Focus

Assolir els horitzons renovables

Hi ha neguit sobre si Catalunya no va prou ràpid en el procés de transició energètica.L’opció dels grans projectes solars o eòlics s’oposa a la dels petits, distribuïts

Defensem el model d’energia distribuïda, de petita potència
assumpta farran
dtora. gral d’energia
L’estalvi també serà fonamental en aquest procés de transició
Es tramiten vuit projectes al mes, i hauria de ser cada setmana
jaume morrón
portaveu d’eoliccat
El decret 16/2019 lliura la transició a la pura rendibilitat financera
irene gonzález-pijuan
portaveu de la XSE
La construcció de 107 km de xarxa d’alta tensió serà un punt d’inflexió
L’Energètica té com a prioritat fer solars tots els sostres de l’administració
Alguns ajuntaments demanen la titularitat pública de la distribució
Per créixer, l’economia necessita fer ràpid la transició

Un cert neguit estreny les ments dels que obser­ven que ja no són tan llu­nyans els horit­zons del 2030 i 2050, quan, segons la pla­ni­fi­cació de la tran­sició energètica, l’ener­gia elèctrica a Cata­lu­nya hau­ria de tenir un pes en el con­sum final del 34,2% i el 76,6%, res­pec­ti­va­ment. Una aposta que es fa en un país en què la gene­ració elèctrica amb reno­va­bles arriba al 17%, lluny de la mit­jana esta­tal del 47%. A més, l’opció d’implan­tar al ter­ri­tori infra­es­truc­tu­res reno­va­bles de gran mag­ni­tud topa, ara i adés, amb la con­tes­tació popu­lar.

Farem tard? Podrem esde­ve­nir sobi­rans energètica­ment? Jaume Morrón, por­ta­veu d’Eolic­Cat, asso­ci­ació que aplega la indústria eòlica, i coau­tor, amb Ramon Tre­mosa, del lli­bre Ener­gia sobi­rana, con­si­dera que cal anar més per feina: “Amb el nou marc nor­ma­tiu del decret llei 16/2019, es van pre­sen­tar 15 GW de potència en pro­jec­tes de reno­va­bles, foto­vol­taics i eòlics, grans i petits, i alguns en règim de coo­pe­ra­tiva, dels quals encara són vius 12 GW. La mei­tat han entrat a tràmit tot dema­nant a l’admi­nis­tració la sol·lici­tud d’auto­rit­zació, i només 2.000 MW, 1.600 de foto­vol­taics i 400 d’eòlics, són a la fase d’infor­mació pública, men­tre que la resta són al calaix espe­rant que el fun­ci­o­nari de torn els per­meti sor­tir a infor­mació pública.” Des del sec­tor s’insta la Gene­ra­li­tat que, d’una banda, aug­menti el per­so­nal que tra­mita els pro­jec­tes i, de l’altra, homo­geneïtzar deman­des i cri­te­ris en la seva tra­mi­tació. Com diu Morrón, “ara es lliu­ren a infor­mació pública vuit pro­jec­tes al mes, quan cal­dria que fos­sin vuit cada set­mana”, afirma. El sec­tor pri­vat de les reno­va­bles es manté expec­tant sobre com pot inci­dir L’Energètica, l’empresa energètica pública de recent cre­ació, en l’impuls de les reno­va­bles. En prin­cipi, les seves fun­ci­ons han de ser la gene­ració verda, l’apro­vi­si­o­na­ment energètic del sec­tor públic o l’impuls de les comu­ni­tats energètiques, entre d’altres. Com diu Morrón, L’Energètica “podria ser impor­tant en coses com, per exem­ple, aple­gar diver­sos pro­jec­tes al vol­tant d’una única línia d’eva­cu­ació o desen­vo­lu­par una xarxa elèctrica a 66.000 volts de tensió per abo­car-hi la gene­ració d’esta­ci­ons peti­tes”.

