Política

nacions unides

La UE presenta una resolució perquè l’ONU investigui abusos als drets humans a Rússia

La proposta podria prosperar si els països africans, que habitualment voten en bloc, s’abstenen

Una majo­ria de països de la Unió Euro­pea han pre­sen­tat davant el Con­sell de Drets Humans de l’ONU un pro­jecte de reso­lució perquè es nomeni un rela­tor espe­cial amb la fina­li­tat d’inves­ti­gar abu­sos a l’inte­rior de Rússia, fet que hau­ria de votar-se al final de l’actual sessió, el 7 d’octu­bre.

L’esbor­rany, encara no publi­cat pel Con­sell, però que ja cir­cula entre dele­ga­ci­ons dels 47 països mem­bres, pel que sem­bla està encapçalat per la dele­gació Luxem­burg i compta amb el suport de tots els mem­bres de la UE excepte Hon­gria.

Segons el text al qual ha tin­gut accés Efe, el rela­tor, durant un man­dat de 12 mesos, hau­ria d’exa­mi­nar la situ­ació dels drets humans a Rússia i infor­mar de les seves con­clu­si­ons en les ses­si­ons que dins d’un any cele­bra­ran tant el Con­sell com l’Assem­blea Gene­ral de Naci­ons Uni­des.

L’esbor­rany exi­geix a més a Rússia que con­ce­deixi “accés sense obs­ta­cles” al país per a l’expert, amb la fina­li­tat que pugui reu­nir-se amb actors con­cer­nits, inclo­sos líders de la soci­e­tat civil.

Segons el text, la petició es llança en un moment de “pre­o­cu­pant” dete­ri­o­ració dels drets humans a Rússia, amb res­tric­ci­ons crei­xents a la lli­ber­tat d’expressió, la reunió pacífica, i una “repressió sis­temàtica a orga­nit­za­ci­ons de la soci­e­tat civil” i defen­sors de les lli­ber­tats fona­men­tals.

L’esbor­ra­dor denun­cia recents deten­ci­ons arbitràries de repre­sen­tants d’aquesta soci­e­tat civil, peri­o­dis­tes, mani­fes­tants con­tra la guerra a Ucraïna, així com el tan­ca­ment forçós de des­ta­ca­des orga­nit­za­ci­ons de drets humans com a Memo­rial i de mit­jans inde­pen­dents com “Novaya Gazeta”.

De pros­pe­rar, seria la pri­mera reso­lució del Con­sell de Drets Humans que tractés la situ­ació interna a Rússia, encara que enguany aquest òrgan for­mat per 47 països va votar a favor d’inves­ti­gar les vio­la­ci­ons de drets humans de les For­ces Arma­des rus­ses durant l’actual invasió d’Ucraïna.

Rússia va ser expul­sada aquest any del Con­sell, que compta amb 12 països euro­peus en la seva com­po­sició, entre ells Ucraïna, a més dels Estats Units, la Xina, Cuba o Veneçuela.

Experts de l’ONG Defend­De­fen­ders han indi­cat aquest dime­cres en una roda de premsa que la reso­lució podria pros­pe­rar si es garan­teix l’abs­tenció dels 13 països afri­cans mem­bres, encara que en els últims anys aquest grup, influ­ent perquè sol votar en bloc, ha començat a rebut­jar algu­nes pro­pos­tes, pel que sem­bla per pres­si­ons de països com la Xina.

En 16 anys de fun­ci­o­na­ment del Con­sell, aquest només ha rebut­jat una pro­posta de reso­lució, la que l’any pas­sat dema­nava reno­var el grup d’experts de l’ONU per al Iemen, fet que Defend­De­fen­ders va atri­buir a les pres­si­ons de l’Aràbia Sau­dita i Unió dels Emi­rats Àrabs sobre els mem­bres afri­cans, que van votar majo­ritària­ment en con­tra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.