Política

Al-Sadr ordena als seus seguidors que es retirin i l’Iraq recupera la calma

Els aldarulls per les protestes dels partidaris del clergue xiïta van causar 35 morts

El president iraquià demana eleccions anticipades amb “consens”

Bag­dad i la resta de l’Iraq van recu­pe­rar ahir a la tarda la calma després dels alda­rulls que es van viure dilluns, en els quals van morir almenys 35 per­so­nes, després que l’influ­ent cler­gue xiïta Muq­tada al-Sadr ordenés als seus segui­dors reti­rar-se del cen­tre de la capi­tal. “Si en sei­xanta minuts no es reti­ren de l’asse­guda davant del Par­la­ment, dei­xaré de ser part del cor­rent sadrista”, va amenaçar Al-Sadr, en un dis­curs de tot just sis minuts a Najaf, la seva ciu­tat natal, situ­ada al sud de l’Iraq. “Això no és una revo­lució perquè ha per­dut el seu caràcter pacífic”, hi va afe­gir.

Només uns minuts després, les for­ces de segu­re­tat ira­quia­nes van anun­ciar l’aixe­ca­ment del toc de queda impo­sat la vigília a tot l’Iraq i en el trans­curs de dues hores la calma s’havia res­ta­blert a la Zona Verda, l’àrea de Bag­dad on es con­cen­tren les seus de les prin­ci­pals ins­ti­tu­ci­ons de l’Estat i epi­cen­tre dels dis­tur­bis pro­ta­go­nit­zats pels segui­dors d’Al-Sadr. La majo­ria dels mani­fes­tants sadris­tes, que dilluns van irrom­pre durant algu­nes hores al palau pre­si­den­cial i al de govern, havien aban­do­nat la resta dels punts de la Zona Verda.

Por de guerra civil

En poques hores es va desac­ti­var, almenys tem­po­ral­ment, una esca­lada de violència amb reper­cus­si­ons impre­vi­si­bles que va fer enge­gar totes les alar­mes per temor de la incer­tesa i fins i tot de l’inici d’una nova guerra civil.

El deto­nant dels dis­tur­bis va ser l’anunci d’Al-Sadr, un cler­gue i líder polític popu­lista amb una gran influència en les capes més des­fa­vo­ri­des de la població xiïta (la branca de l’islam majo­ritària a l’Iraq), que es reti­rava de manera defi­ni­tiva de la política. El religiós feia diver­ses set­ma­nes que recla­mava la cele­bració d’elec­ci­ons anti­ci­pa­des i tenia els seus segui­dors mobi­lit­zats amb una acam­pada al davant del Par­la­ment després que el seu bloc polític guanyés les elec­ci­ons legis­la­ti­ves d’octu­bre pas­sat, però amb només 73 dels 329 escons del Par­la­ment, la qual cosa li va impe­dir acon­se­guir els dipu­tats neces­sa­ris per ele­gir pre­si­dent i for­mar govern.

L’anunci de dilluns del cler­gue xiïta, jun­ta­ment amb la ines­ta­bi­li­tat pro­vo­cada pels mesos de paràlisi ins­ti­tu­ci­o­nal, va pro­vo­car unes vio­len­tes pro­tes­tes a Bag­dad i altres ciu­tats del sud del país que van con­ti­nuar durant tota la nit i el matí de dimarts. Hi van morir almenys 35 per­so­nes i més de 250 van resul­tar feri­des. Tots els morts es van pro­duir a la capi­tal del país a causa de “trets i actes vio­lents”, segons una font de segu­re­tat. Uns des­co­ne­guts van llançar, a més, qua­tre míssils des d’una zona molt poblada de majo­ria xiïta de l’est de la ciu­tat con­tra un com­plex resi­den­cial a la Zona Verda que va cau­sar des­tros­ses.

Al-Sadr, que dilluns a la nit havia començat una vaga de fam fins que s’aturés la violència, segons un dels seus por­ta­veus, va dema­nar en el seu dis­curs d’ahir dis­cul­pes “al poble ira­quià, perquè és l’únic per­ju­di­cat pel que està pas­sant”.

Després de la seva crida a atu­rar les pro­tes­tes, el pri­mer minis­tre en fun­ci­ons ira­quià, Mus­tafa al Kazemi, que com en ante­ri­ors pro­tes­tes havia dema­nat con­tenció a les for­ces de segu­re­tat, va afir­mar en una piu­lada que la reacció del cler­gue era una mos­tra dels “nivells més alts de patri­o­tisme i pre­o­cu­pació per la pro­tecció de la sang ira­quiana”.

El pre­si­dent de l’Iraq, Bar­ham Saleh, va dema­nar la cele­bració d’unes elec­ci­ons anti­ci­pa­des amb un “con­sens naci­o­nal” per donar una “sor­tida” a la “crisi asfi­xi­ant que tra­vessa el país” i garan­tir “l’esta­bi­li­tat política i social”.

LES FRASES

Això no és una revolució perquè ha perdut el seu caràcter pacífic
ç
Muqtada al-Sadr
clergue xiïta
Al-Sadr demostra patriotisme i preocupació per la sang iraquiana
Mustafa al Kazemi
primer ministre iraquià


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.