L’estudi de Tre­mosa i Morrón Ener­gia sobi­rana tras­pua neguit per la pos­si­bi­li­tat que Cata­lu­nya sigui depen­dent energètica­ment par­lant: “Ara, fabri­quem in situ el 95% de l’ener­gia elèctrica, amb un 54% d’apor­tació de la nuclear, un 25% dels com­bus­ti­bles fòssils i un 15% de les reno­va­bles i, de cara al 2030, amb el tan­ca­ment de nucle­ars i el procés de des­car­bo­nit­zació, les reno­va­bles n’han d’assu­mir el pes, i això vol dir uti­lit­zar recur­sos pro­pis en sol, aigua i vent.” Alerta que en docu­ments de Red Eléctrica Española (REE) es dona per des­comp­tat que Cata­lu­nya no arri­barà als objec­tius del 2030 i 2050 i per això està repo­ten­ci­ant una línia elèctrica de 400.000 volts des d’una subes­tació a Terol fins a Ascó (Ribera d’Ebre). Si no fas la tran­sició, te la fan: el pro­jecte Sput­nik, de la pri­vada Fores­ta­lia Reno­va­bles, desen­vo­lupa a Aragó 6.707,20 MW de potència per abas­tir Cata­lu­nya a través d’una xarxa de subes­ta­ci­ons elèctri­ques.

En la res­posta a la inter­pel·lació a què és sot­mesa, l’admi­nis­tració con­si­dera que “no, radi­cal­ment no, hi ha la sen­sació que es va len­ta­ment en els objec­tius de la tran­sició energètica”, exposa Assumpta Far­ran, direc­tora gene­ral d’Ener­gia. Com explica, “ens hem d’inter­ro­gar per què d’un GW de pro­jec­tes apro­vats, 500 MW no es van ins­tal·lar tot i estar auto­rit­zats, amb tot a punt per con­nec­tar-se”. I la res­posta és que “la xarxa elèctrica en alta tensió per inte­grar aquests pro­jec­tes no es va fer, cosa que ara s’esme­narà: el govern des­ple­garà 107 km de xarxa per les comar­ques de la Segarra, Segrià, les Gar­ri­gues, Conca de Bar­berà i Alt Camp per inte­grar tots aquests pro­jec­tes.” Una gran infra­es­truc­tura, que reque­reix una inversió de 65 mili­ons d’euros i que clourà les seves obres cap al 2025.

En el gran debat que no deixa de cre­mar al ter­ri­tori sobre quin model de reno­va­bles volem, el de mega­pro­jec­tes amb gran poder finan­cer al dar­rere o el d’ini­ci­a­ti­ves més peti­tes amb més base social, el govern també hi és inter­pel·lat. “Com a govern, hem de pri­o­rit­zar el model dis­tribuït, que tenen al dar­rere una pime, una coo­pe­ra­tiva o un ajun­ta­ment.” En aquest sen­tit, en dades del 2022 “la Gene­ra­li­tat està donant pri­o­ri­tat als pro­jec­tes de petita potència, uns 33, que superen els grans en nom­bre. Sumen 83 MW. Poc? No és el model d’Extre­ma­dura o Aragó, on sovin­teja la gran infra­es­truc­tura, de 50 a 500 MW.” Tan­ma­teix, com indica la direc­tora gene­ral, “els grans pro­jec­tes, si bé no els pri­o­rit­zem política­ment, cal aixe­car-los, per asso­lir els objec­tius del Pro­en­cat”. Com reco­neix, aquests pro­jec­tes són sot­me­sos a més recur­sos i es fila molt més prim en la seva tra­mi­tació, amb el benentès que no només lle­ven opo­sició ciu­ta­dana, sinó també d’altres empre­ses. Val a dir que, a diferència del que passa a altres comu­ni­tats, a Cata­lu­nya al pro­mo­tor només pot ini­ciar la tra­mi­tació d’un pro­jecte foto­vol­taic o eòlic si compta amb l’acord majo­ri­tari de la pro­pi­e­tat dels ter­renys, a més d’ofe­rir a la soci­e­tat la par­ti­ci­pació en la pro­pi­e­tat. “Estem sor­pre­sos, perquè tot­hom està fent ofer­tes de par­ti­ci­pació a la gent.” Far­ran insis­teix que no es pot seguir el model de capi­ta­lisme fòssil, con­fia que pugui reei­xir la política d’ajuts de vuit mili­ons d’euros perquè les comu­ni­tats energètiques es puguin cons­ti­tuir com a coo­pe­ra­ti­ves de con­sum que gene­rin, con­su­mei­xin i ven­guin ener­gia: “pro­jec­tes també d’una certa dimensió, però des de l’eco­no­mia solidària”.

