Política

ESTAT ESPANYOL

Petició al Congrés perquè s’investigui el respecte als drets humans en la tragèdia de Melilla

Nou grups parlamentaris demanen una “investigació a fons i amb totes les garanties de protecció cap a les parts”

Nou grups par­la­men­ta­ris del Congrés dels Dipu­tats —Uni­des Podem, ERC, EH Bildu, Junts, el PDe­Cat, Más País, Com­promís, BNG i la CUP— han pre­sen­tat una petició perquè el ple aprovi la cre­ació d’una comissió d’inves­ti­gació sobre el res­pecte als drets humans en la tragèdia que va tenir lloc el 24 de juny a la tanca de Meli­lla i en la qual van morir 23 per­so­nes.

A la petició, els grups par­la­men­ta­ris afir­men que encara hi ha molts dub­tes per acla­rir sobre aquells fets, i que el repor­tatge que va eme­tre recent­ment la cadena britànica BBC “ha posat de mani­fest que les expli­ca­ci­ons que s’havien ofert des del minis­teri de l’Inte­rior espa­nyol podrien ser qüesti­o­na­des després de l’anàlisi de vídeos i imat­ges” i podria con­si­de­rar-se que diver­ses de les morts es van pro­duir en ter­ri­tori espa­nyol.

També es fa referència al Defen­sor del Poble, Ángel Gabi­londo, que en una nota de premsa sobre la inves­ti­gació que està por­tant a terme, asse­nyala que aquell dia es van pro­duir 470 “rebut­jos a la fron­tera”, una pràctica que ha estat cri­ti­cada perquè s’hau­rien incom­plert diver­ses pre­vi­si­ons legals, tant naci­o­nals com inter­na­ci­o­nals. Els nou grups par­la­men­ta­ris afir­men que, mal­grat que el minis­teri de l’Inte­rior espa­nyol es va com­pro­me­tre a fer una inves­ti­gació interna i a pro­por­ci­o­nar la màxima trans­parència sobre els fets, encara no ha faci­li­tat la tota­li­tat de les imat­ges gra­va­des al perímetre de la tanca i enu­me­ren algu­nes de les nom­bro­ses ins­ti­tu­ci­ons i orga­nit­za­ci­ons inter­na­ci­o­nals, així com veus de la soci­e­tat civil, que han dema­nat que s’inves­ti­gui la tragèdia, com, per exem­ple, el Comitè de l’ONU sobre els Tre­ba­lla­dors Migrants o Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal. En con­tra­po­sició, afir­men, el minis­teri de l’Inte­rior espa­nyol ha qüesti­o­nat les afir­ma­ci­ons fetes per alguns grups par­la­men­ta­ris en els debats fets fins ara.

La fis­ca­lia de Nador, al Mar­roc, recor­den, va obrir una inves­ti­gació en la qual imputa 32 per­so­nes d’ori­gen sub­sa­harià, detin­gu­des pels delic­tes de tràfic d’éssers humans, el segrest d’un gen­darme mar­roquí retin­gut com a ostatge, incendi, violència i injúries con­tra la poli­cia mar­ro­quina, dei­xant sense inves­ti­gació l’actu­ació de la gen­dar­me­ria mar­ro­quina a la zona fron­te­rera.

Davant les evidències reco­pi­la­des i la falta de res­pos­tes a la ini­ci­a­tiva del govern a inves­ti­gar, acla­rir i depu­rar res­pon­sa­bi­li­tats, els nou grups par­la­men­ta­ris con­si­de­ren que és “urgent i neces­sari” que s’obri una comissió d’inves­ti­gació per acla­rir la tragèdia, amb una inves­ti­gació “a fons i amb totes les garan­ties de pro­tecció cap a les parts, les res­pon­sa­bi­li­tats dels fets, però també amb la fina­li­tat de tro­bar meca­nis­mes per a la pràctica i eficaç repa­ració de les vícti­mes, que tot sis­tema de justícia ha de pro­veir de forma intrínseca”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.