Gran angular

Donar la mà a artistes que emprenen

La Fundació Carulla ha creat un entorn per promoure l’emprenedoria cultural

Al Premi Carulla s’hi solen presentar unes dues-centes iniciatives

La Fun­dació Caru­lla s’ha con­ver­tit en un dels prin­ci­pals impul­sors de l’empre­ne­do­ria cul­tu­ral a Cata­lu­nya. Des de fa vuit anys, el premi bia­nual Lluís Caru­lla, impulsa pro­jec­tes i idees cul­tu­rals trans­for­ma­do­res amb una dotació de 100.000 euros, la major del país. La fun­dació busca pro­jec­tes i idees cul­tu­rals que tin­guin aspi­ració de trans­for­mació social. “Més que un premi hem gene­rat un entorn d’empre­ne­do­ria cul­tu­ral amb l’espe­ci­fi­ci­tat que sigui trans­for­ma­dor”, explica Marta Esteve, direc­tora de la Fun­dació. El premi en la cate­go­ria de pro­jecte que està dotat amb 70.000 euros, té, a més, un procés de for­mació i acom­pa­nya­ment de dos anys en què es defi­neix un pla de via­bi­li­tat econòmica i se’ls forma en totes les eines que neces­sita un empre­ne­dor, mit­jançant orga­nit­za­ci­ons i pro­fes­si­o­nals dife­rents. De l’acom­pa­nya­ment no se’n bene­fi­cia només el gua­nya­dor, sinó que durant mig any també hi par­ti­ci­pen els dos o tres fina­lis­tes de cada edició.“En el procés de defi­nició del negoci, cal enten­dre que són ini­ci­a­ti­ves que neces­si­ten el suport públic, perquè cap equi­pa­ment naci­o­nal és ren­di­ble, no pot viure només de la venda de les entra­des,”, pul­tu­a­litza Esteve.

Per a aques­tes ini­ci­a­ti­ves empre­sa­ri­als cul­tu­rals, que hi hagi una fun­dació pri­vada al dar­rere que li fa un acom­pa­nya­ment molt pro­fes­si­o­na­lit­zat faci­lita que l’admi­nis­tració pública els tin­gui pre­sents. “Nosal­tres com­ple­men­tem la visió artística amb una visió de via­bi­li­tat i sos­te­ni­bi­li­tat del pro­jecte des del punt de vista de negoci”,insis­teix la direc­tora de la Fun­dació Caru­lla.

L’empre­ne­do­ria cul­tu­ral a Cata­lu­nya es troba en un moment d’ebu­llició; de fet, en cada edició del Premi Lluís Caru­lla se solen pre­sen­tar una mit­jana de dues-cen­tes pro­pos­tes. Esteve revela que hi ha un eix que es repe­teix molt en les dife­rents con­vo­catòries, que és el d’apro­par la cul­tura al ter­ri­tori. Així mateix reben molts pro­jec­tes per vehi­cu­lar l’art a través de pro­jec­tes edu­ca­tius.

Con­vo­catòria rere con­vo­catòria, i amb la capa­ci­tat d’anàlisi glo­bal que li dona acce­dir a totes les pro­pos­tes, la fun­dació tracta d’impul­sar ali­an­ces entre les ini­ci­a­ti­ves que com­par­tei­xen models o temàtica. “La coo­pe­ració no sem­pre és fàcil, però ente­nem que poder anar ple­gats els pot donar més pro­jecció”, diu Esteve.

Les espe­ci­fi­ci­tats de l’empre­ne­do­ria cul­tu­ral fan més neces­sari el suport a les idees ini­ci­als, que hi hagi més acom­pa­nya­ment per donar forma. “Cal inver­tir en les fases més ini­ci­als, allà on encara no se sap si la idea pot fun­ci­o­nar, perquè és on hi ha la inno­vació. Hem de tenir menys por a l’errada”, opina Marta Esteve.

La Fun­dació Caru­lla va ser cre­ada per Lluís Caru­lla l’any 1973 amb l’objec­tiu inver­tir en la llen­gua, la cul­tura i l’edu­cació per tal de tei­xir el país després de la dic­ta­dura. Durant anys, va fer el paper de mece­nes clàssic, que posa diners en aque­lles ini­ci­a­ti­ves cul­tu­rals o lingüísti­ques que li interes­sen. Fa set anys, quan s’hi va incor­po­rar Marta Esteve com a direc­tora, van enten­dre que el model de mece­natge havia de can­viar, i ales­ho­res es va deci­dir dotar la fun­dació d’un pro­jecte propi. “Relle­gint els nos­tres orígens, vam veure que la cul­tura l’hem entès sem­pre com un motor de trans­for­mació social, i a par­tir d’aquí vam defi­nir el Premi Lluís Caru­lla”, diu.

nilak

Una carpa per apropar l’art escènic a comarques

Oriol Escursell, juntament amb un grup de persones vinculades al món de les arts escèniques i plàstiques es van posar el repte de construir un espai escènic mòbil que pogués arribar a les comarques que no tenen equipaments culturals. El projecte va veure la llum gràcies a l’impuls que els va donar el Premi Carulla del 2020 i també gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya per fer la inversió inicial que els va permetre crear-se com a associació sense ànim de lucre.

La carpa es va estrenar el novembre del 2021 a Vilalba dels Arcs i, segons Escursell, aquest 2023 preveuen fer créixer la iniciativa.

museu de camins

Patrimoni històric per recuperar i trepitjar

El Museu de Camins és un particular museu a l’aire lliure en què el que s’exposa són senders i marges, és a dir patrimoni cultural i natural de la vall de Siarb, al Pallars Sobirà.

La idea va guanyar el Premi Carulla, la qual cosa els va ajudar a formalitzar-se. A més de ser un museu amb les sales a l’aire lliure, la seva particularitat és que és participatiu. Una de les activitats principals són els camps de treball, amb voluntariat de jovent que ajuda a recuperar senders. “Estem recuperant un patrimoni que havia estat crucial per a la vida al Pirineu”, explica, Marc Cortina, un dels promotors del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.