Política

Kaili admet el Qatargate

La vicepresidenta de l’eurocambra destituïda reconeix la seva participació en la trama corrupta

Confessa que va demanar al seu pare amagar els diners presumptament procedents dels suborns

La vice­pre­si­denta del Par­la­ment Euro­peu des­tituïda, Eva Kaili, ha admès la seva impli­cació en la trama dels pre­sump­tes sub­orns de Qatar i el Mar­roc per influir en les deci­si­ons de l’euro­cam­bra. Mal­grat que els seus advo­cats asse­gu­ren que l’euro­di­pu­tada grega es declara inno­cent, la mateixa Kaili va adme­tre al jutge que inves­tiga la trama que va dema­nar al seu pare ama­gar els diners pre­sump­ta­ment pro­ce­dents dels sub­orns, segons el diari belga Le Soir.

“L’acu­sada reco­neix haver donat ins­truc­ci­ons al seu pare per ama­gar els diners”, asse­nyala el jutge del cas, Mic­hel Claise, en l’ordre de detenció con­tra Kaili. “Declara que conei­xia en el pas­sat l’acti­vi­tat del seu marit amb el senyor Pan­zeri i que havien tran­si­tat male­tes amb bit­llets pel seu apar­ta­ment”, hi afe­geix l’escrit de Claise, espe­ci­a­lit­zat en delic­tes econòmics.

Així, la vice­pre­si­denta des­tituïda ha reco­ne­gut que sabia que a casa seva hi havia grans sumes de diners en efec­tiu i que va dema­nar al seu pare treure part dels bit­llets del domi­cili. És lla­vors quan el pare de Kaili va por­tar part d’aquests diners en una maleta a un hotel en ple barri euro­peu de Brus­sel·les, on la poli­cia belga el va sor­pren­dre en delicte fla­grant quan inten­tava fugir de l’esta­bli­ment amb els diners, cosa que va per­me­tre a les auto­ri­tats bel­gues pro­ce­dir a la detenció de l’euro­di­pu­tada mal­grat tenir pro­tecció par­la­mentària. La poli­cia també va arres­tar el pare de Kaili, que va ser alli­be­rat poc després.

Kaili, empre­so­nada des del 9 de desem­bre pas­sat, també ha con­fes­sat al jutge que conei­xia la relació entre la seva pare­lla, el també impu­tat Fran­cesco Giorgi, i el pre­sumpte líder de la trama cor­rupta, l’exeu­ro­di­pu­tat italià Pier Anto­nio Pan­zeri. Tots tres estan inves­ti­gats per delicte de cor­rupció, blan­queig de capi­tals i orga­nit­zació cri­mi­nal. En la com­pa­rei­xença davant la justícia, Giorgi va con­fes­sar davant del jutge d’ins­trucció la seva par­ti­ci­pació en la trama cor­rupta dels pre­sump­tes sub­orns de Qatar i el Mar­roc a l’euro­cam­bra.

Els inves­ti­ga­dors con­si­de­ren que Pan­zeri era el cap de la trama, a través de la seva posició al cap­da­vant de l’ONG Fight Impu­nity, tal com també va indi­car Giorgi. A més, els dos ita­li­ans també han incul­pat en les seves decla­ra­ci­ons davant del tri­bu­nal l’euro­di­pu­tat soci­al­demòcrata belga Marc Tara­be­lla, inter­ro­gat per la poli­cia i objecte d’un escor­coll al seu domi­cili, però de moment no ha estat ni detin­gut ni acu­sat.

Asse­nya­lat com a líder de la trama, Pan­zeri hau­ria estat l’enllaç per arri­bar als mem­bres de l’ONG Fight Impu­nity, en la qual també par­ti­ci­pava Giorgi. De fet, les con­ne­xi­ons d’aquesta ONG han eixam­plat l’ombra de la sos­pita a antics mem­bres de la Comissió Euro­pea. Pels inves­ti­ga­dors, Fight Impu­nity podria ser l’orga­nit­zació tapa­dora de la trama de sub­orns i hi han estat vin­cu­lats com a mem­bres honorífics l’exco­mis­sari de Migració grec Dimi­tris Avra­mo­pou­los, l’antiga alta repre­sen­tant per a la Política Exte­rior de la Unió Euro­pea Fede­rica Mog­he­rini i l’ex pri­mer minis­tre francès Ber­nard Caze­neuve.

Segons ha con­fir­mat el mateix Avra­mo­pou­los, que va ocu­par la car­tera de Migració a l’exe­cu­tiu euro­peu entre el 2014 i el 2019, ha cobrat 60.000 euros de Fight Impu­nity. L’exco­mis­sari grec va rebre entre el gener del 2021 i el febrer del 2022 uns 5.000 euros al mes, decla­rats i gra­vats a Grècia, va con­fir­mar l’exco­mis­sari, que ha subrat­llat que la col·labo­ració era “per­fec­ta­ment legal” i con­tra el qual ara per ara no hi ha cap acu­sació judi­cial.

El grec va haver de dema­nar auto­rit­zació a la Comissió Euro­pea per tre­ba­llar per a l’ONG sos­pi­tosa d’estar situ­ada al cen­tre de la trama. L’exe­cu­tiu comu­ni­tari va auto­rit­zar la petició de l’exco­mis­sari, que a més és un dels can­di­dats a ser l’enviat espe­cial de la Unió Euro­pea per als països del Golf, un càrrec que ha de pro­po­sar pròxima­ment l’alt repre­sen­tant, Josep Bor­rell.

Més d’una set­mana després que esclatés l’escàndol per la pre­sumpta trama cor­rupta a l’euro­cam­bra, Kaili com­pa­rei­xerà demà davant del tri­bu­nal de pri­mera instància. Serà ales­ho­res quan el jutge deci­dirà si l’alli­bera o la manté a la presó, tal com ja va fer amb Pan­zeri i Giorgi.

LES FRASES

L’acusada [Eva Kaili] reconeix haver donat instruccions al seu pare per amagar els diners
Sabia [Kaili] que hi havia maletes amb bitllets pel seu apartament
Michel Claise
jutge del Qatargate

Itàlia entregarà l’esposa de Panzeri

El Tribunal d’Apel·lació de Brescia, al nord d’Itàlia, es va pronunciar dilluns a favor de l’entrega a les autoritats belgues de Maria Colleoni, esposa del presumpte cap del Qatargate, l’exeurodiputat Pier Antonio Panzeri, per la seva presumpta col·laboració amb la trama corrupta que esquitxa el Parlament Europeu. La justícia va avalar l’euroordre amb la condició que, en cas de ser condemnada, Colleoni pugui complir la pena a Itàlia, tot i que els seus advocats hi podrien apel·lar en els pròxims dies. Colleoni està sota arrest domiciliari des del dia 10 de desembre, juntament amb la seva filla, també acusada de col·laborar. Pel que fa a Silvia Panzeri, la justícia italiana va ajornar fins al dia 3 de gener la vista sobre la seva extradició a Bèlgica. Panzeri, eurodiputat socialdemòcrata entre el 2004 i el 2019, i que actualment presidia l’ONG Fight Impunity, seria, segons els fiscals belgues, el protagonista central de la trama. En el moment del seu arrest, la policia va trobar a casa seva 700.000 euros en metàl·lic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.