Política

crisi energètica

La UE afrontarà una reunió tensa pel topall del preu al gas

La vicepresidenta espanyola per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha titllat la mesura d’“aixecada de camisa”

Els minis­tres d’Ener­gia de la UE deba­tran aquest dijous la pro­posta de la Comissió Euro­pea per a limi­tar el preu del gas en el mer­cat de futurs TTF, en una cita que s’anun­cia intensa perquè cri­ti­quen la ini­ci­a­tiva tant els països que recla­men inter­ve­nir com els que no volien cap pro­posta sobre la taula.

Una majo­ria d’estats mem­bres fa mesos que pres­si­o­nen perquè Brus­sel·les dis­se­nyi un sis­tema per a limi­tar les com­pres majo­ris­tes de gas a la Unió Euro­pea, amb Itàlia, Espa­nya, Polònia o França empe­nyent en aquesta direcció.

Però la Comissió, ali­ne­ada amb Ale­ma­nya i Països Bai­xos, no volia i ha arros­se­gat els peus fins que la pressió ha estat insu­por­ta­ble, tant que algu­nes capi­tals amenaçaven de blo­que­jar altres tex­tos energètics en els quals s’espe­rava una tra­mi­tació sense sobre­salts, com el futur sis­tema de com­pres con­jun­tes o l’acce­le­ració de per­mi­sos per a grans plan­tes de reno­va­bles.

Final­ment, i en ves­pres del quart con­sell extra­or­di­nari d’Ener­gia des de juliol –un rècord–, la comissària euro­pea d’Ener­gia, Kadri Sim­son, ha posat en la taula una pro­posta legis­la­tiva per a limi­tar els preus desor­bi­tats en el mer­cat TTF d’Ams­ter­dam, que ser­veix de referència per a gran part dels con­trac­tes gasístics a Europa.

En con­cret, el meca­nisme que pro­posa Brus­sel·les com a “últim recurs” limi­ta­ria a 275 euros per megawatt/hora (MWh) el preu dels futurs de gas a un mes en el TTF, però només s’acti­va­ria si se supera aquest llin­dar durant dues set­ma­nes i sem­pre que la diferència res­pecte a la cotit­zació del gas natu­ral liquat (GNL) en els mer­cats inter­na­ci­o­nals superi els 58 euros.

A més d’aques­tes dues con­di­ci­ons, el pro­jecte legis­la­tiu recull un arse­nal de sal­va­guar­des per a sus­pen­dre el topall si posa en perill la segu­re­tat de sub­mi­nis­tra­ment o l’esta­bi­li­tat dels mer­cats finan­cers, la qual cosa fa que el meca­nisme sigui gai­rebé ina­pli­ca­ble.

De fet, el seu dis­seny actual suposa que no hau­ria estat acti­vat ni l’agost pas­sat, quan el preu de gas a un mes del TTF va fre­gar els 350 euros i va mar­car un rècord en la història euro­pea. Però no es va man­te­nir per sobre de la cota dels 275 euros durant més de 14 dies, per la qual cosa, d’estar en vigor, el meca­nisme no s’hau­ria dis­pa­rat.

Per això, la pro­posta llançada aquest dimarts per Sim­son ha pro­vo­cat el des­con­ten­ta­ment dels països més ambi­ci­o­sos i fins i tot la vice­pre­si­denta espa­nyola per a la Tran­sició Ecològica, Teresa Ribera, ha tit­llat la mesura d’“aixe­cada de camisa”.

Enfront dels països crítics –i a pesar que el meca­nisme està dis­se­nyat perquè no s’uti­litzi pràcti­ca­ment mai– seguei­xen països com Ale­ma­nya, Països Bai­xos o fins i tot Hon­gria, que pre­fe­rei­xen no apro­var un meca­nisme d’aques­tes con­di­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.