Gran angular

MARIA PAULA CAYCEDO

DIRECTORA DE L’EIT URBAN MOBILITY PER AL SUD D’EUROPA

“Cal saber les pors del ciutadà per guiar la tecnologia”

Hi ha aprensió entre la gent sobre com s’ha d’implementar la mobilitat aèria urbana La logística inversa és una pràctica terrible que no té sentit i que hem d’afrontar
Urbanisme tàctic: expliquem millor el perquè dels canvis i donem alternatives als usuaris
El pes del vehicle privat és molt alt; s’ha de reequilibrar i fomentar un ús òptim del cotxe

L’entre­vista té lloc a l’antiga Torre Agbar, ara Torre Glòries, on té la seu l’EIT Urban Mobi­lity. Des de la planta 24, amb unes vis­tes de 360 graus sobre Bar­ce­lona, aquesta ins­ti­tució tre­ba­lla en bene­fici de la inno­vació apli­cada a la mobi­li­tat a les ciu­tats euro­pees. A Cata­lu­nya hi ha el quar­ter gene­ral, i Maria Paula Cay­cedo és, des del juliol, la res­pon­sa­ble de l’àmbit sud (Espa­nya, França, Por­tu­gal, Malta i Grècia), dels cinc en què es repar­teix el con­ti­nent.

Què és l’Ins­ti­tut Euro­peu d’Inno­vació i Tec­no­lo­gia (EIT)?
Neix per ini­ci­a­tiva de la Unió Euro­pea, que encara el cofi­nança, amb l’objec­tiu d’acce­le­rar la inno­vació cap a la sos­te­ni­bi­li­tat a Europa. Ho fa en dife­rents temàtiques: ali­men­tació, salut, matèries pri­me­res, indústria o cul­tura, que s’acaba de crear, i el 2019 es llança la ver­ti­cal de mobi­li­tat urbana, perquè estem enmig d’una crisi climàtica i les ciu­tats euro­pees han de reduir les emis­si­ons de CO2 al 50% el 2030 i ser neu­trals en car­boni el 2050. No és una tasca fàcil i les ciu­tats soles no poden. D’altra banda, cada dia és més evi­dent que la inno­vació no és pos­si­ble de manera aïllada, perquè per tenir èxit cal que l’empresa tra­di­ci­o­nal col·labori amb l’start-up i amb la uni­ver­si­tat. I ho han de fer amb una ciu­tat perquè és l’entorn on qual­se­vol inno­vació de mobi­li­tat tindrà lloc. El nos­tre rol és ges­ti­o­nar aquest eco­sis­tema per poder asso­lir els objec­tius de neu­tra­li­tat. A la pràctica, sig­ni­fica que totes les nos­tres acci­ons estan ori­en­ta­des a aju­dar totes aque­lles idees, recer­ques o pro­jec­tes d’inno­vació que estan a mig fer per tal d’acce­le­rar-los tant com sigui pos­si­ble perquè arri­bin al mer­cat i siguin relle­vants i repli­ca­bles. El nos­tre rol també és la fecun­dació cre­uada, és a dir que unes ciu­tats puguin apren­dre de les altres.
Les ciu­tats estan soles en aquest repte?
No estan soles, però no és fàcil. Un pla de mobi­li­tat urbana té tants com­po­nents i tan com­ple­xos que es fa molt difícil ges­ti­o­nar-los, des­ple­gar-los tots i asso­lir-ne els objec­tius. Un repte molt típic que tenen les grans ciu­tats, per exem­ple, és inten­tar que la població que cada matí entra i surt del seu ter­ri­tori ho faci en trans­port públic. Però sovint no ho fa perquè no té a prop una estació i agafa el cotxe. Posar un apar­ca­ment asse­gu­rat de bici­cle­tes a l’estació pot faci­li­tar les coses. Un exem­ple d’inter­venció de l’EIT és detec­tar la neces­si­tat, llançar la con­vo­catòria perquè una pime o una start-up hi par­ti­cipi, ana­lit­zar quina solució té més sen­tit i finançar la prova pilot. De fet, ara ho estem fent a Tolosa de Llen­gua­doc i a Madrid. Aspi­rem a acon­se­guir que si la solució té sen­tit, la idea es pugui expor­tar a altres ciu­tats.
En aquest cas està par­lant de solu­ci­ons tec­nològiques rela­ti­va­ment madu­res.
