Política

La socialdemocràcia sueca es defensa com a primera força, tot i l’empenta ultradretana

El partit de la primera ministra Andersson es manté com el més votat

La dreta radical puja a la segona posició, per davant dels conservadors moderats

El Par­tit Soci­al­demòcrata suec, ara sota el lide­ratge de Mag­da­lena Anders­son, va defen­sar la posició de pri­mera força en les elec­ci­ons legis­la­ti­ves de diu­menge, d’acord amb l’esquema gai­rebé natu­ral en aquest país nòrdic. Però el segon lloc ja no va ser per a la dreta mode­rada d’Ulf Kris­ters­son, sinó per a la ultra­dreta de Jim­mie Akes­son.

Amb els pri­mers resul­tats a la mà, el bloc de cen­tre­es­querra for­mat per soci­al­demòcra­tes, esquer­res i eco­lo­gis­tes manté la majo­ria, encara que molt precària. I, al damunt, el cap de l’opo­sició ja no serà el pre­vi­si­ble i poc carismàtic Kris­ters­son, sinó l’agres­siu Akes­son.

En aques­tes elec­ci­ons, el repte per a Anders­son era enorme. Fa tot just deu mesos que va esde­ve­nir la pri­mera dona al cap­da­vant d’un govern a Suècia, en relle­var el pes pesant de la soci­al­de­mocràcia sueca que va ser Ste­fan Löfven.

Va ser una suc­cessió pre­ci­pi­tada per la dimissió de Löfven com a cap de l’exe­cu­tiu i del par­tit, afe­blit per una sèrie de pica­ba­ra­lles en la seva coa­lició amb esquer­rans i eco­lo­gis­tes. A Löfven se’l con­si­de­rava una mena de super­vi­vent polític en uns moments en què altres soci­al­de­mocràcies euro­pees feien aigües. Havia acon­se­guit, el 2018, la ree­lecció per un sol escó d’avan­tatge i, després d’una llarga nego­ci­ació de 134 dies –rècord històric a Suècia-- mar­cada per la ines­ta­bi­li­tat, va mun­tar un fràgil bloc de cen­tre­es­querra que anava de sotra­gada en sotra­gada.

Anders­son ha lide­rat, aquests deu mesos, un govern en mino­ria, encara que amb el suport extern de l’esquerra i dels eco­lo­gis­tes.

En aquesta situ­ació, ha hagut de con­duir el gir de 180 graus en la política de defensa i de segu­re­tat del país. És a dir, tren­car amb dècades de neu­tra­li­tat mili­tar i dema­nar, com Finlàndia, l’ingrés a l’OTAN, enmig de la pre­o­cu­pació pre­ci­pi­tada en tot el món nòrdic i bàltic per la invasió russa d’Ucraïna.

Aquest gir, però, no ha estat el cen­tre de la cam­pa­nya elec­to­ral sueca. La petició d’ingrés a l’Aliança Atlàntica, també com a Finlàndia, ha comp­tat amb un ampli con­sens par­la­men­tari. L’autèntica mala maror política i des­con­ten­ta­ment ciu­tadà ve de la crei­xent cri­mi­na­li­tat que es viu en un país que, vist des de fora, sem­bla el para­digma del progrés i benes­tar social.

La guerra de ban­des cri­mi­nals i la violència a bar­ris mar­gi­nals, amb un alt per­cen­tatge de població migrant, ha empès la ultra­dreta. Com en altres països euro­peus, el mis­satge xenòfob i la mà de ferro poli­cial ha fet pujar com l’escuma els ano­me­nats Demòcra­tes de Suècia (SD) d’Akes­son.

Només el cordó sani­tari estricte va fer que, fins ara, que­des­sin fora de pos­si­bles ali­an­ces en un país acos­tu­mat a coa­li­ci­ons molt vari­a­bles. El Par­tit Mode­rat de Kris­ters­son ja s’havia apar­tat del man­te­ni­ment d’aquest cordó fa mesos. Va ser abans que els son­de­jos pro­nos­ti­ques­sin que l’SD li arren­ca­ria el segon lloc que tra­di­ci­o­nal­ment havien tin­gut els con­ser­va­dors, per dar­rere de la soci­al­de­mocràcia. S’obre un nou esquema, amb final inde­fi­nit.

LES XIFRES

30,1
per cent
havien obtingut els socialdemòcrates, amb un 25% del vot escrutat.
20,8
per cent
havia obtingut la ultradreta d’Akesson amb el 25% del vot escrutat, seguida de la dreta moderada (17%).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.