Societat

La població mundial arriba als 8.000 milions

L’Índia superarà en els pròxims mesos la Xina com el país més poblat del món

El món va arri­bar ahir als 8.000 mili­ons d’habi­tants, segons dades de l’ONU. Una fita que l’orga­nisme inter­na­ci­o­nal va voler sim­bo­lit­zar amb en Damián, que va néixer a Santo Domingo. La nova xifra de població mun­dial, però, com­porta molts rep­tes de futur. Així doncs, tot i que el crei­xe­ment demogràfic va caure per pri­mera vegada per sota de l’1% el 2020, segons dades de l’ONU, i que el ritme de crei­xe­ment demogràfic mun­dial s’està alen­tint des de la dècada dels setanta, s’estima que la població mun­dial arri­barà a un màxim de 10.400 mili­ons de per­so­nes la dècada dels vui­tanta del segle XXI i es man­tindrà en aquest nivell fins al 2100. A més, la taxa de fecun­di­tat està bai­xant, l’espe­rança de vida con­ti­nua aug­men­tant, la migració inter­na­ci­o­nal dona forma al canvi demogràfic, la població mun­dial enve­lleix amb rapi­desa i les dones viuen més que els homes.

Les taxes de nata­li­tat varien a cada país i, men­tre alguns con­ti­nuen man­te­nint un ràpid crei­xe­ment, altres estan començant a alen­tir-se. La població de la Xina ha dei­xat de créixer i es pre­veu que comenci a dis­mi­nuir el 2023, men­tre que l’Índia con­ti­nua crei­xent un 0,7% anual i es pre­veu que en els pròxims mesos avanci el seu veí com el país més poblat del món.

L’Àfrica, clau

Més de la mei­tat de l’aug­ment de la població mun­dial pre­vist fins al 2050 es con­cen­trarà en vuit països: Egipte, Etiòpia, l’Índia, les Fili­pi­nes, Nigèria, el Pakis­tan, la República Democràtica del Congo i Tanzània. També s’espera que els països de l’Àfrica sub­sa­ha­ri­ana con­tri­bu­ei­xin a l’aug­ment demogràfic mun­dial amb més de la mei­tat de l’aug­ment pre­vist fins al 2050. El ràpid crei­xe­ment demogràfic, com­bi­nat amb el canvi climàtic, pro­ba­ble­ment pro­vo­carà migra­ci­ons mas­si­ves i con­flic­tes en les pròximes dècades.

L’ONU des­taca que cal inver­tir en millors infra­es­truc­tu­res, edu­cació i atenció sanitària, així com garan­tir l’accés a la salut i els drets sexu­als i repro­duc­tius. També cal que s’eli­mi­nin les bar­re­res basa­des en gènere, raça, dis­ca­pa­ci­tat, ori­en­tació sexual o situ­ació migratòria que impe­dei­xen que les per­so­nes acce­dei­xin als ser­veis i opor­tu­ni­tats que neces­si­ten per pros­pe­rar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.