Política

unió europea

Von der Leyen defensa un pla de subsidis per a la UE

La presidenta de la Comissió Europea vol evitar el risc que les empreses continentals deslocalitzin producció cap a la Xina i els EUA

Insisteix que cal reduir el grau de dependència del gegant asiàtic

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es va mostrar decidida ahir a actuar contra les pràctiques anticompetitives de la Xina i els efectes negatius que podria generar el programa d’ajudes massives dels EUA sobre l’economia europea, durant la seva intervenció a Davos (Suïssa), on se celebra durant aquesta setmana la sessió anual del Fòrum Econòmic Mundial.

“No dubtarem a obrir investigacions si considerem que els mercats estan patint distorsions per culpa de subsidis”, va assegurar. La dirigent comunitària també va defensar la necessitat d’adoptar de manera temporal un nou marc d’ajudes d’estat a la Unió Europea (UE), amb l’objectiu d’accelerar el repartiment de subsidis entre les empreses i evitar, així, deslocalitzacions. El missatge de Von der Leyen és una nova resposta al programa d’ajudes inclòs en la llei de reducció de la inflació (IRA, en anglès) que impulsa el president nord-americà, Joe Biden, i a l’estratègia econòmica de la Xina, basades a atorgar grans subsidis a la indústria local i restringir l’accés a companyies estrangeres. Si bé la presidenta de la Comissió Europea reconeix que el disseny de l’IRA ha aixecat preocupacions, també va subratllar la importància de continuar treballant amb Washington per trobar solucions que puguin beneficiar tant els EUA com la UE.

“El nostre objectiu hauria de ser evitar disrupcions en l’intercanvi comercial i la inversió transatlàntics”, va remarcar. Pel que fa a la Xina, en canvi, va denunciar “intents agressius” d’endur-se part de la capacitat industrial europea. Tot i reconèixer que Europa “encara haurà de continuar treballant i fent intercanvis amb la Xina”, va advertir que el nou focus s’ha de centrar a “reduir riscos” i el grau de dependència del gegant asiàtic.

La UE té com a objectiu obtenir la neutralitat climàtica el 2050. “Sabem que tenim una petita finestra d’oportunitat per invertir en innovació i tecnologia netes per guanyar lideratge abans que l’economia basada en combustibles fòssils sigui obsoleta”, va dir l’alemanya.

Primer ajut de 3.000 milions per a Ucraïna

Redacció

Von der Leyen va confirmar a Davos el desemborsament, ahir, del primer tram de 3.000 milions d’euros del paquet d’ajudes de 18.000 milions promès per la UE a Ucraïna per aquest any per garantir el funcionament dels serveis públics i afrontar necessitats urgents. El mateix dia, la primera dama ucraïnesa, Olena Zelenska, intervenia en el fòrum econòmic global per demanar unitat contra l’agressió russa al seu país i la recerca d’“una fórmula per a la pau”. També va lliurar cartes per fer-les arribar a líders mundials, com Xi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.