Gran angular

Sequera i discursos de l’aigua

En un context de restriccions del recurs hídric, el debat sobre quin ha de ser el model de gestió agafa volada

Reduir els cabals de manteniment és un dels punts més polèmics

En temps de sequera recur­rent, la dis­cussió al vol­tant de quina és la gestió més intel·ligent de l’aigua esdevé un debat ciu­tadà de pri­mera mag­ni­tud. Ho veiem en el cas del Pla de gestió de dis­tricte de conca flu­vial de Cata­lu­nya (PGDCFC), que entra en el ter­cer cicle de pla­ni­fi­cació (2022-2027) per com­plir amb les exigències de la Direc­tiva Marc de l’Aigua. S’enfron­ten la neces­si­tat d’estal­viar més recurs hídric, si s’escau per la via tri­butària, amb la cons­trucció de des­sa­la­do­res per garan­tir la segu­re­tat hídrica o dema­nar més eficiència als grans con­su­mi­dors per recu­pe­rar cabal de man­te­ni­ment als nos­tres rius, entre altres qüesti­ons.

Diu Eli­senda Forés, repre­sen­tant d’Aigua és Vida, pla­ta­forma que aplega un con­junt d’enti­tats eco­lo­gis­tes i soci­als, i que ha fet tot un seguit d’al·lega­ci­ons al pla: “En un país medi­ter­rani com el nos­tre, sem­pre caldrà pla­ni­fi­car amb la pers­pec­tiva que les seque­res, amb el canvi climàtic, cada vegada seran més extre­mes, i el que no pot ser és intro­duir més aigua al sis­tema perquè sigui con­su­mida.” Per a Aigua és Vida, no és admis­si­ble que es pre­vegi un aug­ment de la demanda en 60 hm³ anu­als i que la solució siguin des­sa­la­do­res, unes infra­es­truc­tu­res cares, de molt con­sum energètic i que gene­ren resi­dus com les sal­mor­res.

Per a Jordi Molist, direc­tor de l’Àrea d’Abas­ta­ment d’Aigua de l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA), “per asso­lir una segu­re­tat hídrica òptima, calen infra­es­truc­tu­res addi­ci­o­nals, com ampliar la des­sa­la­dora de Bla­nes en 20 hm³/any més, fins als 80, cons­truir-ne una de nova a l’àrea de Cunit-Cube­lles, cons­truir trenta plan­tes més de reu­ti­lit­zació i, en un futur pròxim, pota­bi­lit­zar aigua del Besòs”.

Inte­ri­o­rit­zar el dis­curs de l’estalvi. Com diu Forés, “l’agri­cul­tura, els cul­tius de la gran empresa agroin­dus­trial, no ha fet l’esforç que els cor­res­po­nia i han impul­sat els rega­dius per obte­nir més ren­di­ment econòmic”. Molist reco­neix que, efec­ti­va­ment, el rega­diu és un con­sum molt impor­tant, el 35% a Cata­lu­nya, però “ja es pot veure com s’està apro­fi­tant l’opor­tu­ni­tat de moder­nit­zar el reg, de forma par­cial o inte­gral, tot pas­sant de regar a manta a trans­por­tar-la des del canal obert per cano­nada a la finca, on es rega a pressió, amb goters o asper­sors”. A més, també s’està evo­lu­ci­o­nant des de sis­te­mes de con­tri­bució per mesu­rar amb comp­ta­dors el con­sum de metres cúbics con­su­mits, “cosa que esti­mula l’estalvi”. La via d’apro­fun­dir en els tri­buts, que demana Aigua és Vida, no es pre­veu a l’ACA: “Ara mateix el cànon ja suposa un incen­tiu, amb qua­tre trams en domèstic. En la indústria, també s’ha fet un gran esforç.” Tan­ma­teix, com estima Forés, l’efecte dis­su­a­siu de l’impost podria aju­dar “a reduir les pèrdues a la xarxa, amb pena­lit­za­ci­ons als muni­ci­pis, que en tenen la com­petència, que no s’esfor­cen a impe­dir les fui­tes d’aigua”. El ren­di­ment mitjà de la xarxa és del 78%, i “si bé és inne­ga­ble que hi ha fui­tes, també és cert que hi ha frau en el comp­tatge o usos que no es mesu­ren, com ara l’aigua uti­lit­zada per apa­gar incen­dis”.

Sens dubte, un dels punts més polèmics és la reducció en un 40% dels cabals de man­te­ni­ment dels rius en el Pla 2016-2021, que Aigua és Vida estima que s’ha fet per bene­fi­ciar els titu­lars pri­vats d’apro­fi­ta­ments hidroelèctrics i les comu­ni­tats de regants. A través de Molist, l’ACA es defensa: “Amb el 60% ja hem topat amb els pro­duc­tors hidroelèctrics i els regants, que ens han inter­po­sat con­ten­ci­o­sos que hem gua­nyat als tri­bu­nals.” Afe­geix que les con­ces­si­ons esta­bler­tes des del 2006 -quan es va redac­tar el pla sec­to­rial de cabals de man­te­ni­ment- han de res­pec­tar el 100% del cabal, men­tre que el 60% és per a les ante­ri­ors a aquesta data.

Des de les enti­tats soci­als també es detecta “manca de volun­tat política per cons­truir xar­xes sepa­ra­ti­ves i apro­fi­tar així l’aigua de la pluja, que es podria des­ti­nar al reg”. En res­posta, Molist con­si­dera: “Ja hi ha ajun­ta­ments amb orde­nan­ces que dis­po­sen que les cases amb jardí recu­llin l’aigua de la pluja. A la gran ciu­tat és molt difícil fer-ho, cal­drien esco­me­ses de bai­xada i pujada.” En canvi, “és més útil, com es fa en diver­sos ajun­ta­ments, apro­fi­tar les aigües gri­ses de la dutxa per pas­sar-les via dipòsit a ino­dors, i així estal­viar un 30%.”

Problema quantitatiu i qualitatiu

“Per recuperar aqüífers, cal reforçar la inspecció, saber qui contamina i que pagui”, diu categòrica Forés. A l’ACA, Molist reconeix que tenen dos problemes: un de quantitatiu “en què l’extracció d’aigua supera la capacitat de recàrrega i per això cal regenerar amb aigua de depuradora en alguns casos, i en d’altres recórrer als embassaments”i el qualitatiu, en què la contaminació per purins segueix sent un problema gros: “Almenys hem aconseguit una certa estabilitat, que no el problema s’agreugi.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.