Al vol­tant de quin ha de ser el rol de L’Energètica, Far­ran pre­veu com a pri­mer exer­cici “fer sos­tres solars a tots els edi­fi­cis de l’admi­nis­tració, i a par­tir d’aquí pro­moure l’auto­con­sum com­par­tit amb famílies vul­ne­ra­bles”.

Depen­dents, sobi­rans..., Far­ran con­si­dera que “no ens hem d’ofus­car si els elec­trons venen d’Aragó o França; cal pen­sar que tots for­mem part d’un sis­tema d’inter­con­ne­xi­ons euro­peu que no pot per­me­tre cai­gu­des, cal man­te­nir els flu­xos d’anada i tor­nada a 50 hertz de freqüència, garan­tir la segu­re­tat en el sub­mi­nis­tra­ment i a preus com­pe­ti­tius. Ja hi por­ta­rem ener­gia quan sigui el cas”.

Sei­xanta hectàrees amb 50.000 panells solars a Olius (Sol­sonès) o els qua­tre pro­jec­tes de més de 40 MW de potència que es podrien eri­gir al Pallars Jussà, sumant 221,54 hectàrees, 255.000 panells, són exem­ples de pro­jec­tes que no tenen l’apro­vació social, que hi con­testa amb pla­ta­for­mes ciu­ta­da­nes. Des de la Xarxa per a la Sobi­ra­nia Energètica (XSE), Irene González-Pijuan creu que s’ha errat en el sen­tit que calia donar a la pla­ni­fi­cació que arrenca amb el decret 16/2019: “El nou decret és de fet una mos­tra de manca de pla­ni­fi­cació, atès que lliura la tran­sició energètica a la pura ren­di­bi­li­tat econòmica i finan­cera, jus­ta­ment quan estem vivint l’emergència climàtica i molta gent pateix pobresa energètica.”

Perquè tot ple­gat no es limiti a una sim­ple “subs­ti­tució de tec­no­lo­gies” en la gene­ració d’ener­gia, González-Pijuan rei­vin­dica la llei de canvi climàtic, que clara­ment diu que els nous temps han de ser els de la gene­ració dis­tribuïda, “i ara tenim l’opor­tu­ni­tat per impul­sar-la, com a Europa, però per asso­lir això cal pla­ni­fi­cació”. Un dis­seny que hau­ria de repar­tir esforços per tota la geo­gra­fia cata­lana: “No pot ser que la Terra Alta allotgi un quart de l’ener­gia eòlica del país.”

Els plans ter­ri­to­ri­als poden ser la gran opor­tu­ni­tat d’asso­lir un des­ple­ga­ment harmònic. “A banda de ser una eina necessària per faci­li­tar un trans­port de l’ener­gia més efi­ci­ent, hau­rien de per­me­tre iden­ti­fi­car per ubi­car-hi els parcs de gene­ració ter­renys degra­dats, com els que envol­ten les auto­pis­tes, canals de reg o les àrees on hi ha menys inter­ferència del medi natu­ral, sense obli­dar que cal apro­fi­tar fins on sigui pos­si­ble el poten­cial de les ciu­tats, de les seves teu­la­des, en el des­ple­ga­ment de la foto­vol­taica.”

