Política

Aprovació final del Codi Penal sense la sedició

Llum verd al Senat perquè es publiqui al BOE i entri en vigor al cap de 20 dies

La justícia s’adaptarà als desordres i la malversació

La fi del delicte de sedició per a la qual “no hi havia una majo­ria” (Pedro Sánchez dixit el 21 d’octu­bre) ja és una rea­li­tat. El Senat va apro­var ahir el nou Codi Penal que deroga la sedició i crea el nou tipus de “desor­dres públics agreu­jats” (del màxim de quinze anys de presó, es passa al nou sos­tre de cinc anys i fins a vuit anys d’inha­bi­li­tació), que ha de bene­fi­ciar tant els pre­sos indul­tats com els exi­li­ats, i que al mateix temps rebaixa les penes per mal­ver­sació a un nou màxim de qua­tre anys si no hi ha ànim de lucre (com en l’1-O). Després de der­ro­tar els cinc vets –el PP, Vox, Cs, UPN i Junts (per motius antitètics)–, el Senat va donar el llum verd defi­ni­tiu –amb 140 vots a favor, 118 en con­tra i 3 abs­ten­ci­ons– al Codi Penal, que ara serà publi­cat al BOE i entrarà en vigor 20 dies després.

El Codi Penal és el pilar de la des­ju­di­ci­a­lit­zació i el preu que ERC va posar a Pedro Sánchez pel seu sí als pres­su­pos­tos esta­tals del 2023, però la clau és l’adap­tació que el Tri­bu­nal Suprem i el TSJC hau­ran de fer ara cas per cas d’acord amb la fi de la sedició i la mal­ver­sació rebai­xada. Es dona la cir­cumstància que, segons cons­ta­ten fonts de La Mon­cloa, un debat que era cor­ro­siu i impo­pu­lar per al govern –la reforma en si al dic­tat d’ERC– s’ha vist eclip­sat per la mani­o­bra del PP d’impug­nar al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal les dues esme­nes que refor­ma­ven el TC i el Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial (CGPJ) i pel cop del TC amb la sus­pensió per pri­mera vegada en 44 anys d’un debat a les Corts (com abans havia fet al Par­la­ment).

Gir i millor espe­rar el TC

Tot i que la intenció ini­cial era regis­trar ahir la pro­po­sició de llei que res­cati les esme­nes veta­des pel TC, Podem ha con­vençut el PSOE d’espe­rar a tenir la reso­lució del TC per com­ba­tre-la millor, i el text –que serà fir­mat també per ERC, el PDe­CAT, el PNB i EH Bildu– es regis­trarà aviat i serà tra­mi­tat d’urgència, fet que obli­garà a habi­li­tar el mes de gener. Fonts de La Mon­cloa citen l’Esta­tut i Rumasa com els únics escàndols al TC com­pa­ra­bles amb l’actual.

Pum­pido al TC i con­sulta

El sena­dor del PP Javier Maroto, però, lliga caps: “Sánchez només té una mesura sense incom­plir: el referèndum o con­sulta. I per això neces­sita col·locar un magis­trat con­cret al TC –no en diré el nom, però comença per Conde i acaba per Pum­pido– per asse­gu­rar-se que, quan la con­sulta arribi, el TC no sigui un obs­ta­cle i la con­sulta es faci. Oi que sí? Els inde­pen­den­tis­tes som­ri­uen perquè saben que és veri­tat!”

Si bé el Codi Penal també bene­fi­ciarà Car­les Puig­de­mont, el sena­dor de Junts Josep Maria Cer­vera va ser molt dur amb el govern espa­nyol i ERC pel que veu com “un mer canvi de nom de la sedició”. “En salva uns pocs i en deixa molts altres als peus dels cavalls. No sacri­fi­ca­rem l’1-O a canvi de cap solució per­so­nal”, va reblar. La por­ta­veu d’ERC al Senat, Mire­lla Cortès, ho reba­tia: “Dero­gant la sedició, dis­minuïm la capa­ci­tat repres­siva de l’Estat. L’estratègia de con­fron­tació democràtica a la taula de nego­ci­ació fa tron­to­llar els con­sen­sos del règim del 78.”

Llei trans amb abstenció de Calvo

El Congrés va aprovar ahir la llei trans, que ha enfrontat el PSOE i Podem, amb els vots socialistes –tret de Carmen Calvo, que es va abstenir– i de Podem, ERC, Junts, la CUP, el PNB i EH Bildu. La llei elimina els dos anys d’hormonació i l’informe mèdic per canviar el gènere en el DNI: serà suficient la petició al registre i ho podrà fer qui tingui 16 anys o més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.