Empreses

Àuria suma un perfum propi al canvi d’estratègia industrial

El fabricant de fragàncies per a tercers es dedicarà a desenvolupar projectes ‘claus a la mà’ per internacionalitzar-se Aposta pel producte propi i ha començat amb una línia de cosmètica

Àuria Per­fu­mes està fent un cop de timó estratègic per dei­xar de ser exclu­si­va­ment “la fàbrica dels seus cli­ents”, en parau­les del seu direc­tor gene­ral, Albert Piñol, i esde­ve­nir un desen­vo­lu­pa­dor per a ter­cers capaç d’ofe­rir un ser­vei inte­gral que va des de la cre­ació de col·lec­ci­ons de per­fums i cosmètica a mida, fins al màrque­ting, la fabri­cació, l’enva­sat, el mani­pu­lat i el lliu­ra­ment final al cli­ent. En aquesta evo­lució cap a ser­veis de més valor afe­git, també ha creat la seva pròpia marca de cosmètica, Aqua­ria, i ben aviat en llançarà una altra de per­fums.

Per a un CET (cen­tre espe­cial de tre­ball), amb un 70% de la plan­ti­lla amb dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual, es tracta d’un salt de grans pro­por­ci­ons, amb el qual es busca dotar de més esta­bi­li­tat i segu­re­tat els llocs de tre­ball de l’empresa, uns 430 en total. Pas­sant de fabri­cant per con­tracte (con­tract manu­fac­tu­rer) a desen­vo­lu­pa­dor inte­gral (full ser­vice manu­fac­tu­rer), Àuria Per­fums tindrà més con­trol de la cadena de valor: “Fins ara tota la nos­tra pla­ni­fi­cació pro­duc­tiva estava en mans dels nos­tres cli­ents, i això ens con­dem­nava a mol­tes oscil·laci­ons i difi­cul­tats que aca­ba­ven afec­tant la feina; ara volem superar aquesta dependència”, subrat­lla Piñol, que en tot moment té clares les pri­o­ri­tats: “Fer per­fums és un mitjà per gene­rar opor­tu­ni­tats labo­rals per a gent amb dis­ca­pa­ci­tat.”

La com­pa­nyia s’ha dotat d’una nova estruc­tura amb la incor­po­ració de nous per­fils (dis­seny, màrque­ting, R+D+I i cadena de sub­mi­nis­tra­ment). En paral·lel ha adap­tat les ins­tal·laci­ons de la planta d’Igua­lada on des­taca la cre­ació d’una línia auto­ma­tit­zada de pro­ducte. Piñol sosté que és la manera de gua­nyar en capa­ci­tat pro­duc­tiva, eficiència i reducció de cos­tos i així com­pe­tir per les grans fir­mes de la moda inter­na­ci­o­nals. De fet, ja han començat a tenir con­trac­tes de fora. Ine­vi­ta­ble­ment, però, l’aposta pels robots ha aixe­cat algu­nes mos­tres de des­a­pro­vació en el món de l’eco­no­mia social, tenint en compte la con­dició de CET: “Seguim gene­rant llocs de tre­ball per a per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat, però en àrees com la logística i els con­trols de qua­li­tat”, defensa Piñol. La inversió rea­lit­zada és d’uns 2 mili­ons d’euros.

La nova estratègia, però, també depèn del pro­ducte amb marca pròpia. Curi­o­sa­ment, el punt de par­tida va ser el tan­ca­ment de la Conca d’Òdena per la pandèmia. L’alco­hol que Àuria tenia per fer per­fums es va deri­var per pro­duir solu­ci­ons hidro­al­cohòliques, de manera que va ser l’únic CET habi­li­tat pel govern espa­nyol i va asso­lir l’esta­tus de proveïdor ofi­cial de la Gene­ra­li­tat: “Vam veure que tenir pro­ducte propi és una pas­sada, perquè domi­nes tota la cadena i tens més marge.” La reflexió estratègica va durar un any i vam deci­dir crear pro­ducte propi: una línia de cosmètica sòlida Aquària, amb dotze referències que aquest novem­bre es comen­cen a ven­dre a les farmàcies, gràcies a un acord amb la marca Kriim. S’hi han inver­tit uns 300.000 euros, amb una sub­venció pública. El pas següent ha estat la cre­ació d’una línia de per­fums, que podria arri­bar al mer­cat el desem­bre. Ara es tre­ba­lla per defi­nir un con­cepte i tro­bar una veta de mer­cat.

ÀURIA PERFUMES

Facturació prevista
17 M€
Treballadors
430
Any de fundació
1982
Àuria Perfums forma part d’Àuria Grup, un conjunt d’empreses que ocupa 800 persones, bàsicament de la comarca de l’Anoia i sobretot de la Conca d’Òdena.
50 anys

Homenatge als pioners

El germen d’Àuria Perfums està en un taller que ara fa cinquanta anys va donar feina als alumnes que acabaven l’escola Àuria per a infants amb discapacitat. Òscar Miró es va involucrar en aquest projecte i va ser un dels impulsors de la LISMI, aprovada el 1982, i dels centres especials de treball (CET). Fa unes setmanes es va retre homenatge a Miró i a altres pioners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.