En con­sonància amb el que defensa el Govern, per a la XSE “l’opció més interes­sant és fer parcs locals de 5 MW, cal pri­o­rit­zar aquests petits pro­jec­tes dis­tribuïts, abans de con­si­de­rar la pos­si­bi­li­tat d’aixe­car la gran infra­es­truc­tura”. La XSE demana que L’Elèctrica, el sec­tor públic, pugui posar-se al ser­vei de les peti­tes pro­mo­ci­ons de reno­va­bles: “En una sub­hasta, cal acom­pa­nyar els petits, com ara pro­jec­tes coo­pe­ra­tius locals perquè puguin acce­dir-hi en igual­tat de con­di­ci­ons.”

Hi ha el risc, que no s’ha can­sat de recor­dar la XSE, que la tran­sició energètica cometi els matei­xos pecats que en altres indrets de l’Estat. Com diu Irene González-Pijuan, “estem veient en diver­ses zones de l’Estat com fons d’inversió reve­nen per­mi­sos per fer parcs. Cal regu­lar bé perquè no ens passi això”. En tot cas, hom cele­bra que “aquí no hi ha barra lliure, i s’ha obert la pos­si­bi­li­tat a la par­ti­ci­pació local”.

I si par­lem de pla­ni­fi­car, la XSE adver­teix que cal posar el focus en la dis­tri­bució, la clau de volta, atès que “és el fac­tor que posa límit al con­sum com­par­tit”. “Ara molts muni­ci­pis no saben qui­nes xar­xes pas­sen pel terme muni­ci­pal, què s’hi inver­teix. Hi ha manca de trans­parència per part d’Endesa”, asse­gura. Ini­ci­a­ti­ves com l’Asso­ci­ació de Muni­ci­pis i Enti­tats per l’Ener­gia Pública (AMEP), que aplega 74 muni­ci­pis (tres mili­ons de ciu­ta­dans), pro­mou jus­ta­ment la titu­la­ri­tat i gestió pública de les xar­xes de dis­tri­bució d’ener­gia.

De dis­se­nyar l’estratègia ter­ri­to­rial més adi­ent també n’ha par­lat la Soci­e­tat Cata­lana d’Orde­nació del Ter­ri­tori (SCOT), que en estu­dis recents reco­mana rea­lit­zar un balanç energètic per uni­tat de ter­ri­tori, és a dir, conèixer el dèficit o superàvit d’ener­gia de cada uni­tat ter­ri­to­rial (muni­cipi, uni­tat de pai­satge, comarca o altres), una anàlisi que ha de tenir pre­sent el con­sum, la capa­ci­tat de pro­ducció i les xar­xes de dis­tri­bució. Així mateix, pro­posa meca­nis­mes de soli­da­ri­tat energètica, en què es fixi un per­cen­tatge mínim de pro­ducció res­pecte de la demanda per a totes les uni­tats geogràfiques, que es reco­ne­gui l’esforç en l’estalvi i es valo­rin els flu­xos entre àrees tot espe­ci­fi­cant con­tra­pres­ta­ci­ons a favor dels ter­ri­to­ris apor­ta­dors. A més, l’SCOT demana pri­o­rit­zar que l’ener­gia rebuda als ter­ri­to­ris que no són auto­su­fi­ci­ents sigui el més pròxima pos­si­ble a la gene­ració. En paral·lel, hom demana cri­te­ris prou objec­tius per fixar valors del ter­ri­tori, en bio­di­ver­si­tat, sobi­ra­nia ali­mentària, iden­ti­tat patri­mo­nial i pai­satgística o pro­duc­tiva (agroindústria, comerç, turisme, etc..) Quant a la dis­po­sició del sòl, hom reco­mana prin­ci­pal­ment sòls urbans i indus­tri­als, ja prou alte­rats i més pròxims al con­sum.

