Societat

GRÈCIA

Mor Constantí II de Grècia, germà de la reina emèrita Sofia

L’exmonarca ha mort en una clínica privada d’Atenes als 82 anys

Fa gairebé una dècada va tornar al seu país natal després de 46 anys a l’exili

Cons­tantí II, germà menor de la reina Sofia i últim rei de Grècia, ha mort aquest dimarts als 82 anys en una clínica pri­vada d’Ate­nes, gai­rebé una dècada després de tor­nar al seu país natal després de 46 anys a l’exili. L’exrei de Grècia Cons­tantí II, germà de la reina Sofia, va morir aquest dimarts als 82 anys a l’hos­pi­tal pri­vat Igeia d’Ate­nes, on havia estat hos­pi­ta­lit­zat la set­mana pas­sada.

Al cos­tat de l’exmo­narca hi havia des de fa dies tota la seva família, inclo­ses les seves ger­ma­nes, la reina emèrita Sofia i Irene, que havien acu­dit des de l’Estat espa­nyol per estar al seu cos­tat en els seus últims moments de vida.

Cons­tantí II i la seva dona Anna Maria havien estat expul­sats del país després de la cai­guda de la Junta dels Coro­nels el 1974, que va donar fi a un breu reg­nat de set anys, i tan sols van tor­nar a Grècia el 2013.

Les con­tro­ver­ti­des ini­ci­a­ti­ves que va pren­dre durant el seu reg­nat van con­tri­buir de manera deci­siva a la gene­ració d’un rebuig ciu­tadà que va con­duir a la pro­cla­mació de la república uns mesos després de la cai­guda de la dic­ta­dura dels coro­nels.

El 1974 es va cele­brar un referèndum en què el 69,2 % de la població va optar per la república.

Quan als 24 anys Cons­tantí va suc­ceir el seu pare, el març del 1964, ja era molt popu­lar. Als Jocs Olímpics de Roma del 1960 va gua­nyar en la com­pe­tició de vela —classe Drac— la pri­mera meda­lla d’or per a Grècia des del 1912.

Sis mesos després de la seva coro­nació, el setem­bre del 1964, cen­te­nars de milers de grecs van arri­bar a Ate­nes de tots els racons del país per assis­tir al casa­ment amb la prin­cesa Anna Maria, de 18 anys, ger­mana menor de la reina Mar­ga­rida II de Dina­marca.

Poc després, a l’estiu del 1965, milers de ciu­ta­dans van sor­tir als car­rers a tot el país, aquesta vegada en con­tra de la monar­quia, en pro­testa per la des­ti­tució del pri­mer minis­tre cen­trista, Yeoryios Papan­dreu.

Un any abans, Papan­dreu havia acon­se­guit una acla­pa­ra­dora victòria a les elec­ci­ons gene­rals amb la pro­mesa de posar fi a les vio­la­ci­ons de drets humans i trans­for­mar Grècia —quinze anys després del final de la guerra civil— en una democràcia moderna.

La ines­ta­bi­li­tat política va durar gai­rebé dos anys i va cul­mi­nar amb el cop d’Estat dels Coro­nels, el 21 d’abril del 1967.

La res­posta inco­he­rent de Cons­tantí cap als col­pis­tes va accen­tuar l’enuig de la població.

Pri­mer va reconèixer el govern dels col­pis­tes per, vuit mesos després, inten­tar ender­ro­car-los amb poca pre­pa­ració i, des d’ales­ho­res fins a la cai­guda de la dic­ta­dura, abs­te­nir-se de tota crítica cap a ells.

Després del fracàs del seu intent d’aca­bar amb la Junta, es va ins­tal·lar amb Anna Maria i els seus dos fills grans a Roma.

Més tard, la família reial es va ins­tal·lar a Lon­dres, on van néixer els seus tres fills menors.

Cons­tantí mai va reconèixer el resul­tat del referèndum que va pro­cla­mar la Ter­cera República Hel·lènica el 1974, con­dició que li havia impo­sat l’Estat grec per per­me­tre-lo tor­nar al seu país natal.

A més, el 1994 el govern soci­a­lista d’Andreas Papan­dreu va reti­rar la naci­o­na­li­tat grega a la família reial i li va expro­piar els béns.

El 2002 el Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans va con­dem­nar l’Estat grec a indem­nit­zar-lo amb 12 mili­ons d’euros pels béns con­fis­cats.

Fins el 2010, el rei des­tro­nat visi­tava Grècia de forma esporàdica, sem­pre com a con­vi­dat en iots pri­vats d’arma­dors grecs, sense aparèixer en públic.

L’agost del 2010 el seu ter­cer fill, Nico­lau, mal­grat haver nas­cut a l’exili va deci­dir casar-se a l’illa de Spet­ses, en una cerimònia a què van acu­dir repre­sen­tants de totes les cases reials d’Europa.

Després del seu matri­moni, Nico­lau es va ins­tal·lar amb la seva dona Tati­ana a Ate­nes.

El 2014, Cons­tantí va ven­dre casa seva a Lon­dres per 11 mili­ons d’euros i es va ins­tal·lar a Porto Jeli, cone­gut lloc d’esti­ueig de molts arma­dors grecs, on va viure fins que, a causa de la seva deli­cada con­dició de salut, va optar per tras­lla­dar-se a Ate­nes per estar més a prop dels hos­pi­tals.

La tor­nada a Grècia, en un moment en què la soci­e­tat vivia els pit­jors moments de la crisi econòmica, va pas­sar gai­rebé des­a­per­ce­buda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.