La mobi­li­tat és un camp on hi ha tec­no­lo­gia en esta­dis de madu­resa molt dife­rents, i la nos­tra inter­venció depèn del nivell de TRL, de l’anglès tech­no­logy rea­di­ness levels, Quan es tracta de tec­no­lo­gia en els esgla­ons més bai­xos de l’escala TRL, el que fem és reu­nir els experts i els grans impli­cats perquè par­lin i gene­rin grups de tre­ball, lli­bres blancs i, per què no, pro­jec­tes d’inno­vació. Em refe­reixo a temes com la mobi­li­tat urbana aèria, l’hidro­gen o els mobi­lity data spa­ces, que sabem que seran impor­tants per a la mobi­li­tat, però que avan­cen molt tímida­ment. En fases intermèdies actuem de faci­li­ta­dors, dina­mit­zant l’eco­sis­tema perquè es facin con­so­cis i optin a aju­des euro­pees. I en tec­no­lo­gia madura, pre­pa­rada per entrar en el mer­cat, tenim con­vo­catòries d’inno­vació anu­als, i l’objec­tiu és que aques­tes solu­ci­ons es comer­ci­a­lit­zin com a pro­ducte.
Ara que s’ha refe­rit a la mobi­li­tat aèria urbana, què en diuen els experts?
Tenim un acce­le­ra­dor de mobi­li­tat urbana aèria on hi ha start-ups de drons de pas­sat­gers i de mer­ca­de­ries. Doncs avui dia no queda clar si s’ha d’obrir aquest meló. Hi ha molta aprensió entre la gent sobre com s’ha d’imple­men­tar. Part de la nos­tra feina és enten­dre el ciu­tadà, saber qui­nes són les seves pors i com se sen­ti­rien tran­quils per guiar una mica i, si al final es porta a terme, saber quina seria la millor manera i ori­en­tar les tec­no­lo­gies en aquest sen­tit per evi­tar el con­flicte.
I ente­nen el ciu­tadà amoïnat per la irrupció d’algu­nes solu­ci­ons de mobi­li­tat als nos­tres car­rers que des­con­cer­ten, com ara els pati­nets?
Sovint la inno­vació arriba abans que la regu­lació, i pre­ci­sa­ment per això també és tan impor­tant que avan­cem tots ple­gats. En el tema del pati­net hi ha molt des­co­nei­xe­ment de les nor­mes per part de l’usu­ari, de vega­des perquè no n’hi ha.
Sobre el pati­net com­par­tit, millor regu­lar o que el mer­cat deci­deixi?
En el pati­net com­par­tit hi ha molts models en joc, cada un amb avan­tat­ges i incon­ve­ni­ents, i cada ciu­tat ho està explo­rant. Hi ha tan­tes mane­res de fer-ho! Nosal­tres el que ofe­rim és for­mació als tècnics dels ajun­ta­ments que han de triar sobre els dife­rents models. Les ciu­tats pren­dran les deci­si­ons que con­si­de­rin, però almenys que ho facin amb conei­xe­ment. A Bar­ce­lona no tenim encara pati­net com­par­tit i hi ha una lògica al dar­rere, però la regu­lació vindrà i ales­ho­res ja veu­rem. La mobi­li­tat està can­vi­ant tant i tan ràpid que les ciu­tats estan en un moment que sem­blen un labo­ra­tori d’assaig i error.
Què han après de l’atu­rada per la covid?
Des del punt de vista de la mobi­li­tat, ha estat molt interes­sant. En pri­mer lloc hem vist amb dades l’impacte que té el fet de dei­xar de moure’ns, en temes com la reducció de la con­ta­mi­nació. D’altra banda, ha donat una mena de carta blanca a les ciu­tats per inten­tar coses que d’una altra manera hau­rien resul­tat més len­tes i cos­to­ses. Bar­ce­lona, per exem­ple, ha dut a terme l’urba­nisme tàctic, que és fer coses sen­zi­lles que gene­ren can­vis en temes de recu­pe­ració de l’espai públic. En con­cret, ree­qui­li­brar una mica l’espai rebai­xant part del que està dedi­cat als cot­xes i tor­nar-lo als ciu­ta­dans, en forma d’àrees d’esbarjo o de pas­seig. Per aca­bar, també hi ha més vies per a bici­cleta. A Europa s’han inver­tit 1.000 mili­ons d’euros durant la pandèmia per fer infra­es­truc­tu­res en favor de la bici­cleta, prin­ci­pal­ment ciclo­ru­tes, en con­cret, s’han fet 2.300 km de vies per a bici­cle­tes. Ha estat un acce­le­ra­dor per començar a reor­ga­nit­zar les ciu­tats, que és clau.
L’urba­nisme tàctic genera molta resistència en una part de la població afec­tada.