L’empre­sari Joan Vila, autor de l’assaig Eco­no­mia en el canvi climàtic, ens adver­teix que si no com­plim amb els deu­res que ens hem autoim­po­sat en la pene­tració de les reno­va­bles, l’eco­no­mia defa­llirà irre­mis­si­ble­ment. En el seu dar­rer estudi demos­tra que “si es tan­quen els cicles com­bi­nats i les cen­trals nucle­ars, i no es genera l’equi­va­lent en reno­va­bles, l’eco­no­mia cata­lana perdrà un 5% del PIB, dins de la con­jun­tura en què ara ens movem”. En canvi, “si com­plim amb els com­pro­mi­sos, a par­tir del 2030 es podria expe­ri­men­tar un procés de redreçament”. En la seva pros­pec­tiva els preus de l’elec­tri­ci­tat ara tan alts a causa del gas, no dei­xa­ran de supo­sar un 7% de PIB en cost: “Si dones senyals per inver­tir en bio­metà o biogàs, neces­si­tes preus per sobre dels 80 euros perquè la inversió es ren­di­bi­litzi.” I només a par­tir del 2034, amb una gene­ració reno­va­ble ple­na­ment hegemònica, es cap­gi­ra­ria la situ­ació, per menar pel sen­der del crei­xe­ment.

Per a Joan Vila, que, al cap­da­vant de la seva empresa LC Paper, ja fa anys que posa en pràctica estratègies d’una eco­no­mia més verda, es tracta de can­viar la per­cepció: “Hem de pen­sar en el 2030 amb ulls del 2030, quan els turis­tes que vin­guin, ho faran en tren o en cotxe elèctric.” La seva capa­ci­tat empre­ne­dora l’ha dut a pro­po­sar a grups de muni­ci­pis veïns cedir vuit hectàrees per a cons­truir un parc foto­vol­taica, agru­par els parcs i obrir una sor­tida en alta tensió. “Vull assa­jar-ho a la Gar­rotxa i al Pla de l’Estany. He començat a la vora de l’empresa, amb Beuda, Sant Fer­riol i Besalú i de moment cap alcalde m’ha dit que no.” En aquest model, genuïnament dis­tribuït, “hi hau­ria un des­ple­ga­ment mas­siu de les reno­va­bles, i així comar­ques com la Terra Alta ja no s’hau­rien de sen­tir per­ju­di­ca­des pel fet d’assu­mir més esforç que altres indrets del ter­ri­tori en la tran­sició energètica”.

Els empre­ne­dors del sec­tor foto­vol­taic estan negui­to­sos pel que passa amb la xarxa de dis­tri­bució. Com asse­nyala el por­ta­veu d’Unef­Cat, Daniel Pérez, “ara mateix el que més ens pre­o­cupa són els obs­ta­cles que imposa la dis­tribuïdora d’Endesa, ja que per deci­dir si cap un parc a una xarxa cal apli­car un cri­teri tècnic o un altre, i amb l’excusa que si es dona el vis­ti­plau alhora a totes les ins­tal·laci­ons cau la xarxa, aquesta cau, no col·labo­ren.” En aquesta situ­ació, molts pro­jec­tes cor­ren el risc, si no han pre­vist aquest tràmit abans del 25 de gener vinent, cor­ren el risc de per­dre el punt de con­nexió apa­rau­lat i haver de tor­nar a començar tot el procés. “Pots tenir l’estudi d’impacte ambi­en­tal apro­vat i l’auto­rit­zació, però no pas auto­rit­zat el punt de con­nexió.”

Daniel Pérez també vol posar l’accent en la idea de sobi­ra­nia energètica, que es pot per­dre si no s’arri­bem a les metes mar­ca­des per al 2030 i el 2050. “Veri­ta­ble­ment seria una pena arri­bar a depen­dre de l’ener­gia que ens vin­gui de fora, si tenim recur­sos d’ener­gia pro­pis. Si això passés, trin­xaríem el ter­ri­tori, alte­raríem el pai­satge, però de tor­res de molta alta tensió (MAT).” Però és que a més a més, ser un gran pro­duc­tor d’ener­gia reno­va­ble et pot pro­por­ci­o­nar deter­mi­nats avan­tat­ges com­pe­ti­tius: “Aragó i Galícia, en la mesura que són grans inver­sors en gene­ració, estan dema­nant des­comp­tes en el rebut de la llum, una cosa que, és clar, és un atrac­tiu irre­sis­ti­ble per a la vin­guda de noves indústries.” Un cas de manual pot ser el d’Ama­zon a Aragó, o, a més d’ubi­car-hi diver­sos cen­tres de dades, ha implan­tat en pro­jec­tes de reno­va­bles fins a 184,56 MW.

