Política

Estat espanyol

Sánchez i González acusen el PP d’incomplir la llei amb el bloqueig al CGPJ

L’expresident del govern espanyol recorda als populars que poden canviar la llei però abans l’han de complir

L’exlíder del PSOE lamenta l’absència d’Alfonso Guerra a l’acte de commemoració de la victòria electoral de 1982

El pre­si­dent del govern espa­nyol, Pedro Sánchez, i l’expre­si­dent Felipe González han cele­brat aquest dis­sabte el 40è ani­ver­sari de la victòria elec­to­ral del PSOE el 1982 en un acte a Sevi­lla, en el qual tots dos han car­re­gat con­tra el PP i l’han acu­sat d’incom­plir la llei amb el seu blo­queig a la reno­vació del Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial (CGPJ).

L’actual secre­tari gene­ral del PSOE ha qua­li­fi­cat els popu­lars d’“extre­mis­tes” després que aquesta set­mana deci­dis­sin atu­rar de nou les nego­ci­a­ci­ons per triar els nous vocals del CGPJ pel seu des­a­cord amb la intenció del PSOE de refor­mar el delicte de sedició i rebai­xar-ne les penes. “La Cons­ti­tució Espa­nyola s’ha de com­plir de pe a pa, del pri­mer a l’últim dels seus arti­cles, tots els dies de l’any, s’esti­gui al govern o a l’opo­sició”, ha dit Sánchez. El líder soci­a­lista ha afe­git que no com­plir la llei suposa “la der­rota de la mode­ració i el tri­omf de l’extre­misme, perquè dete­ri­ora la nos­tra democràcia i la con­vivència”.

Felipe González també s’ha mos­trat crític amb l’acti­tud del PP en la reno­vació del CGPJ. L’expre­si­dent espa­nyol ha recor­dat als popu­lars que si no estan d’acord amb la llei la poden can­viar, però abans l’han d’aca­tar. “Pri­mer com­plei­xes la llei i després pro­po­ses que es canviï, però no pri­mer me la salto o la con­di­ci­ono a no sé quina altra cosa. Això no ser­veix per esta­bi­lit­zar la democràcia ni millo­rar la con­vivència”, ha adver­tit.

Aquest mul­ti­tu­di­nari acte, al qual final­ment no han assis­tit l’ex-vice­pre­si­dent Alfonso Guerra ni bona part dels barons soci­a­lis­tes, amb excep­ci­ons com Gui­llermo Fernández Vara i Juan Espa­das, ha estat car­re­gat de nostàlgia en recor­dar les fites dels governs de González.

Però també hi ha hagut espai per a l’actu­a­li­tat política en els dis­cur­sos, amb crítiques al PP després de sus­pen­dre les nego­ci­a­ci­ons amb el PSOE per reno­var el CGPJ amb l’argu­ment que Sánchez manté la intenció de refor­mar el delicte de sedició.

En la com­me­mo­ració de la victòria soci­a­lista de 1982 Sánchez i González han mos­trat una imatge de sin­to­nia mal­grat les seves diferències. Sánchez ha expres­sat en rei­te­ra­des oca­si­ons la seva “pro­funda gra­ti­tud” a González per “moder­nit­zar Espa­nya” i “llui­tar con­tra la desi­gual­tat” amb mesu­res com les pen­si­ons no con­tri­bu­ti­ves, la uni­ver­sa­lit­zació de la sani­tat pública i l’extensió de les beques edu­ca­ti­ves.

Sánchez per rei­vin­di­car les mesu­res posa­des en marxa per l’actual exe­cu­tiu, com l’ingrés mínim vital o la llei d’eutanàsia. “Avui fem front a des­a­fi­a­ments d’un pre­sent incert, mirant enrere per allò que més val la pena, per bus­car ins­pi­ració, per apren­dre de l’experiència, i bus­quem ins­pi­ració en els teus governs, Felip, ho fem”, ha asse­gu­rat a l’expre­si­dent.

També ha apro­fi­tat per cri­ti­car “els que agi­ta­ven fins fa molt poc la ban­dera de la reducció dràstica d’impos­tos”, en al·lusió al PP, i “avui se l’embei­nen i can­vien de car­tell i de tema”.

González ha reco­ne­gut que té “algu­nes dis­crepàncies” amb el desen­vo­lu­pa­ment de l’Estat autonòmic, ja que creu que “des­cen­tra­lit­zar política­ment Espa­nya li ha vin­gut molt bé al seu desen­vo­lu­pa­ment, però cen­tri­fu­gar el poder per enfron­tar-lo uns als altres no li ve tan bé”.

I li ha dit expres­sa­ment a la vice­se­cretària gene­ral del PSOE i minis­tra d’Hisenda, María Jesús Mon­tero, asse­guda a pri­mera fila, que el sis­tema de fis­ca­li­tat neces­sita “un repàs de dalt a baix”. Segons ell, “la redis­tri­bució de l’ingrés encara és injusta i genera desi­gual­tat”, i això encara és una tasca pen­dent. A parer seu, en èpoques de crisi cal “dema­nar més als qui mes poder econòmic tenen”.

“Si no, no ens enten­drem mai”, ha apun­tat. L’expre­si­dent ha avi­sat que la inflació és “el pit­jor dels impos­tos pos­si­bles”, per la qual cosa ha ins­tat a fer “tot el pos­si­ble per a superar això”.

En la seva inter­venció, González ha con­fes­sat que la nit de la seva pri­mera victòria elec­to­ral, el 28 d’octu­bre de 1982, tot­hom estava il·lusi­o­nat però ell estava “aco­llo­nit”, ja que hi havia hagut un intent de cop d’Estat un dia abans. Fent un salt enda­vant en el temps, ha defen­sat que “la pri­o­ri­tat número u” del govern ha de con­ti­nuar essent la “con­vivència” entre espa­nyols.

L’ex-secre­tari gene­ral del PSOE ha lamen­tat l’absència d’Alfonso Guerra en l’acte. “Busco i lamento no acon­se­guir-ho aquest per­so­natge sin­gu­lar que aixe­cava la meva mà a la fines­tra del [Hotel] Palace, que era Alfonso Guerra. I jo el vull tenir en aquesta mà”, ha dit.

Guerra, que va ser vice­pre­si­dent del govern de González, es va quei­xar aquesta set­mana que no havia estat con­vi­dat a l’acte com­me­mo­ra­tiu. Fer­raz ho va rec­ti­fi­car però final­ment l’ex-vice­pre­si­dent no ha fet acte de presència al Palau de Con­gres­sos i Expo­si­ci­ons de Sevi­lla, al qual tam­poc s’hi han pre­sen­tat molts barons soci­a­lis­tes, amb excep­ci­ons com Gui­llermo Fernández Vara i Juan Espa­das.

Entre els 4.000 assis­tents a l’acte sí que s’hi han vist molts dels minis­tres soci­a­lis­tes de l’actual govern de coa­lició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.