­bat aquest dime­cres a Corea del Sud per a con­ti­nuar amb la seva gira asiàtica, després de la seva visita llam­pec a Taiwan que va ori­gi­nar for­tes crítiques des de Pequín i represàlies con­tra l’illa.

L’avió de les for­ces dels EUA en el qual viatja Pelosi ha ater­rat avui en la base aèria d’Osan (al sud de Seül) a les 21.26 hora local (12.26 GMT) pro­ce­dent de Tai­pei, on la pre­si­denta de la Cam­bra de Repre­sen­tants s’ha reu­nit aquest mateix dime­cres amb la man­datària taiwa­nesa, Tsai Ing-wen.

La política esta­tu­ni­denca té pre­vist reu­nir-se aquest dijous a Seül amb el seu homòleg sud-coreà, Kim Jin-pyo, abans de des­plaçar-se avui mateix al Japó, que serà l’última parada de la seva gira asiàtica.

Pelosi, qui va pas­sar menys de 24 hores en una visita no anun­ci­ada ofi­ci­al­ment a l’illa, va pro­me­tre durant la seva estada que els Estats Units “no aban­do­na­ran a Taiwan”, men­tre que la Xina va anun­ciar mesu­res “con­tun­dents i efec­ti­ves” que inclo­uen san­ci­ons al ter­ri­tori insu­lar i un ampli des­ple­ga­ment mili­tar entorn del mateix.

La d’avui ha estat la pri­mera visita d’un pre­si­dent de la Cam­bra de Repre­sen­tant dels EUA a Taiwan des de 1997, quan el repu­blicà Newt Gin­grich va viat­jar a l’illa.

Taiwan, amb qui els EUA no man­te­nen rela­ci­ons ofi­ci­als, és un dels majors motius de con­flicte entre la Xina i els EUA, degut sobre­tot al fet que Was­hing­ton és el prin­ci­pal sub­mi­nis­tra­dor d’armes de l’illa i seria el seu major aliat mili­tar en cas de con­flicte bèl·lic amb el gegant asiàtic.

La Xina insis­teix a “reu­ni­fi­car” la República Popu­lar amb l’illa, que es governa de manera autònoma des que els naci­o­na­lis­tes del Kuo­min­tang (KMT) es reple­gues­sin allí en 1949 després de per­dre la guerra civil con­tra els comu­nis­tes i con­ti­nu­es­sin amb el règim de la República de la Xina, que va cul­mi­nar amb la tran­sició a la democràcia en la dècada de 1990.

Però des de lla­vors han pres força les veus que recla­men decla­rar la inde­pendència de Taiwan com a Estat sobirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.