Des d’Unef­Cat, també es veuen mol­tes pos­si­bi­li­tats en el fac­tor revul­siu que pot supo­sar L’Elèctrica: “Si bé no ens ho podem jugar tot a la inversió pública, pot ser­vir per aju­dar el tei­xit asso­ci­a­tiu a tirar enda­vant pro­jec­tes solars o eòlics que, si en lloc d’un fons tenen la Gene­ra­li­tat, sem­pre tin­dran més cre­di­bi­li­tat. De tota manera, on veiem més poten­cial és en la hidràulica, a par­tir del moment que l’Estat vagi recu­pe­rant la gestió d’embas­sa­ments que fina­lit­zen la con­cessió.”

Des de la Cam­bra de Comerç, com asse­nyala Pere Ale­many, del seu comitè exe­cu­tiu, adver­tei­xen que “si bé en auto­con­sum anem a un bon ritme, en grans ins­tal·laci­ons, com indica l’AIE, som a la cua d’Europa”. Amb tot, també “cal tenir cura d’evi­tar l’acció depre­da­dora de deter­mi­na­des empre­ses, la regu­lació ha d’acon­se­guir que no hi pugui haver espe­cu­lació amb les auto­rit­za­ci­ons, com va pas­sar amb els drets d’emissió de CO2.”

Ale­many com­par­teix el temor que Cata­lu­nya pugui esde­ve­nir una comu­ni­tat “molt depen­dent” energètica­ment, i per dema­nar cons­ci­en­ci­ació no estal­via exem­ples: “Als que s’opo­sen al pro­jecte d’ener­gia eòlica off-shore al golf de Roses, els hem de recor­dar que França no té cap recança a plan­te­jar-ne un de sem­blant al golf de Lleó.” Accep­tar les reno­va­bles al pati de casa, com diu, però també seran deci­si­ves als anys a venir “les mesu­res d’estalvi que siguem capaços d’apli­car per rebai­xar la inten­si­tat energètica.” Com gai­rebé tots els agents, empre­sa­ri­als i soci­als, des de la Cam­bra també es con­si­dera cru­cial que la tran­sició la con­du­eixi un comis­si­o­nat inter­de­par­ta­men­tal amb plens poders.

“Parcs petits, grans? Públic, pri­vat?... El que Cata­lu­nya neces­sita és un pla estratègic a vint anys vista, si no per cada passa cap enda­vant, se’n fa una enrere” diu Jordi Rabat, CEO de la con­sul­to­ria energètica Energy Tools. Una estratègia en què, al seu enten­dre, hau­ria de ser molt impor­tant la inter­con­nexió: “En ener­gia solar foto­vol­taica, Cata­lu­nya pot gene­rar exce­dents i esde­ve­nir així un gran proveïdor a Europa.” En el pla que desit­ja­ria Rabat, hi hau­rien de cabre eines per agi­li­tar els pro­ces­sos: “A Holanda, tot el procés de cons­ti­tuir una comu­ni­tat energètica es pot fer per inter­net. Aquí, ens per­dem en els pro­ce­di­ments, cal­dria que hi hagués un òrgan que uni­fiqués cri­te­ris quan s’ha d’apro­var un pro­jecte de reno­va­bles.”

Menys intensos perquè el repte sigui més barat

L’estudi La transició energètica a Catalunya d’Enginyers Industrials de Catalunya fixa com a hipòtesi per al 2050 que l’economia pugui reduir la intensitat energètica (energia consumida per unitat de riquesa creada) entre un 1% i un 2%. Entre assolir un escenari d’intensitat creixent o decreixent hi ha diferències: en el primer cas cal arribar a una potència renovable de 103.000 MW, 72.000 MW en el segon. Quant a la inversió, en el primer escenari aniríem cap als 230.285 milions d’euros, i en el decreixent l’esforç té una comptabilitat de 173.965 milions. La transició requerirà 160.000 professionals qualificats.

