Política

Alemanya

Una dona de 97 anys, condemnada per la seva complicitat en 10.500 assassinats del nazisme

Del 1943 al 1945 va ser secretària del camp de concentració d’Stutthof, a Polònia

El tribunal li ha imposat una pena de dos anys de llibertat condicional, tal com demanava la fiscalia

Un tri­bu­nal ale­many ha con­dem­nat aquest dimarts a dos anys de lli­ber­tat con­di­ci­o­nal una dona de 97 anys que va ser secretària del camp de con­cen­tració nazi d’Stutt­hof, en ter­ri­tori polonès.

La nona­genària ha estat decla­rada cul­pa­ble de com­pli­ci­tat en l’assas­si­nat de més de 10.500 pre­so­ners. L’Audiència Pro­vin­cial d’Itze­hoe res­pon així a la petició de la fis­ca­lia de dos anys de lli­ber­tat con­di­ci­o­nal per a l’acu­sada. La defensa havia sol·lici­tat la seva abso­lució.

Després d’un total de 40 dies de judici, el tri­bu­nal ha deci­dit con­dem­nar l’acu­sada, Irm­gard Furch­ner, per com­pli­ci­tat en assas­si­nat en 10.505 casos i per temp­ta­tiva d’assas­si­nat en altres cinc, segons ha infor­mat la cadena pública regi­o­nal NDR.

En uns 14 mesos, els expe­di­ents del judici han asso­lit unes 3.600 pàgines, a les quals se sumen una memòria USB amb uns dos mil actes d’inter­ro­ga­tori. Catorze tes­ti­mo­nis han pres­tat decla­ra­ci­ons, vuit d’ells super­vi­vents del camp de con­cen­tració d’Stutt­hof.

El judici es va haver de pos­po­sar després que l’acu­sada fugís i va arren­car final­ment el 19 d’octu­bre de l’any pas­sat. Entre març i abril va que­dar inter­rom­put per malal­tia de l’acu­sada i tant els super­vi­vents com els seus advo­cats temien que Furch­ner no tornés més al tri­bu­nal. Però l’anci­ana es va recu­pe­rar i el procés, el pri­mer d’aquest tipus con­tra un empleat civil, es va poder repren­dre el 26 d’abril.

L’acu­sada va tre­ba­llar entre juny de 1943 i abril de 1945, dels 18 als 19 anys, en qua­li­tat de tre­ba­lla­dora civil com a taquígrafa i mecanògrafa de la comandància al camp nazi d’Stutt­hof, a prop de Gdansk, a Polònia.

La fis­ca­lia es va mos­trar con­vençuda durant el judici que amb la seva feina d’ofi­cina, Furch­ner va con­tri­buir a garan­tir el fun­ci­o­na­ment del camp i que amb la seva tasca volun­ta­ri­osa va cons­ti­tuir un impor­tant suport per al coman­dant del camp i els seus aju­dants.

Per la joven­tut que tenia en el moment dels fets, la fis­cal va sol·lici­tar una sentència d’acord amb la llei que regula la res­pon­sa­bi­li­tat penal dels menors i que, segons el cas, s’aplica fins als 21 anys d’edat de l’acu­sat.

Al vol­tant de 65.000 pre­so­ners, molts dels quals jueus, van morir al camp de con­cen­tració d’Stutt­hof durant la II Guerra Mun­dial, sobre­tot per debi­li­ta­ment i malal­tia.

Almenys 200 pre­so­ners van ser assas­si­nats amb cicló B a la cam­bra de gas i a l’inte­rior d’un vagó de tren clau­su­rat i altres 30 d’un tret a la nuca en un lloc secret ubi­cat al cre­ma­tori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.