Sem­pre he estat una aban­de­rada de l’estudi del com­por­ta­ment de la gent. Les per­so­nes tenim aversió al canvi, sobre­tot quan no s’explica ni es donen alter­na­ti­ves. No puc treure un car­ril sense expli­car-te per què, ja que t’obligo a pas­sar el doble de temps al car­ril que queda. A més, si el que vull és que canviïs el teu com­por­ta­ment i dei­xis d’uti­lit­zar el cotxe he de donar alter­na­ti­ves. En això tre­ba­llen les ciu­tats, per fer que tot sigui un abor­datge de 360 graus: et trec d’aquí però et dono allò. El fet que una part subs­tan­cial del trànsit de con­gestió esti­gui moti­vat per la gent de fora que entra a la ciu­tat a tre­ba­llar o a estu­diar, vol dir que cal millo­rar el trans­port públic alter­na­tiu i fer apar­ca­ments dis­su­a­sius i que la gent vegi que li surt a compte dei­xar el cotxe fora de la ciu­tat. I expli­car millor, no dic que les ciu­tats no ho facin bé, però és molt difícil i és molt car expli­car a tots els ciu­ta­dans el que es vol fer.
Però són palan­ques que depe­nen d’admi­nis­tra­ci­ons dife­rents, Roda­lies no està en mans muni­ci­pals.
El tema interurbà té molta com­ple­xi­tat, i nosal­tres tenim el focus en les ciu­tats perquè es on es con­cen­tra la major part del pro­blema. El 70% de les per­so­nes viu a les ciu­tats, i aquí es genera el 70% de les emis­si­ons de CO2, de les qual el trans­port és una quarta part; començar per les ciu­tats és resol­dre una part del pro­blema i després es pot mirar el trans­port interurbà. Però és molt difícil i no es pot ata­car tot al mateix temps. Em pre­gun­tava abans si les ciu­tats esta­ven soles. Hem de par­tir del fet que totes tenen el seu pla de mobi­li­tat i el seu equip i que van fent, i que nosal­tres les aju­dem a fer més coses en menys temps. Però les ciu­tats ja ho fan i ho fan bé.
Totes?
En alguns casos la burocràcia és una bar­rera per avançar.
Els plans de mobi­li­tat sem­blen que es basen a moles­tar el con­duc­tor del vehi­cle pri­vat perquè el deixi a casa sense donar-li alter­na­ti­ves.
Hi ha mane­res de dir les coses. Avui dia, el pes del vehi­cle pri­vat és molt alt. Quan mires l’espai públic, el 65% es dedica al vehi­cle pri­vat, que cada dia és més gran i ocupa més espai, tot i que la mit­jana d’ocu­pants és d’1,2 per­so­nes. Si com­pa­rem l’espai que neces­si­ten amb el d’un bus que trans­porta vint per­so­nes o el de les bici­cle­tes, que ocu­pen molt poc i no con­ta­mi­nen, ja veus que s’ha de ree­qui­li­brar. El cotxe seguirà tenint un rol, sobre­tot en la comu­ni­cació interur­bana, perquè les alter­na­ti­ves no són prou robus­tes. Jo visc a Cabrils i per venir a Bar­ce­lona no tinc alter­na­ti­ves. El cotxe segueix tenint un lloc, però podem inten­tar que con­ta­mi­nin menys i, men­tres­tant, hem de millo­rar l’ocu­pació i que siguin com petits busos amb trans­port a la demanda. Hem de fomen­tar un ús òptim del cotxe.
La resistència del vehi­cle pri­vat és molt gran.
Per como­di­tat. I quan inten­tes ree­qui­li­brar, ata­ques aquesta como­di­tat. I els ciu­ta­dans ho viuen així. Però hem de can­viar la manera com ens movem. En una ciu­tat com Bar­ce­lona, on la gran majo­ria dels tra­jec­tes són curts, no té sen­tit el gran pes que hi té el vehi­cle pri­vat; els tra­jec­tes es poden fer en pati­net, en bici­cleta, a peu o en trans­port públic, i les neces­si­tats de trans­port con­ta­mi­nant es redu­ei­xen sig­ni­fi­ca­ti­va­ment.
Posar un impost per entrar a la ciu­tat, com el que té Lon­dres, és una bona mesura?
Sí que ho és.
S’hau­ria de posar en ciu­tats com Bar­ce­lona?
Cada ciu­tat té la seva rea­li­tat, i pot­ser és bo fer-ho pro­gres­si­va­ment. Una política de xoc, que can­via la vida d’un dia per l’altre, poques vega­des fun­ci­ona. Hi ha mane­res de fer aquest ree­qui­li­bri pas a pas. La zona de bai­xes emis­si­ons seria això. El peatge al cen­tre de la ciu­tat seria el pas següent.