Quan el préssec cedeix el lloc al panell solar

j. garriga riu
Catalunya té 0,15 ha de conreu per habitant, i l’Estat arriba a 0,27 ha

Catalunya té una forta dependència alimentària, importa més del 50% del que menja, i una ràtio de superfície agrícola disponible (SAU) de 0,15 ha per habitant, notòriament inferiors a les de l’Estat (0,27 ha) i la UE (0,21 ha). Tot i així, en els darrers anys diversos decrets han tendit a liberalitzar més terres per esdevenir horts fotovoltaics.

Per Francesc Reguant, president de la comissió d’economia agroalimentària del Col·legi d’Economistes, denuncia que aquest fenomen s’ha esdevingut per “una manca de planificació real en renovables, que ha dut a la solució fàcil de flexibilitzar la conversió de sòl agrari en ubicació per a un parc solar”. Considera que és un terrible malbaratament destruir per al conreu terrenys preparats per al regadiu. Els promotors han jugat amb la temptació que per al propietari suposa rebre una renda anual a llarg termini, que no requereix esforços ni maldecaps. Per exemple, hom arriba a oferir 1.700 euros per ha, i si hom resta despeses del que es paga a Hisenda i les subvencions, resta el mateix que conrear de forma superintensiva una ha d’olivera. Com diu Reguant, “les renovables no han de servir per finançar els propietaris agrícoles”.

D’altra banda, alguns ajuntaments cerquen recursos financers fàcils per nodrir les arques municipals. Reguant creu que “el país no s’ho pot permetre, hi ha en joc la seguretat alimentària, el govern ha de prohibir que hi hagi panells en terrenys productius”. En un manifest recent que va promoure, hom demanava ubicar els panells en terrats, infraestructures viàries, canals de regadiu, terres ermes o espais forestals provinents de l’abandó agrícola. Per Reguant, hi ha sòl de sobres, degradat, “però és clar, cal treballar-lo, i molts prefereixen el terreny ja aplanat”.

El bombament com a pilar de tot el sistema

Les hidroelèctriques reversibles, protagonistes de la transició
jordi garriga riu
Per desenvolupar el bombament caldrà elaborar nova legislació

Un dels capítols més engrescadors de l’estratègia catalana per atènyer un futur renovable és el que fa referència a les centrals hidroelèctriques de bombament, que esdevindrien un pilar per dotar el sistema de potència ferma -la que està disponible en el moment que la demanda la necessita- amb un potencial que alguns situen en els 17 Gw, l’equivalent a unes quantes centrals nuclears.

Com bé destaquen Jaume Morrón i Ramon Tremosa a Energia sobirana, Catalunya és un país predisposat a explotar el potencial de les centrals hidroelèctriques reversibles gràcies als seus desnivells. Tot seguint criteris com que la màxima distància entre embassaments sigui entre 15 i 20 km i un desnivell superior al 5%, l’estudi dels Enginyers Industrials de Catalunya demana per al 2050 6.000 Mw, si l’escenari és creixent en intensitat energètica, i 4.500 Mw, si és decreixent, mentre que el Proencat preveu 2.850 Mw. Hi ha propostes molt més entusiastes, com la de la Cambra de Comerç, que en un estudi d’identificació de capacitats, proposa onze actuacions, ja sigui de canvi de turbina, connexió entre embassaments ja existents, construcció d’embassaments superior o construcció de dos embassaments nous. Suposarien 16.943 Mw de potència instal·lada, 13.046 de potència ferma. Quant a la inversió necessària, oscil·laria entre els 15.000 milions d’euros i 11.250 milions en escenaris creixent i decreixent, a l’estudi d’Enginyers, i els 13.834 milions de la proposta de la Cambra.

