Comunicació

Estats Units

Denuncien que ‘The New York Times’ discrimina els empleats no blancs

El sindicat de premsa NewsGuild assegura que durant anys ha avaluat diferent i pagat menys a negres, asiàtics i hispans

L’estudi constata que el 90 % dels professionals que van rebre les qualificacions més altes el 2020 eren blancs

Els tre­ba­lla­dors no blancs del diari  nord-ame­ricàThe New York Times han rebut“durant anys” una ava­lu­ació de tre­ball més baixa, cosa que s’ha traduït en menors com­pen­sa­ci­ons econòmiques, segons ha denun­ciat aquest dimarts el sin­di­cat de pro­fes­si­o­nals de premsa News­Guild.

L’orga­nit­zació ha publi­cat avui un estudi que es basa en dades pro­por­ci­o­na­des per la mateixa empresa. “El 2021, ser hispà va reduir les pro­ba­bi­li­tats de rebre una pun­tu­ació alta en apro­xi­ma­da­ment un 60 %, i ser negre va reduir les pos­si­bi­li­tats d’obte­nir ava­lu­a­ci­ons o pun­tu­a­ci­ons altes en gai­rebé un 50 %. Els asiàtics també tenien menys pro­ba­bi­li­tats que els emple­ats blancs d’obte­nir pun­tu­a­ci­ons altes”, deta­lla l’informe.

L’any pas­sat el diari va deter­mi­nar la suma de les boni­fi­ca­ci­ons –que poden supo­sar un impor­tant per­cen­tatge sobre el salari bàsic- basant-se pre­ci­sa­ment en aques­tes pun­tu­a­ci­ons de les ava­lu­a­ci­ons de tre­ball.

Les dades del 2021 apun­ten que el 32 % dels tre­ba­lla­dors blancs afi­li­ats a News­Guild van rebre les qua­li­fi­ca­ci­ons més altes en una de les dues cate­go­ries prin­ci­pals, en com­pa­ració amb el 21 % dels his­pans i el 18 % dels negres. No obs­tant, només el 25 % dels blancs mem­bres del sin­di­cat van rebre una de les dues qua­li­fi­ca­ci­ons més bai­xes, en com­pa­ració amb el 49 % dels his­pans o lla­tins i el 36 % dels negres.

“Dit d’una altra manera: els emple­ats afro­a­me­ri­cans van repre­sen­tar el 10 % del total del gremi el 2021, però van rebre gai­rebé el 18 % de les qua­li­fi­ca­ci­ons infe­ri­ors a «com­pleix par­ci­al­ment amb les expec­ta­ti­ves» ator­ga­des aquell any, i només el 6 % de les millors qua­li­fi­ca­ci­ons”, remarca l’estudi, que recull la infor­mació d’apro­xi­ma­da­ment 1.000 emple­ats de The New York Times.

L’estudi asse­nyala que entre les 50 per­so­nes que van rebre les ava­lu­a­ci­ons més altes el 2020, apro­xi­ma­da­ment el 90 % d’elles van ser blan­ques i no hi va haver cap afro­a­me­ricà.

“Els mem­bres del gremi que cre­ien que les seves con­tri­bu­ci­ons no van ser qua­li­fi­ca­des de manera justa en el procés de revisió han dit que se sen­ten des­mo­ra­lit­zats i ali­e­nats, un resul­tat per­niciós quan The New York Times intenta reclu­tar i rete­nir una força labo­ral diversa”, apunta l’anàlisi.

La por­ta­veu del rota­tiu, Dani­e­lle Rho­a­des, no ha des­men­tit les con­clu­si­ons de l’estudi, i ha asse­gu­rat que el diari està ava­lu­ant aquesta infor­mació. “Tenir un sis­tema d’ava­lu­ació d’acom­pli­ment equi­ta­tiu és una de les eines més impor­tants que tenim per asse­gu­rar-nos que estem desen­vo­lu­pant i donant suport al crei­xe­ment dels nos­tres emple­ats de manera justa”, ha indi­cat.