Política

Iran

L’OIEA creu que l’acord nuclear amb Teheran “està a prop”

El director general de l’organisme assegura que els “aspectes tècnics han estat més o menys resolts”

Grossi apunta que ara és tracta d’una “qüestió més aviat política”

El direc­tor gene­ral de l’Orga­nisme Inter­na­ci­o­nal de l’Ener­gia Atòmica (OIEA), l’argentí Rafael Grossi, ha apun­tat aquest dijous que “sem­bla” que l’acord nuclear amb l’Iran “està a prop”, després que tots els aspec­tes tècnics hagin estat “més o menys resolts”.

“Sem­bla que hi haurà un acord. Hem cone­gut moments així, d’altres menys opti­mis­tes, crec que hi som a prop. Tots els aspec­tes tècnics han estat més o menys resolts, és una qüestió més aviat política”, ha expli­cat el res­pon­sa­ble de l’OIEA en una entre­vista amb la cadena France 24.

Grossi, que s’ha reu­nit a pri­mera hora del matí a París amb el pre­si­dent francès, Emma­nuel Macron, per abor­dar prin­ci­pal­ment la visita d’una missió de l’OIEA a la cen­tral ucraïnesa de Zaporíjia per garan­tir la seva inte­gri­tat, s’ha refe­rit també al pacte sobre el pro­grama nuclear iranià, que va que­dar en paper mullat quan els Estats Units d’Amèrica (EUA) se’n van reti­rar uni­la­te­ral­ment el 2018.

“Tot el que puc dir és que no parem de tre­ba­llar per raons polítiques. La nos­tra agència ha de fer la seva feina, hem de tre­ba­llar coo­pe­rant amb l’Iran per acla­rir els dub­tes que hi ha sobre les res­tes d’urani en llocs no decla­rats. Cal seure i inten­tar acla­rir tots aquests aspec­tes”, ha assu­mit Grossi, que ha reco­ne­gut que aquests dub­tes “no han des­a­pa­re­gut”.

De la seva banda, l’agència està dis­po­sada a ofe­rir les garan­ties i ins­pec­ci­ons necessàries si el pacte pel qual l’Iran va acor­dar eli­mi­nar les seves reser­ves d’urani enri­quit i dis­mi­nuir les seves reser­ves sota el 98 % tira enda­vant.

Segons Grossi, l’Iran està a favor d’una reno­vació de l’acord. “L’impor­tant és pre­gun­tar-se si estem millor amb aquest acord o sense acord”, ha indi­cat.

En les últi­mes set­ma­nes s’han produït impor­tants avenços en les nego­ci­a­ci­ons entre les parts: els cinc mem­bres per­ma­nents del Con­sell de Segu­re­tat de les Naci­ons Uni­des, als quals se sumen Ale­ma­nya i la Unió Euro­pea (UE).

 L’Iran va con­fir­mar aquest dime­cres haver rebut la res­posta dels EUA als ajus­ta­ments pro­po­sats per Tehe­ran a l’esbor­rany de la UE i l’exa­mi­narà.

Durant els últims 16 mesos les potències mun­di­als i l’Iran han nego­ciat la res­tau­ració de l’acord, fins ara sense èxit.

El cap de la diplomàcia euro­pea, Josep Bor­rell, que ha actuat com a coor­di­na­dor en les nego­ci­a­ci­ons, ha comen­tat aquest dime­cres que ja està tan­cada “una part impor­tantíssima” del retorn al pacte, però ha admès que els “ser­rells” res­tants “poden fer nau­fra­gar l’acord final”, al qual Israel es con­ti­nua opo­sant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.