Per Josep Maria Montagut, president de la comissió d’energia del Col·legi d’Enginyers Industrials, “tot i la gran capacitat del bombatge, amb projectes de grans dimensions de 3 Gw com el previst a Terres de l’Ebre i les possibilitats que hi ha als Pirineus, no es poden desenvolupar amb celeritat, es requereix nova legislació i plans efectius”. En qualsevol cas, “és urgent que es desenvolupin, perquè amb només la potència renovable, per la seva intermitència els sistemes no funcionarien.”

Per la seva banda, la directora general d’Energia, Assumpta Farran, reconeix que “avui som lluny de fer realitat aquests projectes, ja que no hi ha projecte seriós dissenyat i l’Estat no ha elaborat les regles del joc”. Recorda que, abans de parlar d’aquesta tecnologia, que ha d’acompanyar les bateries en la tasca d’emmagatzematge d’energia, “hem de fer tot el desplegament d’energies renovables”.

La Cambra de Comerç, com explica Pere Alemany, membre del comitè executiu, defensa que es dobli l’aposta per l’emmagatzematge, i en concret per les centrals hidroelèctriques de bombament, “com a mesura de compensació, per dotar el sistema de potència ferma, ja que el volum de renovables que planteja el Proencat és molt ambiciós”.

Per a Morrón i Tremosa serà crucial en els pròxims anys garantir la remuneració de l’emmagatzematge, a més de donar-li seguretat jurídica, si volem realment que sigui imprescindible.

L’hidrogen, un recurs que encara planteja molts dubtes

jordi garriga riu

En el model energètic català del futur, l’hidrogen també està cridat a ser essencial. L’any 2050, fins a tres milions de tones d’hidrogen, com a substitut dels combustibles fòssils i com a matèria primera del sector petroquímic.

L’estudi d’Enginyers Industrials de Catalunya preveu en la seva prospectiva de cara al 2050 que s’hagin d’instal·lar, en un escenari decreixent d’intensitat energètica fins a 4.000 Mw en plantes de producció d’energia elèctrica amb hidrogen per tenir potència ferma.

Hi ha molts dubtes que planen sobre si realment el pla de l’hidrogen pot materialitzar-se, el principal dels quals és si disposarem de prou energia renovable per produir-lo en un grau prou important. Segons les hipòtesis de l’estudi esmentat, caldrà importar-ne entre 1,1 i 1,5 milions de tones.

Una altra discussió és si tot l’hidrogen que es fabriqui el 2050 ha de ser verd, sense les emissions de CO2 que sí que emet l’hidrogen gris, el que es fabrica actualment. S’hauria de produir per electròlisi a partir d’energia elèctrica renovable, i això planteja el repte de millorar l’eficiència del procés, per situar-lo per damunt del 80%, i reduir el cost d’inversió, que hauria de caure per sota dels 300 euros/kW. A més, caldria allargar la vida útil dels electrolitzadors, ara al voltant de les 60.000 hores, fins a les 100.000 hores. Per arribar a una producció massiva, caldria aplanar la corba de demanda, perquè només funcionen en hores plana i vall. Aquesta zona plana hauria d’arribar a les 5.000 hores per any. En funció de l’escenari, s’instal·larien entre 12 i 17 Gw d’electrolitzadors.

I també hi ha un dilema moral. Països amb un parc nuclear important, com França o Regne Unit, volen fer servir els seus excedents per produir hidrogen, l’anomenat hidrogen rosa, que no emet CO2, però té aquest origen. Seria acceptable comprar-lo, tot i que tingui un preu molt més competitiu que els 8 euros el quilo de l’hidrogen verd?

Així mateix, les diverses formes de transportar hidrogen, ja sia liquat, en forma d’amoníac o mitjançant fluids portadors orgànics, presenten problemes d’eficiència. En el cas del procés de liquació, per exemple, es consumeix un 30% de l’energia continguda en l’hidrogen, en la transformació en amoníac, fins a un 36% i en l’ús de fluids portadors, la càrrega i descàrrega fa perdre fins a un 40%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.