Educació

Educació retreu al Defensor Poble la “desconfiança” sobre les mesures preses en el tema de la llengua

El Departament recorda que ha dut a terme totes les actuacions necessàries per evitar qualsevol perjudici o discriminació als centres educatius

El Depar­ta­ment d’Edu­cació ha recri­mi­nat al Defen­sor del Poble espa­nyol la seva “des­con­fiança” sobre les mesu­res adop­ta­des per la Gene­ra­li­tat en aquest curs a les aules i altres espais dels col·legis per “pre­ve­nir l’asset­ja­ment o molèsties que pogues­sin sofrir els alum­nes per qüesti­ons vin­cu­la­des a l’ús de la llen­gua cas­te­llana”.

La secretària gene­ral de la con­se­lle­ria, Patrícia Gomà, ha enviat aquest dimarts una carta a l’adjunta pri­mera del Defen­sor del Poble, Teresa Jiménez-Becer­ril, com a res­posta a una altra mis­siva prèvia en la qual aquesta dema­nava a l’admi­nis­tració cata­lana “infor­mació com­pleta i actu­a­lit­zada” sobre les mesu­res pre­ses.

En la res­posta, la secretària recorda que el pas­sat mes d’octu­bre el Defen­sor del Poble ja va ins­tar la con­se­lle­ria a “una espe­cial vigilància per pre­ve­nir la pressió social” que, segons el pare de la menor de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme) que va exi­gir més presència del cas­tellà al cen­tre, ha patit o pateix la família i que aquesta pressió “es tras­lladi o es reflec­teixi en l’àmbit esco­lar”.

Com a res­posta específica a aquesta demanda, Edu­cació ha recor­dat que ja va infor­mar que al cen­tre Turó del Drac, on el Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya va dic­tar mesu­res cau­te­lars i va aug­men­tar fins al 25% el cas­tellà en un aula de P5, “es va man­te­nir un con­tacte con­tinu sense constància de cap acció o situ­ació que hagués supo­sat una alte­ració de la con­vivència en el si de la comu­ni­tat edu­ca­tiva”.

La secretària ha afe­git en la carta a l’adjunta que aquesta infor­mació “també es va tras­lla­dar al Síndic de Greu­ges arran de l’actu­ació d’ofici que havia ini­ciat”.

Així mateix, la con­se­lle­ria ha tras­lla­dat la seva “pre­o­cu­pació” perquè de la lec­tura de la carta del Defen­sor “es pot infe­rir una crítica a les mesu­res i ori­en­ta­ci­ons pedagògiques que el Depar­ta­ment d’Edu­cació duu a terme”.

“Aquesta mesu­res bus­quen garan­tir que, al final de l’etapa obli­gatòria, tot l’alum­nat del sis­tema edu­ca­tiu català, qual­se­vol que sigui la seva llen­gua d’ori­gen, hagi adqui­rit una com­petència plena en català, cas­tellà i, si escau, aranès, que li per­meti desen­vo­lu­par-se soci­al­ment i pro­fes­si­o­nal­ment”, afe­geix la secretària.

Segons Patrícia Gomà, “es tracta d’una exigència reco­llida en la nor­ma­tiva vigent, però sobre­tot d’un com­promís edu­ca­tiu amb l’equi­tat i la igual­tat d’opor­tu­ni­tats que el Depar­ta­ment d’Edu­cació ha con­tret amb el con­junt de la ciu­ta­da­nia cata­lana, que de forma majo­ritària va optar per un model edu­ca­tiu inclu­siu i inte­gra­dor per enfor­tir el marc de con­vivència com­par­tit”.

Per això, afirma: “Lamen­tem espe­ci­al­ment les pres­su­po­si­ci­ons que de la lec­tura de la seva mis­siva poden des­pren­dre’s i que, des­gra­ci­a­da­ment, poden con­tri­buir a exa­cer­bar les acti­tuds i com­por­ta­ments hos­tils d’aquells sec­tors més refrac­ta­ris al reco­nei­xe­ment o al foment de la diver­si­tat lingüística i cul­tu­ral i, en defi­ni­tiva, a la pro­tecció deguda a la llen­gua cata­lana”.

En el seu escrit, la con­se­lle­ria es referma en el seu “com­promís amb els valors de res­pecte a la con­vivència”, que és “inqüesti­o­na­ble, com es posa de mani­fest en totes i cadas­cuna de les actu­a­ci­ons que es duen a terme en l’àmbit cur­ri­cu­lar, admi­nis­tra­tiu o for­ma­tiu”.

En aquest sen­tit, Edu­cació indica a l’adjunta al Defen­sor que és “neces­sari posar en relleu que pro­por­ci­ona a tots els cen­tres edu­ca­tius a l’inici de cada curs unes ori­en­ta­ci­ons i ins­truc­ci­ons clares i pre­ci­ses per resol­dre qual­se­vol even­tu­a­li­tat rela­ci­o­nada amb la con­vivència i el clima esco­lar i que es poden con­sul­tar en els docu­ments per a l’orga­nit­zació i gestió dels cen­tres (DOIGC)”.

Segons la secretària, en els DOIGC, que la secretària afe­geix de manera sintètica a la carta, “es deta­llen els pro­to­cols i les actu­a­ci­ons que cal seguir davant la pos­si­ble alte­ració del marc de con­vivència i d’afec­tació dels drets per­so­nals de qual­se­vol dels mem­bres de la comu­ni­tat edu­ca­tiva”.

Per tot això, Edu­cació con­si­dera que “com a admi­nis­tració pública com­pe­tent, ha adop­tat totes les mesu­res necessàries per evi­tar qual­se­vol per­ju­dici o dis­cri­mi­nació que per raons de llen­gua d’ori­gen, cul­tura, religió, gènere o ori­en­tació sexual pugui ocórrer en el marc d’actu­ació dels cen­tres edu­ca­tius”.

El Depar­ta­ment fina­litza la mis­siva posant-se “a dis­po­sició” de l’Adjunta al Defen­sor del Poble per “con­ti­nuar tre­ba­llant per al reco­nei­xe­ment de totes les llengües de l’Estat i per la pro­tecció dels drets dels seus par­lants, espe­ci­al­ment, d’aque­lles llengües que, com la cata­lana, han estat i són sot­me­ses a un procés de mino­rit­zació contínua i sis­temàtica per reta­llar els seus àmbits d’ús i abast social”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.