Política

PRÒXIM ORIENT

Països àrabs i islàmics condemnen la visita de Ben Givir a l’Esplanada de les Mesquites de Jerusalem

Alerten també sobre les greus repercussions que pot comportar aquesta “mesura unilateral”

Els països àrabs i islàmics han con­dem­nat “enèrgi­ca­ment” la visita que el nou minis­tre isra­elià de Segu­re­tat Naci­o­nal, l’extre­mista Ita­mar Ben Gvir, ha fet aquest dimarts a l’Espla­nada de les Mes­qui­tes de Jeru­sa­lem, i han adver­tit con­tra les con­seqüències d’aquesta “mesura uni­la­te­ral”.

La Lliga Àrab, inte­grada per 22 països, ha res­pon­sa­bi­lit­zat en un comu­ni­cat al govern del nou pri­mer minis­tre isra­elià, Ben­ja­min Neta­nyahu, de “les con­seqüències d’aques­tes pràcti­ques i plans d’extrema dreta i les reper­cus­si­ons sobre Pales­tina, la regió i la pau mun­dial, inclosa la pos­si­bi­li­tat de des­en­ca­de­nar una guerra reli­gi­osa”.

El secre­tari gene­ral de la Lliga, Ahmed Aboul-Gheit, ha subrat­llat a la nota que la visita “es pro­du­eix en el con­text de l’inici de la imple­men­tació del pro­grama extre­mista i de l’agenda d’assen­ta­ments del govern de Neta­nyahu, amb tot el que aquest pro­grama implica en ter­mes d’encen­dre la situ­ació a Jeru­sa­lem i la resta dels ter­ri­to­ris ocu­pats d’una manera molt peri­llosa”.

Una postura simi­lar ha expres­sat l’Orga­nit­zació de la Coo­pe­ració Islàmica (OCI), amb 57 estats mem­bres, que ha con­dem­nat en un altre comu­ni­cat la “pro­vo­cació” de Ben Gvir, i ha ins­tat la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal a que “posi fi a aques­tes vio­la­ci­ons isra­e­li­a­nes que ali­men­ta­rien el con­flicte religiós, l’extre­misme i la ines­ta­bi­li­tat”.

L’Espla­nada de les Mes­qui­tes és sagrada tant per a musul­mans —alberga la impor­tant mes­quita d’Al-Aqsa i el Dom de la Roca, on el pro­feta Mahoma va pujar al cel—, com per a jueus, que en diuen Mont del Tem­ple perquè cre­uen que s’hi va aixe­car el Segon Tem­ple.

La visita de Ben Gvir ha estat con­dem­nada també per Jordània i Egipte, que van sig­nar la pau amb Israel el 1979 i 1994, res­pec­ti­va­ment, així com per l’Aràbia Sau­dita, país amb el qual Neta­nyahu aspira a acon­se­guir alguna entesa simi­lar als rubri­cats fa dos anys amb la Unió dels Emi­rats Àrabs Units i Bah­rain.

“El Regne (d’Aràbia Sau­dita) con­demna aques­tes pràcti­ques pro­vo­ca­ti­ves”, que “obs­ta­cu­lit­zen els esforços inter­na­ci­o­nals per a la pau” a l’Ori­ent Mitjà, ha asse­nya­lat un comu­ni­cat del Minis­teri d’Exte­ri­ors sau­dita.

La nota ha rei­te­rat la posició de Riad que “dona suport a l’esta­bli­ment d’un Estat palestí inde­pen­dent sobre els ter­ri­to­ris ocu­pats (per Israel) el 1967, amb la seva capi­tal a Jeru­sa­lem Est”.

Per la seva banda, el minis­teri d’Afers Estran­gers jordà ha qua­li­fi­cat la visita com “una fla­grant i inac­cep­ta­ble vio­lació del dret inter­na­ci­o­nal i de l’statu quo històric i jurídic a Jeru­sa­lem i els seus llocs sagrats”, i ha con­si­de­rat que es tracta d’un “acte de pro­vo­cació” i con­dem­na­ble” que “adver­teix d’una esca­lada més gran i repre­senta una tendència peri­llosa”.

En un comu­ni­cat sepa­rat, el minis­teri d’Afers Estran­gers egipci ha expres­sat el seu “rebuig total a qual­se­vol mesura uni­la­te­ral”, i ha adver­tit con­tra “les reper­cus­si­ons nega­ti­ves d’aques­tes mesu­res sobre la segu­re­tat i l’esta­bi­li­tat als ter­ri­to­ris ocu­pats i la regió, i sobre el futur del procés de pau”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.