Gran angular

El comerç inicia un any d’incerteses

Malgrat l’optimisme que ha aportat la bona campanya de Nadal, el sector ha de fer front a qüestions estructurals

L’actual conjuntura pot provocar una gran contenció en la despesa familiar
Gabriel Jané
President Barcelona Oberta
Cal que s’apliquin amb celeritat mesures fiscals que beneficiïn tothom
Alex Goñi
President PimeComerç

Les rebai­xes d’hivern estan posant la cire­reta a la bona cam­pa­nya que ha vis­cut el comerç durant les fes­tes de Nadal i Reis, alhora que tanca el balanç d’un any post­pandèmia amb xifres que cada vegada s’acos­ten més a les dels anys pre­co­vid. L’últim indi­ca­dor de Comer­tia, l’Asso­ci­ació Cata­lana de l’Empresa Fami­liar del Retail, que agrupa 4.000 esta­bli­ments comer­ci­als, indica que el 85% dels seus asso­ci­ats van tan­car l’any pas­sat amb un incre­ment de la fac­tu­ració, amb un crei­xe­ment mitjà del 10,7% al desem­bre, en relació amb el mateix mes de l’any 2021.

La pandèmia, tot i fer abai­xar la per­si­ana a molts comerços, ha ofert un balanç glo­bal que també ha apor­tat sig­nes posi­tius al sec­tor, segons les dades ofer­tes per dos estu­dis pre­sen­tats per l’Obser­va­tori Eixos entre el novem­bre i el desem­bre de l’any pas­sat. El pri­mer d’aquests estu­dis, fet en col·labo­ració amb el Col·legi d’APIS, con­clou que la pandèmia “ha reva­lo­rat els locals comer­ci­als en bar­ris de la perifèria de Bar­ce­lona on tra­di­ci­o­nal­ment no n’hi havia un gran nom­bre, com el Poble­nou, Dia­go­nal Mar o la Ver­neda”, explica David Nogué, CEO d’Eixos. L’estudi també indica que s’ha man­tin­gut la rotació comer­cial a l’Eixam­ple i als bar­ris del vol­tant, així com que els preus a Ciu­tat Vella con­ti­nuen sent ele­vats.

D’altra banda, l’informe sobre el mapa comer­cial de la província de Bar­ce­lona, encar­re­gat per la Dipu­tació i en què s’ana­litza per pri­mera vegada l’oferta comer­cial dels 311 muni­ci­pis que la com­po­nen, indica que la salut del sec­tor és bona: “La majo­ria de comar­ques tenen una oferta comer­cial com­pleta i, per tant, auto­su­fi­ci­ent.” Per fer l’informe s’han visi­tat 194.563 locals comer­ci­als.

Tot i això, tal com mani­fes­tava fa pocs dies Joan Car­les Cal­bet, pre­si­dent de la Unió d’Enti­tats de Retail de Cata­lu­nya (Retail­Cat), a Ràdio Comerç, “la situ­ació d’incre­ments de cos­tos d’explo­tació pro­vo­cats per la inflació està ero­si­o­nant els comp­tes de resul­tats de les empre­ses, i és un tema que afecta tots els sec­tors de manera trans­ver­sal”.

Neguit.

Aquesta és una opinió com­par­tida pels actors del sec­tor. “L’efecte que està tenint en la vida de la gent l’actual con­jun­tura mun­dial està afec­tant el preu de la llum, els llo­guers, les hipo­te­ques... La renda dels ciu­ta­dans està molt segres­tada per les des­pe­ses estruc­tu­rals bàsiques. Això pot donar com a resul­tat una demanda interna espe­ci­al­ment danyada, perquè és molt sen­si­ble al preu. El pro­blema arri­barà si es pro­du­eix una gran con­tenció en la des­pesa”, afirma Gabriel Jené, pre­si­dent de BCN Oberta, que aplega vint-i-tres eixos comer­ci­als turístics de la ciu­tat.

Àlex Goñi, pre­si­dent de Pime­Co­merç, explica: “L’any pas­sat va ser estrany, ja que va tenir el pri­mer estiu lliure de res­tric­ci­ons per la covid i el sec­tor va obte­nir uns bons resul­tats. Això ens va fer pen­sar que el balanç anual aca­ba­ria bé, perquè les famílies tenien diners estal­vi­ats que no havien pogut gas­tar.”

Patien per un nou èxit del Black Fri­day i perquè pen­sa­ven que la venda en línia con­so­li­da­ria el crei­xe­ment acce­le­rat que va tenir durant els mesos de pandèmia. “Però el Black Fri­day va ser, per a grans i petits, més fluix del que s’espe­rava, i les com­pres per inter­net es van mode­rar”, afirma Goñi. El pont de la Puríssima va començar a cap­gi­rar els ànims del sec­tor i la cam­pa­nya de Nadal i Reis va injec­tar final­ment l’opti­misme, als ànims i al calaix, que molts neces­si­ta­ven.

Tan­ma­teix, l’any que ara hem ence­tat pre­senta mol­tes incer­te­ses. “Al cos­tat de casa tenim una guerra que és mun­dial. Notem les con­seqüències i anem amb una mica de por que la situ­ació surti de mare. El preu del diner, de l’ener­gia, dels ali­ments... tot reper­cu­tirà en les famílies i les empre­ses. El con­sum es pot veure afec­tat i també els llocs de tre­ball. Les empre­ses es poden veure obli­ga­des a aco­mi­a­dar pel fet d’haver d’alleu­ge­rir des­pe­ses, i perquè la covid les ha dei­xat jus­tes de liqui­di­tat”, diu Goñi.

Davant d’aquesta situ­ació, el sec­tor demana acci­ons urgents i reals. “L’admi­nis­tració està pre­nent mesu­res poc efi­ci­ents per rever­tir-la, s’hi hau­ria de posar amb més con­tundència, perquè és una situ­ació insos­te­ni­ble al llarg del temps”, decla­rava Cal­bet a Ràdio Comerç. “Sobre­tot calen mesu­res fis­cals, perquè són horit­zon­tals i bene­fi­cien tot­hom. S’ha de donar res­posta a l’aspecte labo­ral i a la falta de liqui­di­tat de les empre­ses. La moro­si­tat pot créixer molt en els pròxims mesos i, si no es donen solu­ci­ons, es poden pro­duir molts tan­ca­ments”, asse­gura Goñi. Les dades ofer­tes pels estu­dis de l’Obser­va­tori Eixos donen pis­tes de com enca­rar el futur.

Innovant per al nou mercat

“Els infants tenen cada cop més pes en la decisió de compra, i són les famílies mil·lennials les que marquen unes pautes de consum, prioritzant les empreses que comparteixin els seus valors sobre sostenibilitat, igualtat social i justícia”, afirma Anna López, directora del Kid’s Cluster, format per més de vuitanta empreses referents del sector infantil i familiar. Per adaptar-se a aquest nou mercat, des del Kid’s Cluster es van impulsar, entre els anys 2021 i 2022, projectes d’innovació per un valor global d’1,7 milions d’euros, en els quals estan implicades nou de cada deu empreses associades. Ara batallen perquè els productes adreçats a la infància rebin la consideració de primera necessitat i es redueixi l’IVA que se’ls aplica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.