Eines

Isra Bravo

Escriptor creatiu

“Hem d’aconseguir diferenciar-nos perquè si no, passem desapercebuts”

Les vendes no es fan des de la submissió. No has de posar el client en un pedestal

Isra Bravo, madri­leny ubi­cat a hores d’ara a Màlaga, s’ha con­ver­tit en un expert en psi­co­lo­gia del màrque­ting. Auto­di­dacte, n’ha après d’aquí i d’allà, del seu pas per múlti­ples fei­nes, dels molts lli­bres que ha lle­git, dels llocs on ha vis­cut, del seu amor per l’escrip­tura i, afirma, “de la pròpia vida”. Asse­gura que s’ha fet mili­o­nari escri­vint, for­mant altres per­so­nes perquè sabes­sin com tenir èxit en les seves cam­pa­nyes de màrque­ting. El seu lli­bre, l’únic –de moment–, va sor­tir al mer­cat el febrer d’enguany i ja acu­mula set edi­ci­ons.

Escriu que per ven­dre s’ha d’empa­tit­zar, s’ha de saber per­su­a­dir, posar-se a la ment de l’altre. Què és allò que ara es fa mala­ment?
Estem acos­tu­mats a fer coses per imi­tació, per repe­tició, i això no dona bons resul­tats. Expli­car les carac­terísti­ques d’un pro­ducte, sem­pre avor­reix el poten­cial com­pra­dor. Si vols ven­dre un forn, per exem­ple, has d’expli­car què farà el forn per ell, no pas les qüesti­ons tècni­ques. Has de per­su­a­dir-lo a través dels bene­fi­cis que rebrà del pro­ducte.
I això ara no es fa així?
Si comu­ni­ques mala­ment, vens mala­ment. I el fet és que la majo­ria de nego­cis que han tan­cat ha estat perquè han fet mala­ment les ven­des, perquè no han sabut comu­ni­car.
I com s’ha de ven­dre?
No pots posar el cli­ent en un pedes­tal perquè lla­vors et mira des de dalt. L’has de situar al teu mateix nivell i diri­gir-t’hi amb la men­ta­li­tat que ets tu qui el tries.
No pot ser inter­pre­tada com una acti­tud arro­gant?
No has d’anar amb men­ta­li­tat d’empleat. Tu ets qui tens els conei­xe­ments i el temps, i això és més impor­tant que els diners, perquè vens segu­re­tat i auto­ri­tat. La majo­ria de ven­des no es fan des de la sub­missió. Per tant, has de pro­jec­tar que ets tu qui té el poder d’elecció, qui en saps. Et podràs cotit­zar millor i seràs més atrac­tiu.
Acon­se­lla ser empàtics, però aquesta és la fórmula que s’hau­ria d’apli­car al con­junt de la nos­tra vida...
Sí, és una regla de vida que, a més, posem en pràctica des de ben petits a casa, quan trac­tem de ven­dre’ns i vali­dar-nos. El pro­blema és que després ens diuen que ven­dre és gai­rebé com enga­nyar la gent i ho fas acom­ple­xat, com si fes­sis una cosa dolenta.
Quins altres secrets pot con­fes­sar que puguin aju­dar en les ven­des?
No has de bus­car l’apro­vació dels altres, però sí que has d’acon­se­guir cap­tar la seva atenció. Això es fa expli­cant bé una història. T’has de poder posar a la ment de l’altra per­sona, de les seves neces­si­tats, has de poder fer sen­tir les coses. Les històries ben expli­ca­des tenen un gran poder. Has de ser capaç de dife­ren­ciar-te de la resta perquè en cas con­trari pas­ses des­a­per­ce­but, i això és la mort.
Com escriu al seu lli­bre, “la gent no actua per allò que sent, sinó per allò que visu­a­litza a la seva ment”. Això és pura psi­co­lo­gia...
Si està ben redac­tat o ben expli­cat, allò que escrius o dius forma imat­ges a la ment del recep­tor. Hi ha estu­dis que ho cor­ro­bo­ren.
Està inven­tant una nova manera de fer màrque­ting?
No faig res de nou, ni jo ni ningú. Tot està inven­tat, i la prova és que vaig uti­lit­zar en alguns cor­reus electrònics car­tes de màrque­ting de fa cent anys, a les quals tan sols vaig can­viar algu­nes parau­les per fer-les més actu­als, i van tenir èxit. Qui et diu que ha des­co­bert alguna cosa nova en aquest camp, men­teix.
Així doncs, abans es feia més bon màrque­ting que ara?
Sense cap mena de dubte. Abans es feia extra­or­dinària­ment bé, el màrque­ting. Ara es fan pro­me­ses exa­ge­ra­des, i no es tracta d’això. Es ven amb massa neces­si­tat i quan el poten­cial com­pra­dor ho veu, fuig. S’ha de pen­sar que, com diuen els grans nego­ci­a­dors nord-ame­ri­cans, el no és el punt de par­tida.
El seu estil és clar i directe, i en una ocasió no gaire llu­nyana, va decla­rar: “De vega­des soc política­ment incor­recte, mal­des­tre i mal­par­lat.” S’ha de ser així per ser un bon vene­dor?
En abso­lut! Jo soc així i no me n’amago. Tinc les meves pròpies idees i no busco l’apro­vació de ningú, però es pot ser empàtic sense ser incor­recte ni mal­par­lat. Allò que sí que és neces­sari és ser, a més d’empàtic, per­su­a­siu, i mos­trar prin­ci­pis d’auto­ri­tat perquè, com dic al lli­bre, “la gent com­pra segu­re­tat”. En aquest sen­tit, les dones són molt bones en ven­des: són ama­bles, deli­ca­des i tenen un gran poder de per­su­asió.
No busca l’apro­vació de ningú i li encan­ten els ‘haters’...
És impor­tant saber què diu el mer­cat de tu. La majo­ria té molta por dels haters, però la rea­li­tat és que si des­ta­ques en alguna cosa, en tindràs. Així és que se n’ha de treure pro­fit i reco­llir aquesta ener­gia que apor­ten, i asse­gu­rar-te que la gent mira allà on ets tu. Per tant, repe­teixo allò que he dit abans: mos­trar auto­ri­tat.
Aquest ha estat el seu pri­mer lli­bre. Té al cap fer-ne un altre aviat?
En tinc deu de pre­pa­rats.
Deu!?
Sí, i el pri­mer ja sor­tirà cap al novem­bre. La resta ani­ran sor­tint cada dos mesos, apro­xi­ma­da­ment. He novel·lat els mate­ri­als que vaig escriure per a les for­ma­ci­ons que impar­teixo i els he con­ver­tit en lli­bres. Vull fomen­tar la lec­tura i aju­dar, a un preu mòdic, tot­hom que vul­gui saber com ven­dre bé. Ama­zon farà la logística i ara miro on els impri­miré.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.