Societat

Els veïns podran actuar per frenar ocupacions il·legals

El govern anuncia canvis per legitimar els ajuntaments i les comunitats de propietaris a instar el desallotjament quan siguin conflictius

Es vol lluitar contra “la deixadesa” dels grans tenidors

La Gene­ra­li­tat refor­marà el Codi Civil català perquè els ajun­ta­ments i les comu­ni­tats de veïns puguin dema­nar el desa­llot­ja­ment d’immo­bles ocu­pats quan no ho faci el pro­pi­e­tari i això generi pro­ble­mes de con­flic­ti­vi­tat o si es rea­lit­zen acti­vi­tats delic­ti­ves. “Tenim un greu pro­blema que fa la vida impos­si­ble als veïns, i els alcal­des no tenen eines per fer-hi front”, reco­nei­xia ahir la con­se­llera de Justícia, Lour­des Ciuró, men­tre anun­ci­ava els can­vis que legi­ti­ma­ran l’admi­nis­tració i els veïns perquè, si en el ter­mini d’un mes el pro­pi­e­tari no ha reque­rit als jut­jats que es deso­cupi la finca, puguin fer ells la demanda. Segons va dir la con­se­llera: “No hi haurà impu­ni­tat” per resol­dre una “pro­blemàtica greu” que l’any pas­sat es va tras­lla­dar als jut­jats amb 7.345 denúncies inter­po­sa­des per pro­pi­e­ta­ris d’immo­bles ocu­pats. Ciuró va asse­gu­rar que caldrà “sumar esforços” per agi­lit­zar els pro­ces­sos de desa­llot­ja­ments que actu­al­ment tenen un ter­mini mitjà d’exe­cució de vuit mesos des que s’inter­posa la demanda judi­cial.

La mesura posa el focus en els grans pro­pi­e­ta­ris de pisos i la Sareb, on es fan mol­tes de les ocu­pa­ci­ons perquè saben que la pro­pi­e­tat no farà res per fer-los fora. Per llui­tar con­tra la inacció d’aquests grans teni­dors la con­se­llera de Drets Soci­als, Vio­lant Cer­vera, va expli­car que por­tarà al Par­la­ment la modi­fi­cació de la llei de l’habi­tatge per san­ci­o­nar-los amb mul­tes que ani­rien des dels 9.000 fins als 90.000 euros. Cer­vera va lamen­tar la “dei­xa­desa” dels grans teni­dors, que “for­men part del pro­blema”. Al cos­tat de la pos­si­bi­li­tat de la impo­sició de mul­tes per part de la Gene­ra­li­tat, la pro­posta té en compte que, si per­sis­teix l’incom­pli­ment dels pro­pi­e­ta­ris, es pugui obli­gar a cedir l’ús de l’habi­tatge a l’admi­nis­tració per des­ti­nar-lo a un ús social. “Donem les eines als ajun­ta­ments i els veïns per actuar davant aquests grans teni­dors i obte­nir pisos per als més vul­ne­ra­bles que espe­ren a les meses d’emergència”, hi afe­gia Cer­vera.

La con­se­llera de Justícia recor­dava que un 45% de les ocu­pa­ci­ons a l’Estat espa­nyol es regis­tren a Cata­lu­nya i, d’aques­tes, un 75% tenen lloc a l’àrea metro­po­li­tana. Una pro­blemàtica i una alarma social crei­xent que ha gene­rat quei­xes d’alcal­des i ajun­ta­ments, i de l’Advo­ca­cia Cata­lana, que des de fa temps reclama can­vis per posar-hi fre. El pre­si­dent del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC), Jesús María Bar­ri­en­tos, asse­nya­lava ahir en el dis­curs de l’acte d’ober­tura de l’any judi­cial “l’enorme pre­o­cu­pació” pel feno­men de les ocu­pa­ci­ons per les “orga­nit­za­ci­ons cri­mi­nals que han apa­re­gut i els greus pro­ble­mes de con­vivència que s’estan gene­rant en alguns bar­ris i ciu­tats”.

LA XIFRA

7.345
Són les denúncies que es van interposar per ocupació d’immobles el 2021 als jutjats de Catalunya.

Esperant els pisos de la Sareb

El govern continua reclamant sense èxit el traspàs dels pisos buits de la Sareb perquè serveixin per ampliar el parc de lloguer social i lluitar contra “l’emergència residencial”. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va recordar que aquesta mateixa setmana han enviat amb la conselleria d’Economia una carta a la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, perquè l’Estat cedeixi el patrimoni de la societat que es va crear el 2012 per donar sortida als actius tòxics de la banca. La Generalitat calcula que disposa d’uns 12.000 habitatges a Catalunya com a fruit del rescat de diverses entitats bancàries amb recursos públics. Els consellers recorden en la carta que “en diverses ocasions” s’ha plantejat “la necessitat i la urgència d’estudiar mecanismes” per transferir els pisos a les comunitats autònomes al mateix temps que lamenten que no hagi tingut resposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.