Política

Lula comença la transició sense el suport de Bolsonaro

El president d’ultradreta endarrereix el reconeixement de la seva derrota contra el candidat de l’esquerra

El líder del PT rep visitants estrangers el primer dia com a president electe del Brasil

Luiz Inácio Lula da Silva no pot encara cele­brar del tot el seu tri­omf en la segona volta de les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als al Bra­sil. El recompte final li va donar el 50,9% dels vots, amb un avan­tatge de 2,2 mili­ons de vots res­pecte a l’ultra­dretà Jair Bol­so­naro. Però el pre­si­dent, que aspi­rava a la ree­lecció, es nega a reconèixer la der­rota. Tan­cat al Palau de l’Alvo­rada, a Brasília, Bol­so­naro es va reu­nir amb un gra­pat de col·labo­ra­dors per ela­bo­rar la seva estratègia.

La nit de diu­menge, sim­ple­ment “se’n va anar a dor­mir”, com va reve­lar la premsa local, sense cap intenció de feli­ci­tar el seu rival. Lula té una feina àrdua. Davant les dese­nes de milers de per­so­nes que l’acla­ma­ven a l’avin­guda Pau­lista, la més impor­tant de São Paulo, va lamen­tar no haver rebut una feli­ci­tació del der­ro­tat. I li va dema­nar que, almenys, no obs­ta­cu­litzi la tran­sició.

L’1 de gener del 2023, Lula jurarà el càrrec a Brasília. El camí fins ales­ho­res està regu­lat per una llei del 2002. Bol­so­naro estava con­vençut del seu tri­omf, i par­lar de tran­sició era un tema tabú entre els seus col·labo­ra­dors. La tar­dança a reconèixer els resul­tats va en aquesta línia. Durant la cam­pa­nya, Bol­so­naro va acu­sar el Tri­bu­nal Supe­rior Elec­to­ral (TSE) de pre­pa­rar un frau per evi­tar la ree­lecció. Era el guió de Donald Trump, que el bra­si­ler segueix amb fide­li­tat. Està, no obs­tant això, en una situ­ació com­pli­cada. Els seus ali­ats polítics més pròxims ja han feli­ci­tat Lula. En el pri­mer lloc de la llista, hi ha Tarcísio de Frei­tas, gover­na­dor electe de São Paulo, mili­tar i home molt pro­per al pre­si­dent. Sense suports polítics de pes, Bol­so­naro queda sol en la seva estratègia nega­ci­o­nista.

Per a Lula serà, en qual­se­vol cas, una pedra més en el dur camí que l’espera. El líder del PT va pro­me­tre que gover­narà “per a tots els bra­si­lers”, i va des­ta­car la nit elec­to­ral que es posarà a tre­ba­llar de seguida per unir un país que s’ha par­tit entre l’esquerra i l’extrema dreta. Són dics que Lula haurà de tren­car si pretén recon­ci­liar els bra­si­lers. El seu no ha estat només un tri­omf del Par­tit dels Tre­ba­lla­dors, sinó d’una coa­lició més àmplia que inclou nou for­ces que van des del cen­tre­dreta fins a l’esquerra.

En el pri­mer dia com a pre­si­dent electe, Lula es va refu­giar en un hotel del cen­tre de São Paulo i va ocu­par l’agenda amb visi­tes estran­ge­res. Va rebre l’expre­si­dent uru­guaià José Mujica i també Alberto Fernández, pre­si­dent de l’Argen­tina. Fernández va viat­jar espe­ci­al­ment des de Bue­nos Aires per reu­nir-se amb qui con­si­dera un amic. Lula li va obrir les por­tes: encara recorda que va ser l’argentí l’únic cap d’estat que el va visi­tar a la presó, quan una con­demna per cor­rupció el va man­te­nir entre rei­xes més de 500 dies.

LES XIFRES

2,2
milions
de vots de diferència hi va haver entre Lula i Jair Bolsonaro en les eleccions presidencials de diumenge.
20
anys
fa que està regulat per llei el procés de transició a la presidència, que Bolsonaro podria obstaculitzar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.