Cinema

Una favorita als Gaudí i tres grans rivals

‘Alcarràs’ s’enfronta amb ‘Un año, una noche’, ‘Suro’ i ‘Pacifiction’ en la gala dels premis, que se celebrarà aquesta nit a la Sala Oval del MNAC (TV3, 22 h)

L’Acadèmia anuncia la gala “més musical” que ha fet, amb orquestra simfònica i tot
Carla Simón diu que “demanar més a ‘Alcarràs’ seria injust”, però és la gran favorita de la nit

Els pre­mis de l’Acadèmia del Cinema Català arri­ben a la quin­zena edició i, per cele­brar que ja són “ado­les­cents”, han pre­pa­rat “la gala més musi­cal que hem tin­gut mai”, diu la pre­si­denta, Judith Colell. Alcarràs, la gran favo­rita d’aquest any; Un año, una noche; Paci­fic­tion; Suro, i 27 pel·lícules més aspi­ren als 25 pre­mis Gaudí en una cerimònia que se cele­brarà per segon any con­se­cu­tiu a la Sala Oval del MNAC, a par­tir de les 22 h. Hi haurà música en directe de l’orques­tra simfònica Franz Schu­bert Fil­harmònica, que inter­pre­tarà ban­des sono­res de films, així com les actu­a­ci­ons musi­cals arran­ja­des per a orques­tra de Judit Ned­der­mann, Joan Dausà, Que­ralt Lahoz i Kelly Isa­iah. “Volem fer un home­natge a la música del cinema català i a la música dins del cinema en gene­ral”, comenta Colell.

L’actriu i pre­sen­ta­dora de tele­visió mallor­quina Llum Bar­rera, ros­tre habi­tual del canal IB3, farà de pre­sen­ta­dora i donarà a la cerimònia “un punt diver­tit, lleu­ger”, segons Colell. La presència de l’orques­tra can­via el for­mat de la gala, a la qual assis­ti­ran 1.300 con­vi­dats: en lloc de l’esce­nari cir­cu­lar i el públic asse­gut en tau­les, tindrà una dis­po­sició més con­ven­ci­o­nal, amb un esce­nari fron­tal i file­res de buta­ques per al públic.

Lliu­ra­dors de pre­mis

Entre els que lliu­ren pre­mis, hi haurà gent del món del cinema, la tele­visió i el tea­tre, com Greta Fernández, J.A. Bayona, Marta Etura, Lolita Flo­res, Darko Peric, Miki Esparbé, Brays Efe, Enric Auquer i Vicky Luengo. També repar­ti­ran esta­tu­e­tes el Mago Pop, la model i pre­sen­ta­dora Mar­tina Klein, i figu­res de la música com ara Paula Ribó (Rigo­berta Ban­dini), Alizzz, Raquel García-Tomás, Miki Núñez i Lil­dami. A la pla­tea, han con­fir­mat assistència auto­ri­tats com ara el pre­si­dent Pere Ara­gonès; la con­se­llera de Cul­tura, Natàlia Gar­riga; el minis­tre de Cul­tura, Miquel Iceta, i l’alcal­dessa de Bar­ce­lona, Ada Colau. La catifa ver­me­lla s’ini­ciarà a les 19 h, i a par­tir de les 19.50 h serà retrans­mesa per TV3. El final de la cerimònia està pre­vist a les 12.30 h.

L’espot d’aquest any ha tin­gut com a leit­mo­tiv el con­cepte de cul­ti­var . És impor­tant fer-ho “per tenir una collita tan bona com la d’aquest any”, subrat­lla la pre­si­denta de l’acadèmia. Jaume Figue­ras, refe­rent de la crònica i la divul­gació cine­ma­togràfica al nos­tre país, rebrà aquest any el Gaudí d’Honor, en el que serà sens dubte un dels moments emo­tius de la gala.

Els pre­mis Gaudí recu­llen per ter­cera vegada con­se­cu­tiva en els seus quinze anys d’història unes nomi­na­ci­ons amb més dones que homes (un 53%) fina­lis­tes. Carla Simón encapçala totes les apos­tes amb Alcarràs (catorze nomi­na­ci­ons). “Em sento molt afor­tu­nada del viatge que ens ha donat Alcarràs –comen­tava la direc­tora el dia de la foto de família dels nomi­nats–. Aviat farà un any que es va estre­nar i que la gent encara en parli és una cosa única i molt màgica.” Sobre si és o no favo­rita, Carla Simón creu que “cal ser sem­pre molt escèptics amb els pre­mis; si els reps, molt bé, i, si no, també, perquè què més ens pot donar Alcarràs del que ens ha donat?”. La pel·lícula “s’està veient a tots els països del món, dema­nar-li més seria injust”. Diu que li faria espe­cial il·lusió que gua­nyes­sin els com­panys de pel·lícula nomi­nats per ves­tu­ari i actriu de repar­ti­ment (Berta Pipó, la seva ger­mana i única actriu pro­fes­si­o­nal de l’elenc). “La gent se sent molt iden­ti­fi­cada amb els per­so­nat­ges en clau de dinàmiques fami­li­ars” i “l’agri­cul­tura fami­liar està en crisi a tot arreu”, diu teo­rit­zant sobre els motius pels quals Alcarràs con­necta tant amb el públic.

D’altres amb pos­si­bi­li­tats

Isaki Lacu­esta des­criu Un año, una noche (catorze nomi­na­ci­ons) com “la història d’una pare­lla que va a un con­cert a París, a Bata­clan, la nit de l’atemp­tat, i la seva vida can­via per com­plet: han d’apren­dre a viure de nou, han de des­co­brir qui són i com volen viure”. I hi afe­geix: “De les pel·lícules que he fet, és de les que més emo­ci­o­nen; és un viatge en una mun­ta­nya russa emo­ci­o­nal.” Dels Gaudí d’enguany, en des­taca “la diver­si­tat”. Es tracta de “pel·lícules amb un caràcter propi, molt espe­ci­als, i és l’any d’Alcarràs, m’agra­da­ria que fos reco­ne­guda”.

Albert Serra es mos­trava el dia de les nomi­na­ci­ons “con­tent” per ell i “per l’equip”, i recor­dava la seva filo­so­fia: “Jo estimo tots els que m’esti­men. Qual­se­vol premi és ben rebut, sobre­tot si és de gent que teòrica­ment hi entén, com demos­tren amb aquesta elecció.” Albert Serra va ser el pri­mer gua­nya­dor dels pri­mers pre­mis Gaudí amb El cant dels ocells (millor film i direcció del 2009). Amb Paci­fic­tion , que va com­pe­tir a la secció ofi­cial de Canes, ha gua­nyat recent­ment a França tres pre­mis Lumière (direcció, actor i foto­gra­fia) i els pre­mis a millor pel·lícula de Cahi­ers du Cinéma i Louis-Delluc. Con­si­dera que són reco­nei­xe­ments a “una aposta per un cinema una mica més arris­cat, que busca l’espe­ci­fi­ci­tat”.

Mikel Gur­rea, direc­tor de Suro (deu nomi­na­ci­ons), diu que les parau­les clau en els pre­mis són “con­viure i com­par­tir, més que com­pe­tir”. “La com­pa­nyia amb què estic en la meva pri­mera pel·lícula m’encanta, em sem­bla un any fortíssim.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.