Opinió

La recerca i la gestió dels seus intangibles

Hem d’incrementar molt més les interrelacions entre centres de recerca, universitats i empreses per generar més capital relacional

Aquest dies hem cele­brat la 27a Set­mana de la Ciència a Cata­lu­nya, que enguany ha tin­gut com a fil temàtic la inno­vació i el conei­xe­ment local com a motor de crei­xe­ment del nos­tre país. Un plan­te­ja­ment que ha posat en valor i que ha divul­gat els actius de ciència locals que hi ha arreu del país i que, en paral·lel, ha vol­gut difon­dre la neces­si­tat de la par­ti­ci­pació activa de la ciu­ta­da­nia en les diver­ses eta­pes del procés d’inno­vació.

Aquest és un marc capil·lar d’apro­pa­ment entre ter­ri­tori, ciència, soci­e­tat i empresa, pro­pici per avançar alguns indi­ca­dors que poden con­tri­buir al cada cop més neces­sari conei­xe­ment social del sis­tema català de recerca i inno­vació. La valo­ració d’una empresa és un fet habi­tual en el món dels nego­cis. Les empre­ses es com­pren i es venen. Però quant val un cen­tre de recerca o una uni­ver­si­tat? Segu­ra­ment no ens interessa tant el seu valor de mer­cat però, des del punt de vista estratègic, ens interes­sarà deter­mi­nar el seu valor en capi­tal intel·lec­tual. Aquest valor, i sobre­tot la seva evo­lució, pot ser un bon indi­ca­dor de l’eficàcia i l’eficiència en la gestió de l’orga­nit­zació. A més, les polítiques públi­ques des­ti­na­des a recerca han de ten­dir a maxi­mit­zar aquesta vari­a­ble incor­po­rant científics excel·lents al sis­tema de recerca perquè gene­rin valor.

Dels ele­ments del capi­tal intel·lec­tual, el capi­tal humà sem­bla, doncs, a pri­ori, el més impor­tant tant en una orga­nit­zació com en un cen­tre de recerca o uni­ver­si­tat. A Cata­lu­nya, des de fa dècades, tenim una política pròpia d’incor­po­ració de talent inves­ti­ga­dor al sis­tema, sobre­tot mit­jançant els meca­nis­mes que abasta la fun­dació ICREA. És el capi­tal humà del sis­tema de recerca el que ens manté ple­na­ment com­pe­ti­tius en l’àmbit inter­na­ci­o­nal. Pel que fa als cen­tres de recerca, el capi­tal humà els manté al cap­da­vant dels rànquings de les dife­rents dis­ci­pli­nes científiques.

El segon aspecte que cal con­si­de­rar del capi­tal intel·lec­tual és el capi­tal estruc­tu­ral. A part del maqui­nari, el pro­gra­mari i les bases de dades, que a l’entorn de la ciència són gai­rebé tots acces­si­bles, el més impor­tant que cal tenir en compte és la cul­tura de l’orga­nit­zació. Aquesta, en espe­cial, ha de faci­li­tar la cre­a­ti­vi­tat i la inno­vació com a eixos prin­ci­pals. La gestió pròpia de l’orga­nit­zació es veu, en algun casos, afec­tada per una burocràcia impo­sada pel caràcter públic de la majo­ria dels cen­tres de recerca i uni­ver­si­tats.

Final­ment, el capi­tal rela­ci­o­nal reque­reix que l’orga­nit­zació interac­ci­oni amb els altres ele­ments del sis­tema per tal de gene­rar valor. En un estudi d’IESE del 2009 sobre la com­pe­ti­ti­vi­tat de l’eco­no­mia cata­lana basada en la interacció entre ciència i empresa, vam deter­mi­nar que les rela­ci­ons entre els agents del sis­tema seguien múlti­ples canals i que es dife­ren­ci­a­ven segons els sec­tors econòmics. Aquesta és pot­ser l’assig­na­tura pen­dent: hem d’incre­men­tar molt més les inter­re­la­ci­ons entre cen­tres de recerca, uni­ver­si­tats i empre­ses per gene­rar més capi­tal rela­ci­o­nal que farà molt més com­pe­ti­tiu el sis­tema actual.

Per aca­bar, si pre­nem com a referència el model actual d’anàlisi dels actius intan­gi­bles a les orga­nit­za­ci­ons de recerca austríaques, els resul­tats de l’orga­nit­zació han de garan­tir un retorn a la soci­e­tat.

Aquest flux de retro­a­li­men­tació no està dimen­si­o­nat en la deguda pro­porció, ja que encara és massa suau. Hem de millo­rar tant les habi­li­tats i les com­petències trans­ver­sals dels inves­ti­ga­dors (capi­tal humà), com la cul­tura de les orga­nit­za­ci­ons (capi­tal estruc­tu­ral), així com les vies d’interacció amb la soci­e­tat per tal que la inversió en intan­gi­bles que ha fet la nos­tra política de recerca des de fa dècades acabi reper­cu­tint en una comu­ni­tat més pre­pa­rada, dinàmica i inno­va­dora en la soci­e­tat del conei­xe­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.