Gran angular

El tram d’or de la Diagonal reneix com a bulevard de la llar

La pandèmia ha estat un revulsiu per a aquest tipus d’oferta comercial

Amb productes amb els quals funciona la compra comparada, agrupar-se facilita les coses al client

El 17 d’octu­bre pas­sat, Por­ce­la­nosa inau­gu­rava una botiga de 380 m² al número 409 de l’avin­guda Dia­go­nal de Bar­ce­lona (a tocar del car­rer Bal­mes). La marca de ceràmica tenia fins ara un espai expo­si­tor i logístic al cos­tat de la Fira de Gran Via a l’Hos­pi­ta­let, afec­tat per l’ampli­ació de la ins­tal·lació firal. La neces­si­tat de tras­llat ha coin­ci­dit amb la tendència dels comerços vin­cu­lats amb la llar de bus­car locals més cèntrics: “Ja tenim la peça que ens fal­tava al bell mig de Bar­ce­lona i en ple eix comer­cial al vol­tant de la llar”, es feli­ci­tava Agustí Morera, gerent de la com­pa­nyia a Cata­lu­nya.

Cer­ta­ment, en els dar­rers anys s’ha produït una ele­vada con­cen­tració –al tram que va de la plaça Fran­cesc Macià a la del Cinc d’Oros– de comerços de mobles, deco­ració, plan­tes, estris de cuina, reves­ti­ments, tèxtil per a la llar, etc., amb mar­ques com Mai­son du Monde, Casa, Casa Viva, Zwi­lling JA Henckels, Kave Home, Zara Home, Tenuee, Deko Palace, Natura Casa o La Mallor­quina, que han fet bona l’aposta de mar­ques pio­ne­res a l’eix com Habi­tat i Pilma.

Ara bé, la decisió d’Ikea d’obrir el març del 2021 la seva pri­mera botiga urbana de Bar­ce­lona al número 445 de la Dia­go­nal va ser una fita impor­tant en la con­fi­gu­ració de l’eix, com també el tras­llat a la zona de l’històric esta­bli­ment de l’icònic segell francès de mobi­li­ari Roche Bobois, que des del 1974 estava al car­rer Mun­ta­ner. El juny de l’any pas­sat van reo­brir al car­rer París, a tocar de la Dia­go­nal i a escas­sos metres de la botiga de Por­ce­la­nosa.

El nou bule­vard de la llar emer­gent deixa enrere l’antiga espe­ci­a­lit­zació en la moda en una meta­mor­fosi que la pandèmia ha acce­le­rat, segons subrat­lla Ángela Sánchez, direc­tora del retail de la ges­tora de patri­mo­nis i asses­so­ria d’inver­si­ons immo­biliàries Laborde Mar­cet: “Hem pas­sat mol­tes hores a casa i hem valo­rat la importància de tenir un entorn de con­fort.” El mateix rao­na­ment expli­ca­ria per què altres sec­tors n’han sor­tit pena­lit­zats, com ara les boti­gues de moda, els con­ces­si­o­na­ris de cot­xes i les enti­tats finan­ce­res que han aban­do­nat la Dia­go­nal dei­xant locals de molts metres qua­drats, que és pre­ci­sa­ment el que neces­sita aquesta nova acti­vi­tat. En aquest con­text, s’han produït ater­rat­ges de noves mar­ques, però sobre­tot can­vis de domi­cili dins de la ciu­tat.

Ara bé, es tracta d’un pro­ducte immo­bi­li­ari escàs, segons indica Sánchez: “En aquest moments hi ha una alta demanda de mar­ques que vol­drien entrar-hi i no hi ha dis­po­ni­bi­li­tat.” A Laborde Mar­cet han rebut l’encàrrec d’impor­tants fir­mes del sec­tor de la llar, però no els tro­ben locals.

Aquesta situ­ació podria por­tar a un des­bor­da­ment del feno­men a altres eixos per­pen­di­cu­lars a la Dia­go­nal, com ara el car­rer Bal­mes, on ja hi ha l’exem­ple de Kenay Home, que s’hi ha ins­tal·lat al número 200.

Els clústers.

La detecció de clústers comer­ci­als com el de la Dia­go­nal és una de les mis­si­ons de la firma d’anàlisi de dades Eixos, que ela­bora estu­dis per encàrrec d’empre­ne­dors que bus­quen la millor ubi­cació per als seus nego­cis. Eixos reco­mana locals en funció de l’existència d’un entorn comer­cial que com­par­teix cate­go­ria de pro­ducte o per­fil de cli­ent, com a estratègia per tenir èxit. “En cate­go­ries de pro­duc­tes on fun­ci­ona la com­pra com­pa­rada, i el cas de la llar n’és un clar exem­ple, al con­su­mi­dor se li faci­lita molt la feina si els comerços estan agru­pats; d’aquesta manera el clúster és la millor eina per rete­nir els cli­ents de la zona, però també per atreure’n de fora”, explica David Nogué, res­pon­sa­ble d’Eixos.

Nogué troba mol­tes bon­dats als clústers, fins i tot parla de l’existència d’una “consciència intraclúster” que con­sis­teix que un esta­bli­ment en reco­mani un altre del vol­tant si així satisfà millor les neces­si­tats del con­su­mi­dor. D’aquesta manera, aug­menta la com­plaença del cli­ent i el con­ven­ci­ment que no hi ha lloc millor per com­prar que aque­lla zona, de manera que tot­hom se’n bene­fi­cia. “Hi ha qui pensa equi­vo­ca­da­ment que si es detecta un esta­bli­ment de carac­terísti­ques simi­lars a prop és millor bus­car local en una altra zona: error, no s’ha de veure com un com­pe­ti­dor, sinó com un col·labo­ra­dor amb el qual es poden fer, per exem­ple, cam­pa­nyes de pro­moció con­junta”, afirma Nogué.

De la mateixa manera que els clústers nei­xen, també moren per cri­sis o can­vis de para­dig­mes. El con­sell d’Eixos a les auto­ri­tats que tre­ba­llen en favor del comerç urbà és iden­ti­fi­car els clústers de la ciu­tat per impul­sar-los i pre­ser­var-los, ja que cons­ti­tu­ei­xen una eina que bene­fi­cia tot­hom.

Porcelanosa inverteix 3 milions d’euros a Catalunya

La nova botiga de Diagonal forma part dels plans de Porcelanosa per créixer a Catalunya, amb una inversió total de 3 milions d’euros. També inclouen una segona botiga a la plaça Europa de l’Hospitalet de Llobregat i un centre logístic de més de 3.000 m² amb oficines al polígon Gran Via Sud de la mateixa localitat. Les noves dependències substitueixen la seu que fin ara tenien al costat del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, que està afectada per l’ampliació del recinte firal. Porcelanosa disposa de 46 botigues pròpies a la Península d’un total de 450 a tot el món. La multinacional factura uns 30 milions a Catalunya i hi té una plantilla de 73 treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.