Gran angular

La inversió festeja amb les criptomonedes

Els criptoactius es mostren com a oportunitat de negoci amb rendibilitat i diversos nivells de risc, tot i la situació actual de volatilitat i especulació que els envolta

És un món encara poc regulat que frena l’entrada de molts actors

La situ­ació actual del mer­cat de les crip­to­mo­ne­des no con­vida a les inver­si­ons, ni en elles ni amb elles, però no és menys cert que han arri­bat per que­dar-se i que ja hi ha molts inver­sors –grans i petits– que opten per les crip­to­di­vi­ses a l’hora de triar on posen els estal­vis. Tot i això, és un camp en què encara hi ha molt des­co­nei­xe­ment i incer­tesa, i reque­reix d’una posada a punt abans de llançar-se de ple a l’entorn cripto.

“Si es vol entrar en aquest camp, el pri­mer pas és inver­tir en crip­to­mo­ne­des i, en una segona fase, ja amb un conei­xe­ment una mica més avançat, anar a les inver­si­ons amb cripto. Les dues acci­ons són pos­si­bles avui dia, però cal anar per ordre per no per­dre els estal­vis”, diu Andrea Redondo, experta en dret, eco­no­mia i finan­ces, i autora del lli­bre Inversión en crip­to­mo­ne­das, publi­cat per Conecta.

De fet, diu Redondo, entre les inver­si­ons en crip­to­di­visa o les tra­di­ci­o­nals en borsa no hi ha gai­rebé diferència: “És tan fàcil entrar en una com en l’altra, i aquí pre­ci­sa­ment és on radica el pro­blema. Per això és impres­cin­di­ble adqui­rir prèvia­ment conei­xe­ments de tota la mecànica.”

Tant Redondo com Joan Tor­ras, pro­fes­sor d’EADA Busi­ness School, aler­ten que allò que s’ha de tenir en compte a l’hora d’ini­ciar una com­pra de crip­to­mo­neda és “asse­gu­rar-se que la pla­ta­forma a través de la qual ope­ra­rem és segura i cone­guda, optar per les cripto més popu­lars i trans­fe­rir les com­pres a una car­tera digi­tal, bé con­nec­tada a la xarxa o emma­gat­ze­mada en un USB”.

Al lli­bre, Redondo posa ordre al món de les crip­to­mo­ne­des. Estruc­tura els ris­cos de els inver­si­ons, els cicles dels mer­cats i ofe­reix deu estratègies d’inversió diri­gi­des segons el nivell de conei­xe­ment que es té d’aquest mer­cat, afir­mant que aques­tes “són inver­si­ons que donen ren­di­bi­li­tat si saps on poses els teus actius, de la mateixa manera que les pots obte­nir com­prant acci­ons d’empre­ses que són a borsa”, i asse­nyala que “ara és el moment de com­prar perquè les cotit­za­ci­ons de les crip­to­mo­ne­des estan bai­xes i els cicles de mer­cat ens indi­que que tor­na­ran a pujar”.

Tor­ras indica que una bona manera de començar és inver­tir en pro­duc­tes de finan­ces des­cen­tra­lit­za­des. “Es pot optar per fer staking, és a dir, dei­xar les teves divi­ses vir­tu­als a una pla­ta­forma canvi d’un interès, que equi­val­dria a inver­tir en acci­ons de borsa, i seria l’opció amb menys risc.”

Una segona via pro­po­sada pel pro­fes­sor d’EADA és “més arris­cada i seria optar per un inter­canvi entre crip­to­mo­ne­des sense sor­tir de la teva car­tera digi­tal o del teu compte allot­jat en una pla­ta­forma de canvi. En aquest cas, són pro­to­cols que donen una deter­mi­nada ren­di­bi­li­tat a par­tir de la liqui­di­tat, però s’ha d’enten­dre que dei­xes la teva moneda i que és la pla­ta­forma on ope­res qui et donarà la ren­di­bi­li­tat que acon­se­guirà a través d’un ter­cer actor. En aquesta moda­li­tat d’inversió pots obte­nir interes­sos supe­ri­ors que si optes per l’staking, però el risc també és bas­tant més gran”.

La fia­bi­li­tat de pla­ta­forma on s’ope­ra­ran les inver­si­ons és cru­cial per no ser vícti­mes d’estafa. “Has d’infor­mar-te de com ho faries si es tractés d’un grup d’inversió del món pre­sen­cial, és a dir, s’han de bus­car i estu­diar totes les dades econòmiques de la pla­ta­forma en qüestió”, acon­se­lla Torra.

Encara són pocs els fons d’inversió del món físic que s’han atre­vit a entrar en les crip­to­di­vi­ses. “Els bancs sí que ofe­rei­xen alguns pro­duc­tes per inver­tir en cripto, però el cert és que encara estem en un món molt poc regu­lat i això frena molts actors”, explica Redondo. Segons explica, Europa sobre­pro­te­geix els con­su­mi­dors, i això pro­voca que no ens dei­xin expe­ri­men­tar amb les noves opor­tu­ni­tats, de manera que podríem per­dre també aquest tren”. El que cal, diu, “és por­tar l’edu­cació finan­cera a les esco­les”. Tor­ras i Redondo coin­ci­dei­xen en el fet que “cap crip­to­mo­neda està pen­sada per espe­cu­lar i menys la pri­mera i més cone­guda, el bit­coin, tot i que n’hi ha molts que ho inten­ten”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.