Economia

Goirigolzarri rep el reconeixement de la UPF-BSM

El premi Empresari de l’Any 2021 ha valorat el lideratge del president de CaixaBank en la macrofusió amb Bankia

El pre­si­dent de Cai­xa­Bank, José Igna­cio Goi­ri­gol­zarri, ha rebut el premi Empre­sari de l’Any 2021, que atorga la UPF Bar­ce­lona School of Mana­ge­ment (UPF-BSM) i que enguany ha valo­rat el lide­ratge del ban­quer en el sec­tor i la seva con­tri­bució a la inte­gració de Cai­xa­Bank i Bankia.

Aquesta ha estat la pri­mera edició del premi, els res­pon­sa­bles del qual han con­si­de­rat que Goi­ri­gol­zarri “ha pilo­tat de forma sen­si­ble i intel·ligent la prin­ci­pal fusió bancària euro­pea”, després d’una car­rera “impol·luta” en el sec­tor.

Durant el lliu­ra­ment del guardó, que s’ha escai­gut quan fa just dos anys de l’inici de les con­ver­ses entre els dos gegants finan­cers de l’Estat, Goi­ri­gol­zarri va defen­sar el lide­ratge ins­ti­tu­ci­o­nal per garan­tir la sos­te­ni­bi­li­tat dels pro­jec­tes empre­sa­ri­als: “Els lide­rat­ges ins­ti­tu­ci­o­nals han de tenir dues referències bàsiques: una cul­tura basada en forts valors, que ins­pi­rin l’estratègia de l’empresa, i la cre­ació d’una xarxa de líders locals.” Alhora, perquè un pro­jecte sigui sos­te­ni­ble, el direc­tiu finan­cer va defen­sar que hi ha d’haver una ren­di­bi­li­tat “per damunt del cost del capi­tal” i “uns cli­ents satis­fets”.

Els prin­ci­pis i valors, per Goi­ri­gol­zarri, “deri­ven d’una deter­mi­nada con­cepció de l’ètica empre­sa­rial” i no es poden limi­tar a “sim­ples res­tric­ci­ons o limi­ta­ci­ons en la defi­nició de l’estratègia”.

Quant a la neces­si­tat de comp­tar amb líders locals, res­pon­sa­bles de desen­vo­lu­par l’estratègia empre­sa­rial, el ban­quer con­si­dera que han de “con­fe­rir una gran agi­li­tat a una orga­nit­zació, espe­ci­al­ment en moments de can­vis abrup­tes, per res­pon­dre a les neces­si­tats dels cli­ents”. En aquest sen­tit, el pre­si­dent de Cai­xa­Bank no és par­ti­dari dels lide­rat­ges per­so­na­lis­tes, perquè com­por­ten “ris­cos per a la sos­te­ni­bi­li­tat dels pro­jec­tes i per al crei­xe­ment de les per­so­nes”. A més de defen­sar la neces­si­tat d’un com­promís amb la soci­e­tat que envolta un pro­jecte empre­sa­rial, Goi­ri­gol­zarri veu “fona­men­tal” que tots els mem­bres de l’equip se’n sen­tin part i no “sim­ples espec­ta­dors de l’èxit de l’empresa”.

Com a con­clusió d’aquesta reflexió, Goi­ri­gol­zarri va apun­tar que “inte­ri­o­rit­zar aquesta visió sig­ni­fica rebut­jar con­duc­tes inso­lidàries i a curt ter­mini, perquè el tre­ball en equip és sinònim de lle­ial­tat i gene­ro­si­tat”.

Un mèrit doble

Durant el mateix acte, el rec­tor de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra (UPF), Oriol Amat, va remar­car el lide­ratge de Goi­ri­gol­zarri en la prin­ci­pal fusió bancària euro­pea. El rec­tor va indi­car que el mèrit de la fusió és “doble”, perquè no tan sols “reforça el tei­xit finan­cer del país”, sinó que es va fer “mos­trant un indub­ta­ble res­pecte als orígens històrics i als prin­ci­pis que van nodrir la gènesi de les enti­tats fusi­o­na­des”.

Amat va elo­giar el pre­si­dent de l’enti­tat com a “exem­ple d’empre­sari” que sim­bo­litza els valors que vol trans­me­tre la Bar­ce­lona School of Mana­ge­ment i que actuen “com a mirall” i “com a cita d’auto­ri­tat de pre­sent i de futur”.

LA FRASE

Tots els membres d’un equip s’han de sentir part i no simples espectadors de l’èxit de l’empresa
José Ignacio Goirigolzarri
president de Caixabank


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.