Política

crisi energètica

La UE ultima futures compres conjuntes de gas

Un total de 32 empreses –entre elles les espanyoles Mibgas, Naturgy i Repsol– participen en la plataforma

La Comissió Euro­pea s’ha reu­nit aquest dimarts amb les 32 empre­ses que par­ti­ci­pen en la futura pla­ta­forma de com­pres con­jun­tes de gas a la Unió Euro­pea, entre elles les espa­nyo­les Mib­gas, Naturgy i Rep­sol, per a acce­le­rar la posada en marxa d’aquest meca­nisme ideat perquè la UE obtin­gui més barat aquest hidro­car­bur.

“Aquest matí vaig rea­lit­zar una pri­mera taula rodona indus­trial d’alt nivell, amb 32 empre­ses al vol­tant de la taula vir­tual. Això marca l’inici for­mal del nos­tre tre­ball”, va decla­rar avui el vice­pre­si­dent de l’Exe­cu­tiu comu­ni­tari Maros Sef­co­vic.

El vice­pre­si­dent de la Comissió ha expli­cat que al gener es con­vo­carà a la junta direc­tiva de la pla­ta­forma, for­mada pels estats mem­bres, i se selec­ci­o­narà a un proveïdor de ser­veis per a agre­gar la demanda.

A “prin­ci­pis de pri­ma­vera” s’orga­nit­za­ran ofer­tes de sub­mi­nis­tra­ment amb l’objec­tiu de con­cloure la pri­mera com­pra con­junta “molt abans del pròxim estiu”.

Els experts d’aques­tes com­pa­nyies van començar a reu­nir-se el pas­sat octu­bre, però no va ser fins ahir quan els minis­tres d’Ener­gia dels Vint-i-set van apro­var el regla­ment que defi­neix com fun­ci­o­narà aquesta pla­ta­forma.

“La Comissió no perdrà temps en la imple­men­tació”, va agre­gar Sef­co­vic en aquesta cita cele­brada de manera vir­tual en la qual també va par­ti­ci­par la pre­si­denta de l’Exe­cu­tiu comu­ni­tari, Ursula von der Leyen.

L’objec­tiu és que les com­pres con­jun­tes esti­guin ope­ra­ti­ves de cara a la pròxima tem­po­rada de repo­sició de les reser­ves de gas, una vegada acabi l’hivern, i que ser­veixi per a recar­re­gar els dipòsits de cara a la tem­po­rada de fred de 2023-2024, que es pre­veu més com­pli­cada que la pre­sent.

“Sabem que l’any vinent por­tarà nous des­a­fi­a­ments. Segons l’Agència Inter­na­ci­o­nal de l’Ener­gia (AIE) podríem enfron­tar-nos a un dèficit poten­cial d’uns 30.000 mili­ons de metres cúbics (30 bcm) de gas natu­ral l’any vinent”, ha afe­git el vice­pre­si­dent comu­ni­tari.

Els països de la UE es van com­pro­me­tre a agre­gar el 15% de la demanda per a car­re­gar les seves reser­ves (uns 13,5 bcm), de manera que es pugui lici­tar con­jun­ta­ment aquesta quan­ti­tat i obte­nir millors ofer­tes que com­prant per sepa­rat.

Les com­pres con­jun­tes estan ober­tes no només als estats mem­bres, sinó també a països veïns com Sèrbia, Ucraïna o Moldàvia. “Quan actuem de manera con­junta i par­lem amb una sola veu, real­ment podem aug­men­tar el nos­tre poder de nego­ci­ació”, ha afir­mat Sef­co­vic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.