Economia

Unió Europea

L’economista en cap del BCE aposta per apujar els tipus a “un ritme constant”

Philip R. Lane argumenta que si els canvis són graduals es poden fer “fer correccions”

Recorda que l’actual inflació està molt lligada a l’encariment dels preus de l’energia

L’economista en cap del Banc Central Europeu (BCE), Philip R. Lane, ha apostat aquest dilluns per apujar les taxes d’interès de la zona euro “a un ritme constant”, és a dir, “ni massa lent ni massa ràpid”, perquè això permet “fer correccions a mig camí” en cas que sigui necessari.

Així s’ha expressat Lane en una taula rodona celebrada en el marc de la trobada anual organitzada per l’Associació de Recerca dels Bancs Centrals (CEBRA, per les seves sigles en anglès), que en aquesta ocasió se celebra a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona.

En un context d’elevada inflació com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna i la pandèmia, el BCE ha aprovat una pujada dels tipus de mig punt, fins al 0,50 %, la primera en onze anys.

Lane, que entre 2015 i 2019 va ser governador del banc central d’Irlanda, no ha donat la seva opinió sobre eventuals pujades de tipus en les properes dates, però sí que s’ha mostrat partidari que els canvis siguin graduals.

Ha reconegut que “els riscos a l’alça per a la inflació són actualment més intensos que els riscos a la baixa”, però ha alertat que la situació podria canviar, atès que el creixement de la inflació està lligat principalment a l’encariment dels preus de l’energia.

Per això, considera que els ajustaments han de dur-se a terme “a ritme constant”, per ser corregits si és necessari, i no de forma abrupta.

Lane ha apuntat que la propera reunió del Consell de Govern del BCE representarà “el començament d’una nova etapa”, en la qual caldrà analitzar les dades “reunió a reunió” a causa de les condicions econòmiques d’“alta incertesa”.

“La grandària apropiada dels increments individuals serà major com més gran sigui la bretxa amb la taxa terminal i més esbiaixats siguin els riscos per a la meta d’inflació”, ha assenyalat.

I és que l’objectiu del BCE és situar la inflació en un 2 % a mitjà termini, ha recordat.


Trobada dels bancs centrals
L’economista en cap del BCE ha fet aquestes declaracions en el marc de la trobada anual de CEBRA, que té lloc entre aquest dilluns i dimecres i en el qual es donen cita més de 200 investigadors de diferents bancs centrals de tot el globus.

En concret, ha compartit taula rodona amb el sotsgovernador del banc central suec Martin Flodén i el sotsgovernador per a la política econòmica del banc central de Brasil, Diogo Abry Guillin.

Dimecres està previst que intervingui en aquest mateix fòrum la sotsgovernadora del Banc d’Espanya, Margarita Delgado.

En aquests tres dies, els experts discuteixen, en més de 30 sessions paral·leles, sobre els reptes actuals de l’economia en el context d’alta inflació i augment dels tipus d’interès.

La trobada de banquers centrals a la capital catalana ha començat amb prou feines tres dies després que divendres el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, advertís que malgrat les conseqüències que les constants pujades de tipus d’interès tindran en empreses i famílies, el “dolor” seria major si no es manté una política monetària restrictiva per reduir la inflació.

En la inauguració de la reunió de dirigents econòmics de Jackson Hole, a l’estat de Wyoming (Estats Units), Powell va recordar que al juliol, després que el banc central nord-americà apugés els tipus en 0,75 punts (la quarta pujada seguida de tipus i la segona consecutiva de la mateixa quantitat), va advertir d’un altre possible “augment inusualment gran” al setembre, però aquest divendres ha condicionat la possible pujada a l’evolució de les dades i de les perspectives econòmiques.