Opinió

La nova era dels teletreballadors internacionals

A partir d’ara, els teletreballadors internacionals podran sol·licitar un visat amb una vigència màxima d’un any que els donarà la possibilitat d’entrar i sortir sense necessitat d’establir-se com a residents; o bé, en cas que vulguin residir a l’Estat, i passar així a tributar aquí, podran sol·licitar una autorització amb una vigència màxima de tres anys, que podran renovar cada dos anys

Lleal Tulsà Asses­sors. El tele­tre­ball ha que­dat en una anècdota de la pandèmia que molts recor­da­ran i que només uns pocs afor­tu­nats con­ti­nuen fent. Som un país de cos­tums, i la pre­sen­ci­a­li­tat s’imposa al davant de tot. Part de la ciu­ta­da­nia ha tin­gut una mena de reve­lació i hi ha qui s’ha venut el pis i s’ha tras­lla­dat a una casa de poble per fer tele­tre­ball i gau­dir de la natura; hi ha qui només es rega­larà el tele­tre­ball a l’estiu per poder anar a l’apar­ta­ment de la costa i també hi ha qui seguirà a casa i sen­zi­lla­ment can­viarà les saba­tes de taló per les saba­ti­lles.

Dei­xant a un cos­tat la visió comuna que hom pot tenir del tele­tre­ball, exis­teix un món a part: es tracta dels tele­tre­ba­lla­dors inter­na­ci­o­nals. Per a ells, el tele­tre­ball no només és una ocu­pació sinó un estil de vida, ja que els per­met tele­tre­ba­llar des d’un país dife­rent d’on està ubi­cada l’empresa o el grup d’empre­ses amb què man­te­nen una relació labo­ral o pro­fes­si­o­nal. A més, si es tracta de per­so­nes que pro­ve­nen de països on el cost de vida és alt i el clima no és bo, el tele­tre­ball els per­met man­te­nir el sou del seu país alhora que es tras­lla­den on fa més bon temps i el cost de vida és infe­rior, de manera que asso­lei­xen una millor qua­li­tat de vida.

Ja és sabut que l’Estat espa­nyol és un dels països més ben posi­ci­o­nats com a destí turístic de tot el món. És obvi que també sigui un reclam per als tele­tre­ba­lla­dors inter­na­ci­o­nals. El pro­blema que hi havia fins ara era que les per­so­nes que pro­ve­nien de països de fora de la Unió Euro­pea i que uti­lit­za­ven el sis­tema del tele­tre­ball men­tre viat­ja­ven per tot el món només podien roman­dre a l’Estat un ter­mini de noranta dies com a turis­tes, ja que la figura del tele­tre­ba­lla­dor inter­na­ci­o­nal no estava regu­lada. No obs­tant això, gràcies a la reforma de la Llei Orgànica 14/2013, de 27 de setem­bre, de suport als empre­sa­ris i la seva inter­na­ci­o­na­lit­zació, s’ha introduït un nou tipus de permís per als estran­gers extra­co­mu­ni­ta­ris que vul­guin tele­tre­ba­llar a l’Estat. Aquesta reforma, que va entrar en apli­cació el 23 de desem­bre pas­sat, és una clara aposta per atraure talent i inversió, ja que, entre altres aspec­tes, aquest per­fil de per­so­nes con­su­mi­ran pro­duc­tes i ser­veis del ter­ri­tori, aju­dant així a reac­ti­var l’eco­no­mia.

A par­tir d’ara, els tele­tre­ba­lla­dors inter­na­ci­o­nals podran sol·lici­tar un visat amb una vigència màxima d’un any que els donarà la pos­si­bi­li­tat d’entrar i sor­tir sense neces­si­tat d’esta­blir-se com a resi­dents; o bé, en cas que vul­guin resi­dir a l’Estat, i pas­sar així a tri­bu­tar aquí, podran sol·lici­tar una auto­rit­zació amb una vigència màxima de tres anys, que podran reno­var cada dos anys. Pel que fa a la titu­la­ri­tat de l’auto­rit­zació de residència per tele­tre­ball de caràcter inter­na­ci­o­nal, hi ha dos tipus de supòsits que cal tenir en compte: en el supòsit de l’exer­cici d’una acti­vi­tat labo­ral, només es podrà tre­ba­llar per a empre­ses ubi­ca­des fora del ter­ri­tori naci­o­nal. En canvi, en el supòsit que s’exer­ceixi una acti­vi­tat pro­fes­si­o­nal es per­metrà tre­ba­llar per a una empresa situ­ada a l’Estat sem­pre que el per­cen­tatge no sigui supe­rior al 20% de la seva acti­vi­tat pro­fes­si­o­nal. Aquest últim cas, doncs, faci­lita que els cone­guts nòmades digi­tals tre­ba­llin també per a empre­ses espa­nyo­les per apor­tar així els seus conei­xe­ments digi­tals i de comu­ni­cació social, impor­tants per tal que les empre­ses de l’Estat puguin com­pe­tir a escala glo­bal.

A mesura que la soci­e­tat evo­lu­ci­ona, és freqüent tro­bar-nos en situ­a­ci­ons en què les lleis que­den desac­tu­a­lit­za­des. I més encara en l’àmbit digi­tal i tec­nològic, que creix a un ritme cons­tant i acce­le­rat. És cru­cial que els governs bus­quin fórmu­les per adap­tar la legis­lació a la rea­li­tat de la soci­e­tat. Tot i que és fàcil tro­bar els punts dèbils, també cal valo­rar els can­vis que aju­den a fer que les per­so­nes puguin desen­vo­lu­par-se per­so­nal­ment i pro­fes­si­o­nal­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.