La pandèmia també ha tren­cat la resistència a tre­ba­llar en remot com a alter­na­tiva als des­plaçaments dia­ris. Han can­viat molt, les coses?
Sí, la covid va acce­le­rar la tendència, però ara obser­vem que ha bai­xat una mica, tot i que no s’ha esta­bi­lit­zat. En l’àmbit urbà, clara­ment anem cap a un esce­nari que l’urba­nista Car­los Moreno va defi­nir com la ciu­tat dels quinze minuts. És un con­cepte molt interes­sant que sig­ni­fica que el teu eix d’influència gira al vol­tant d’un radi de quinze minuts a peu o en bici­cleta: el lloc on tre­ba­lles, on estu­dies, on com­pres i on et diver­tei­xes. Hi ha un repte en el dis­seny de les ciu­tats per a la vida de la gent.
Vostè ha tre­ba­llat per a un fabri­cant de cot­xes. Quin futur els espera?
L’evo­lució de la mobi­li­tat va tan ràpida que men­tre uns ja fa temps que han aga­fat el tren del canvi, d’altres espe­ren a l’estació a veure què passa. Per als fabri­cants de cot­xes és un tema com­plex, perquè tenen un mer­cat que creix i no tenen la neces­si­tat urgent de recon­ver­tir-se. Però n’hi ha que estan pro­vant mol­tes coses, almenys per tenir infor­mació, com ara Seat, que ha creat Seat Mó i va expe­ri­men­tant. El sec­tor de l’auto­moció és un actor molt impor­tant de la mobi­li­tat, que seguirà sent impor­tant, però que ha de can­viar, i jo crec que van massa a poc a poc, hau­rien d’anar més ràpid.
Abans parlàvem de la pre­o­cu­pació del ciu­tadà. Hi ha el risc de crear una bretxa entre la població en relació amb la mobi­li­tat de la gent que no s’hi sent invo­lu­crada?
Sí, i no només gene­ra­ci­o­nal, també de gènere o amb alguns col·lec­tius, com ara els cecs o els que tenen mobi­li­tat reduïda. L’acces­si­bi­li­tat és un dels temes trans­ver­sals que tenim en compte pre­ci­sa­ment per això. Hi ha rep­tes en el dis­seny de les ciu­tats, però també edu­ca­tius: per exem­ple, hi ha gene­ra­ci­ons que no saben anar en bici­cleta. O la digi­ta­lit­zació, que és clau per impul­sar aquesta trans­for­mació, i hi ha gent que no sap fer ser­vir una apli­cació mòbil.
S’està seg­men­tant molt la demanda?
És part del canvi. Quan l’oferta can­via, la gent també ho fa, i prova altres opci­ons. El repte és la mobi­li­tat com a ser­vei, en anglès mobi­lity as a ser­vice (MaaS). És a dir, com inte­grem la infor­mació de tots els actors impli­cats per esco­llir la millor opció per fer un tra­jecte, però també per fer una reserva o fins i tot per pagar, tot amb una mateixa eina. El pro­blema és que quan inte­grem infor­mació de dife­rents mit­jans, alguns de titu­la­ri­tat pública i d’altres de pri­vats i que, de vega­des, com­pe­tei­xen hi ha resistència a com­par­tir dades. Aquesta és la bar­rera que tenim per avançar cap a una mobi­li­tat intel·ligent. Estem tre­ba­llant en allò que s’ano­mena mobi­lity data spa­ces, que va d’apli­car la tec­no­lo­gia blockc­hain a les dades de mobi­li­tat, de manera que les orga­nit­za­ci­ons puguin com­par­tir-les per al seu trac­ta­ment i que gene­rin un out­put sense neces­si­tat de per­dre’n la pro­pi­e­tat. Ara estem fent casos d’ús que demos­trin el valor que apor­ten per tal d’acce­le­rar-ne la imple­men­tació.
Què fem amb el pro­blema de la logística urbana? Tenen alguna solució?
És un tema molt com­plex i no hi ha una única solució. Tenim dife­rents pro­jec­tes, com ara un sobre la logística inversa: està pas­sant que la gent demana tres talles i torna les que no li van bé. És una pràctica ter­ri­ble, amb un cost molt ele­vat per a les empre­ses, i que no té sen­tit però que hem d’afron­tar i que volem que sigui el més efi­ci­ent pos­si­ble. També tre­ba­llem en la gestió de les pla­ces de càrrega i descàrrega, o en robots de repar­ti­ment autònoms que fan l’última milla per veure com van.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.