Societat

Càritas alerta que nou de cada deu famílies redueixen el menjar per la inflació

L’increment de preus impacta en un 65% de les llars, que no poden comprar aliments frescos

Unes 4.000 famílies necessiten ajuda per pagar l’habitatge

La inflació està agreu­jant la com­pli­cada situ­ació de les famílies més empo­bri­des que no tenen manera d’assu­mir els preus que no paren de pujar en pro­duc­tes de pri­mera neces­si­tat. Gai­rebé nou de cada deu famílies ate­ses per Càritas Bar­ce­lona, unes 7.000 llars, s’han vist obli­ga­des a reduir les des­pe­ses en ali­men­tació i 4.000 han dema­nat ajuda a l’enti­tat per pagar l’habi­tatge. “No superem el pic de la pandèmia però l’impacte de la inflació està forçant al màxim les famílies”, aler­tava la cap d’anàlisi i incidència de Càritas, Miriam Feu, durant la pre­sen­tació del l’últim informe ela­bo­rat a par­tir de les entre­vis­tes a les famílies ate­ses.

En el con­text actual Càritas Bar­ce­lona ha hagut d’aug­men­tat aquest any les aju­des econòmiques en ali­ments un 36 % i les des­ti­na­des a pagar habi­ta­ci­ons, un 28%. La duresa de l’exclusió social i sobre­tot resi­den­cial es nota prin­ci­pal­ment a les grans ciu­tats, on el cost de la vida és més ele­vat i, segons asse­nyala l’informe, una de cada qua­tre famílies ha de can­viar de domi­cili per qüesti­ons econòmiques. “Es dema­nen de llo­guer 160 euros per una habi­tació però segons la zona poden ser 500 o 600”, indi­cava Feu enmig d’una “crisi de l’habi­tatge” que genera inse­gu­re­tat als qui han de rello­gar amb la por d’anar al car­rer si no paguen. Un 55% de les famílies ate­ses no poden man­te­nir l’habi­tatge a una tem­pe­ra­tura ade­quada i pas­sen fred. Feu també asse­nya­lava com estan ate­nent més famílies mono­pa­ren­tals encapçala­des per dones, que sovint no tenen feina i estan en situ­ació admi­nis­tra­tiva irre­gu­lar. “La fron­tera dels papers les con­demna a una vida de segona”, lamen­tava l’ana­lista de Càritas, que en l’últim informe ja aler­tava de la pobresa entre infants i ado­les­cents i deia que més de 5.000 famílies havien renun­ciat a les acti­vi­tats d’oci i lleure per als seus fills.

El direc­tor de Càritas Bar­ce­lona, Sal­va­dor Bus­quets, insis­tia un cop més en una pres­tació per la criança dels fills i en polítiques de suport a les famílies. Bus­quets recor­dava que a la diòcesi de Bar­ce­lona un total de 885.000 per­so­nes estan en situ­ació d’exclusió social i que 74.000 llars a Cata­lu­nya sobre­vi­uen sense tenir cap ingrés.

LA FRASE

Les polítiques per superar els efectes perversos de les crisis no s’han fet pensant en els més pobres
Salvador Busquets
director de càritas barcelona

“No normalitzem el relloguer”

Combatre l’exclusió residencial, garantir uns ingressos mínims i fomentar les polítiques de suport a les famílies. Aquestes són les tres pautes que el director de Càritas Barcelona, Salvador Busquets, va considerar prioritàries per “reforçar els efectes perversos de la crisi” en un moment en què els efectes econòmics no beneficien per igual la societat. “Les polítiques per superar les crisis no s’han fet mai pensant en els més pobres”, hi afegia Busquets, que lamentava l’incompliment per avançar en el Pla Nacional de l’Habitatge i garantir un parc social estable. “No podem normalitzar l’exclusió ni tampoc els habitatges de relloguer”, assenyalava Busquets, que insisteix en la urgència i el compromís d’una “política d’habitatge estable, amb mirada a llarg termini, a quinze o vint anys, com s’ha fet a Europa, on l’habitatge social representa un 15% mentre que aquí estem en un 1,5%.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.